bokrecensioner boktips

Farlig sommar

Författare: Ernest Hemingway
Genre: Roman
Ämnesord: , tjurfäktning
Utgivningsår: 1985
ISBN: 9788711699379


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sommaren 1959 återvänder Ernest Hemingway till Spanien för att ännu en gång följa tjurfäktningens blodiga drama, som han fascinerats av i hela sitt liv och beskrivit så intensivt i "Och solen har sin gång" och "Döden på eftermiddagen".
Medelbetyg: 2 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Farlig sommar :
2019-08-11 21:31
Detta Hemingways sista verk publicerades långt efter hans död.

Det är en skildring om tjurfäktningen i Spanien 1959. Mycket detaljerat och rena sportreferatet. Om man nu kan kalla det sport.

För oss lekmän på 2000-talet ter sig tjurfäktning som rent djurplågeri där tjurar på ett brutalt sätt avrättas inför folkets jubel. Efter att ha läst Hemingways skildring förstår jag att det är (eller var) betydligt mer avancerat.

Tjurfäktning var ett oerhört prestigefyllt skådespel där de stora stjärnorna likt Boxningsvärldsmästare höjdes till skyarna och visade stort mod. Själva fäktningen utfördes med en rad olika avancerade moment just för att få till den exakta balansen där tjuren är livsfarlig men kontrolleras av den djärve matadoren.

Jag har självklart svårt att förstå denna brutala cirkus men Hemingway målar upp den som en konstart. Bisarrt men intressant.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Farlig sommar