bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brandbilen som försvann
Den vedervärdige manne..
Det slutna rummet
Mannen på balkongen
Mannen som gick upp i rök
Polis, polis, potatismos!
Polismördaren
Roseanna
Terroristerna
Liknande böcker:
Mörk och helig natt
 M. Connelly
Fjällröst
 P. Ek
Entry Island
 P. May
Och högsta betyget är..
 J. Sjöholm
Två sorters sanning
 M. Connelly
Utmarker
 A. dahl
Östermalm – Rivieran:..
 H. Sjöman
Midsommarnatten
 S. Strömberg
Vedergällningen
 T. Giron
Mördare mot sin vilja
 A. Marinina

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen skrattande polisen

 
Författare: Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1967
ISBN: 9789175790787
 
Spänning:  7
Romantik:  4
Humor:  5
Lärorik:  3
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Martin Beck utreder flera mord, varav ett på en kollega, som blivit skjutna i en dubbeldeckare i Stockholm. Mördaren sköt med en k-pist ihjäl alla pasagerare och stack därifrån spårlöst. Har Sverige fått sitt första massmord utfört av en sensationsmördare? (Det som nu kallas vansinnesdåd) Beck och några av utredarna börjar misstänka att mördaren var ute speciellt efter någon av passagerarna. Men vem?

Utdrag ur boken:
Ljudet av många vrålande sirener skar genom regnbruset. De tycktes komma från många håll. Gunvald Larsson lystrade och sa:
- Är det här Solna?
- Precis vid stadsgränsen, sa Kvant listigt. Gunvald Larsson kastade en uttryckslös klarblå blick från Kristiansson till Kvant. Sen gick han med långa steg fram mot bussen.
- Det ser ut... som ett slakthus där inne, sa Kristiansson.
Gunvald Larsson rörde inte vid bussen. Han stack in huvudet genom den öppna framdörren och såg sig omkring.
- Ja, sa han lugnt. Det gör det faktsiskt


Medelbetyg: 3,62 (8 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den skrattande polisen :


mouseking 2004-02-23 17:06
Jag tyckte att boken var helt okej men i mallan gick det lite långsamt fram
Betyg 3

h. 2004-07-07 00:14
det var ca 15 år sedan jag läste sjövall/wahlöö men minns dem alla än.. det är ett bra betyg det!
Betyg 3

Slemmy 2004-12-20 13:00
En av de absolut bästa polisromanerna. Det långsamma tempot är bara positivt. Det handlar mer om enträget utredningasarbet än action.
Betyg 5

axel-nelson 2004-12-29 04:06
Några tankar kring deckare:
Det var ett tag sen jag läste Sjöwall/Wahlöö oxå. Böckerna ger en väldigt bra bild av den tioårsperiod under vilken deras 10 deckare gavs ut.
De första böckerna i serien är ett ännu ganska idylliskt Sverige (som vi 50- och 40-talister minns med värme!), trots att t.ex. Roseanna innehåller ett läskigt sexmord. Det låter hemskt, men varje sommar på den tiden, försvann och mördades en ung kvinna. Alla följde vi spaningsarbetena via tidning och radio. Det var som deckar-följetångerna på radio och alla pratade om det, liksom alla pratade om Hylands Hörna. Tänk, det var innan vi blev blasè på mord. Det var i det Sverige de första böckerna om Martin Beck tilldrog sig. Efterhand blev böckerna roligare, men också mindre realistiska och Beck blir till slut marxistleninist.I efterhand blir de sista böckerna rätt jobbiga med sina politiska pekpinnar. Men det var på den tiden då även centerpartister kunde gilla Marx (Karl, inte Harpo). Jan Guillou har ju jämfört sina Hamiltonböcker med Sjöwall/Wahlöös svit. Men de sista (sämsta) av Sjöwall/Wahlöös böcker är bättre, rent stilistiskt än Guillos Hamiltonböcker. Sjöwall/Wahlöö är/var författare. Jan Guillou är en bra journalist. Men liksom flera av hans andra kollegor skriver han som en journalist även när han skriver romaner - det blir ganska torftigt, lite som att läsa gamle Jules Verne: Det skramlar högt, men är för den skull inte musik.
Jag läser sällan deckare. Men nu längtar jag efter att läsa om Simenons många böcker om Maigret. I den piprökande kommissarien Jules Maigrets Paris står tiden stilla, bara skurkarna rör sig. Roger Borniche, en fransk snut, skrev en mycket bra deckare: Snuten. (Originalets titel: Flic Story). Den skildrar Borniches jakt på mördaren Emile Buisson. Det är en tuffare variant av Maigret! Men miljöerna är de samma. Tyvärr har boken inte kommit ut i nytryck på länge och är därför svår att få tag på. Det vore dessutom kul om Borniches andra böcker kunde bli översatta.
Ps. Sjöwall/Wahlöös sista bok, Terroristerna slutar med att en naiv flicka som indirekt drabbats av statsministerns politik, mördar honom. Det är nästan som en grotesk idyll-variant av mordet på Anna Lindh! Det är som Wilde sa; Att verkligheten efterbildar dikten, inte tvärt om.

Emilia 2005-03-20 02:27
En trevlig liten deckare. Inget mästerverk, men välskriven, med levande karaktärer och tankar om det svenska samhället som faller in naturligt i boken.
Betyg 3

Nessa 2005-08-14 21:47
Helt ok, varken jättebra eller dålig.
Betyg 3

dsebbe 2007-02-16 23:20
kvalitetsböcker som kanske skulle behöva en uppdatering, men de håller fortfarande måttet och är välskrivna deckare som är i klass med mankell och nesser
Betyg 4

Lassie 2010-05-30 08:17
En av de två bästa böckerna i serien om Martin Beck. Skickligt skriven historia om två mordutredningar som flätas in i varandra. Når inte riktigt upp till spänningen i "Mannen på balkongen". Men har andra kvalitéer. Replikerna där Beck, Kollberg och Melander sammanfattar vad de kommit fram till i utredningen är underbara. Beskrivningen av hur poliserna drar åt olika håll, för att senare, såklart, mötas i upplösningen är också bra. Boken belönades med det amerikanska Edgarpriset 1971. Utsedd till en av de tio bästa svenska kriminalromanerna. Det är den alldeles säkert.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den skrattande polisen


  Köp boken som film på cdon: