bokrecensioner boktips

Den skrattande polisen

Författare: Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1967
ISBN: 9789175790787


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Martin Beck utreder flera mord, varav ett på en kollega, i en dubbeldeckare i Stockholm. Mördaren sköt med en k-pist alla pasagerare och försvann därifrån spårlöst. Har Sverige fått sitt första massmord utfört av en sensationsmördare? (det som nu brukar kallas vansinnesdåd) Beck och några av utredarna börjar misstänka att mördaren var ute speciellt efter en av passagerarna. Men vem?

Utdrag ur boken:
Ljudet av många vrålande sirener skar genom regnbruset. De tycktes komma från många håll. Gunvald Larsson lystrade och sa:
- Är det här Solna?
- Precis vid stadsgränsen, sa Kvant listigt. Gunvald Larsson kastade en uttryckslös klarblå blick från Kristiansson till Kvant. Sen gick han med långa steg fram mot bussen.
- Det ser ut... som ett slakthus där inne, sa Kristiansson.
Gunvald Larsson rörde inte vid bussen. Han stack in huvudet genom den öppna framdörren och såg sig omkring.
- Ja, sa han lugnt. Det gör det faktsiskt

Medelbetyg: 3,7 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den skrattande polisen :
2004-02-23 17:06
Jag tyckte att boken var helt okej men i mallan gick det lite långsamt fram
Betyg 3
2004-07-07 00:14
det var ca 15 år sedan jag läste sjövall/wahlöö men minns dem alla än.. det är ett bra betyg det!
Betyg 3
2004-12-20 13:00
En av de absolut bästa polisromanerna. Det långsamma tempot är bara positivt. Det handlar mer om enträget utredningasarbet än action.
Betyg 5
2004-12-29 04:06
Några tankar kring deckare:
Det var ett tag sen jag läste Sjöwall/Wahlöö oxå. Böckerna ger en väldigt bra bild av den tioårsperiod under vilken deras 10 deckare gavs ut.
De första böckerna i serien är ett ännu ganska idylliskt Sverige (som vi 50- och 40-talister minns med värme!), trots att t.ex. Roseanna innehåller ett läskigt sexmord. Det låter hemskt, men varje sommar på den tiden, försvann och mördades en ung kvinna. Alla följde vi spaningsarbetena via tidning och radio. Det var som deckar-följetångerna på radio och alla pratade om det, liksom alla pratade om Hylands Hörna. Tänk, det var innan vi blev blasè på mord. Det var i det Sverige de första böckerna om Martin Beck tilldrog sig. Efterhand blev böckerna roligare, men också mindre realistiska och Beck blir till slut marxistleninist.I efterhand blir de sista böckerna rätt jobbiga med sina politiska pekpinnar. Men det var på den tiden då även centerpartister kunde gilla Marx (Karl, inte Harpo). Jan Guillou har ju jämfört sina Hamiltonböcker med Sjöwall/Wahlöös svit. Men de sista (sämsta) av Sjöwall/Wahlöös böcker är bättre, rent stilistiskt än Guillos Hamiltonböcker. Sjöwall/Wahlöö är/var författare. Jan Guillou är en bra journalist. Men liksom flera av hans andra kollegor skriver han som en journalist även när han skriver romaner - det blir ganska torftigt, lite som att läsa gamle Jules Verne: Det skramlar högt, men är för den skull inte musik.
Jag läser sällan deckare. Men nu längtar jag efter att läsa om Simenons många böcker om Maigret. I den piprökande kommissarien Jules Maigrets Paris står tiden stilla, bara skurkarna rör sig. Roger Borniche, en fransk snut, skrev en mycket bra deckare: Snuten. (Originalets titel: Flic Story). Den skildrar Borniches jakt på mördaren Emile Buisson. Det är en tuffare variant av Maigret! Men miljöerna är de samma. Tyvärr har boken inte kommit ut i nytryck på länge och är därför svår att få tag på. Det vore dessutom kul om Borniches andra böcker kunde bli översatta.
Ps. Sjöwall/Wahlöös sista bok, Terroristerna slutar med att en naiv flicka som indirekt drabbats av statsministerns politik, mördar honom. Det är nästan som en grotesk idyll-variant av mordet på Anna Lindh! Det är som Wilde sa; Att verkligheten efterbildar dikten, inte tvärt om.
2005-03-20 02:27
En trevlig liten deckare. Inget mästerverk, men välskriven, med levande karaktärer och tankar om det svenska samhället som faller in naturligt i boken.
Betyg 3
2005-08-14 21:47
Helt ok, varken jättebra eller dålig.
Betyg 3
2007-02-16 23:20
kvalitetsböcker som kanske skulle behöva en uppdatering, men de håller fortfarande måttet och är välskrivna deckare som är i klass med mankell och nesser
Betyg 4
2010-05-30 08:17
En av de två bästa böckerna i serien om Martin Beck. Skickligt skriven historia om två mordutredningar som flätas in i varandra. Når inte riktigt upp till spänningen i "Mannen på balkongen". Men har andra kvalitéer. Replikerna där Beck, Kollberg och Melander sammanfattar vad de kommit fram till i utredningen är underbara. Beskrivningen av hur poliserna drar åt olika håll, för att senare, såklart, mötas i upplösningen är också bra. Boken belönades med det amerikanska Edgarpriset 1971. Utsedd till en av de tio bästa svenska kriminalromanerna. Det är den alldeles säkert.
Betyg 5
2019-10-17 11:00
En buss med många döda kommer till sist att göra att ett gammalt mord klaras upp. Här spelar en bilkännare en stor roll för uppklarandet och några klipska poliser. En okay polisroman.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den skrattande polisen
Liknande böcker:
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett
Mordet i prästgården
 A. Christie
Lelo
 M. Grönholm
Flaubert & Brooke
 B. Danielsson
Grodmuggen
 U. Trenter
En snygg historia
 A. Goldstein