bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
A Farewell to Arms
A Moveable Feast
Afrikas gröna berg
Den gamle och havet
Edens lustgård
En fest för livet
En kort tid av lycka
Farlig sommar
Farväl till vapnen
I vår tid
Klockan klämtar för dig
Och solen har sin gång
Snön på Kilimandjaro o..
The Snows of Kilimanjaro
Öar i strömmen
Över floden in bland t..
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Belle
 L. Pearse
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAtt ha och inte ha

 
Författare: Ernest Hemingway
Genre: Roman
Ämnesord: depression, mord, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1937
ISBN: 9780099909002
 
Spänning:  3
Romantik:  1
Lärorik:  3
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Historien om den snabbskjutande och hänsynslöse smugglaren Harry Morgan är en äventyrsskildring av bästa märke, späckad med dramatiska situationer mot bakgrunden av en mästerligt skildrad miljö. Men som alltid hos Hemingway finns där också något annat, en skygg ömhetoch en oreserverad vördnad för de riktiga människorna.

Utdrag ur boken:
Historien om Harry Morgan, som tjänar sitt levebröd på sprit- och människosmuggling mellan Florida och Kuba.

Medelbetyg: 2,83 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Att ha och inte ha :


idomin 2005-12-10 00:42
Hemingways speciella skrivsätt gör så att man måste läsa denna boken mellan raderna och lägga till mycket själv. Från en början tyckte jag att boken var rätt usel men gav den en chans och efter jag läst färdigt boken tog det några dagar innan jag insåg att den inte var så värdelös som jag först tyckt. Boken är dock inte någon av hans bästa. Läs i stället "Den gamle och havet".
Betyg 2

stigh 2010-04-08 23:22
I den berömda romanen ”Att och ha inte ha” från 1937 skildras livet på Kuba och i synnerhet Havanna i slutet av 1930-talet; drygt tjugo år innan den folkliga revolution som skulle kasta den korrupta förtryckarregimen ut ur landet. Hemingway beskiver rakt och stilistiskt ett samhälle behärskat av habegär och en repressiv militärjunta (varför läser jag alltid sådana böcker?) men framförallt några människor som med sluga knep gör sig en god hacka på sprit- och människosmuggling.

Jag vet inte varför, men det visar sig gång på gång att jag har mycket svårt för Hemingways historier. Vid läsningen av romanen Afrikas gröna berg, stördes jag av författarens påtagligt vulgära machoattityd och plattitydmässiga beskrivningar av mörkhyade människor. Och samma sak här, Hemingway inleder med en bredbent beskrivning av ett fiskeäventyr som mest fyllde mig med avsmak. Särskilt illasmakande är framställningen av skutans svarte hjälpreda. Eller vad tycks: ”Det är en riktig, svart neger, duktig men sur; han har blå amulettpärlor i ett snöre kring halsen under skjortan och en gammal halmhatt på huvudet. Det han trivdes bäst med att göra ombord var att sova och läsa tidningarna. Men han agnade bra och arbetade raskt.” Jag undrar i min förbistring vilket politiskt läger den gode Hemingway egentligen hade sympatiserat med om han istället för Havanna befunnit sig i Berlin år 1937?!

Nu är det inte enbart de schablonmässiga karaktärsbeskrivningarna som fäller ”Att ha och inte ha” flera andra komponenter fäller krokben innan målsnöret. För det första saknar berättelsen värme, den är språkligt rak och koncis men helt befriad från känsloyttringar. Hemingway förhåller sig lika kallsinnig till subversiva kommunister som till militärjuntans män och bokens huvudpersoner. För det andra saknar berättelsen det nödvändiga schvung som krävs av en roman i den här gengrenen, för trots alla de många dialogerna hamnade jag snabbt i skumläsningsstadiet, ett stadium jag aldrig tog mig ur. En liten läsvarning utfärdas alltså.
Betyg 2

Spaniard 2013-07-04 12:32
Min första Hemingway, kanske inte det bästa valet.

Det är alltid svårt att bedöma gamla böcker (den här är från 1937). Det är lätt att bli kritisk i överkant bara att för vi kommit så mycket längre i utvecklingen.

Hur som helst finner jag denna råbarkade smugglarhistoria lite knepig. Hemingways machostil och det tämligen svart-vita perspektivet kan jag köpa, men varför det ska spretas med en mängd sidokaraktärer har jag svårt att förstå. Kanske är jag för dålig på att läsa mellan raderna?

Hyfsad underhållning trots allt. Jag ska med glädje införskaffa fler Hemingway-titlar för att se om bilden klarnar.

Mitt favoritutdrag:
-Har ni varit tokig länge?
-Alltid tror jag, sa Spellman. Ni förstår det är det enda sättet att vara lycklig i tider som dessa.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Att ha och inte ha


  Köp boken som film på cdon: