bokrecensioner boktips

Terroristerna

Författare: Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, spänning
Utgivningsår: 1975
ISBN: 9789175790848


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung kvinna stod åtalad för ett bankrån hon aldrig drömt om att begå. Martin Beck vittnade till hennes fördel. Kort därefter fick han befäl över det enorma polispådrag som skulle skydda en impopulär amerikansk senator under dennes officiella Stockholmsbesök. En terroristgrupp hotar att slå till. Och Beck ansvarar för senatorns beskydd.


Utdrag ur boken:
-Jag sa några oöverlagda saker förut, sa Guvald Larsson.
-Det där om gratisluder och så, sa hon och log.
-Nej, om kvinnliga poliser. Vi skulle behöva många fler.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Terroristerna :
2010-05-31 01:04
"Terroristerna" är den sista boken om Martin Beck och handlar bland annat om en mordutredning med koppling till utnyttjande kring porr. Det berör och griper tag. Det hade vart så bra om författarna fokuserat på den handlingen.

När "Terroristerna" författades var Per Wahlöö svårt cansersjuk. Det är tydligt att Terroristerna är tänkt att vara en sammanfattning av hans syn på det svenska samhället i mitten av sjuttiotalet. Men det blir ingen sammanfattning. Det blir omtagning och ett tjat om vad som redan tidigare skrivits. Främst i "Det slutna rummet" och "Polismördaren". Det blir här längre, segare och bitvis malande predikan. Figurer i persongalleriet som tidigare framställts larviga blir ännu larvigare.

Det är knappast spoiler avseende på bokens titel att handlingen också kretsar kring en terroristgrupp. Trots att jag läst boken många gånger hittar jag inget (bra) svar på vad gruppen och dess organisation har för målsättning. Svårt med trovärdigheten. Det officiella besök som nämns i bokbeskrivningen skildras som om det vore den amerikanske presidenten som kommer och inte en relativt okänd senator. Det blir inte trovärdigt. Men låt vara att säkerhetsapparaten runt en synnerligen "pro-vietnamnkriget" amerikansk politiker vore något att bita i 1974.

"Terroristerna" är ingen urdålig bok. Den innehåller en del spänning. Och humor. Men har för många brister som klassar ner den vid sidan av de andra böckerna om Martin Beck.
Betyg 3
2019-08-07 09:34
Spännande kriminalare om hur svenska polisen med Martin Beck i spetsen försöker överlista mycket smarta terrorister. Det är intressant att läsa den här typen av deckare som främst beskriver polisens insatser. Jag tyckte boken var bra.
Betyg 4
Liknande böcker:
Vinterland
 K. Faber
De tre friarna
 M. Sandemo
Hälsa till mamma
 S. Lindqvist
Jag tänker ofta på pin..
 M. Stalbohm-Stieger
Det mystiska bandet
 A. Doyle
Lanthandeln
 K. Johansson
En fallen man
 H. Lindgren
Klippdockan
 R. B. Parker
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle