bokrecensioner boktips

Blodläge

Författare: Johan Theorin
Genre: Thriller
Ämnesord: hälsa, mord, spänning, öland
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170018558


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som man förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret.

Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker.

Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

På andra sidan byvägen har den 83-årige skepparen Gerlof Davidsson flyttat tillbaka till sin lilla stuga för att se flyttfåglarna anlända och njuta av vårsolen, kanske för sista gången. Men friden störs när han återfinner sin döda fru Ellas dagböcker.

Gerlof får ännu mer att fundera över när en förvirrad gammal man från fastlandet dyker upp på hans tomt och påstår att han är jagad, innan han ger sig av mot stenbrottet. Det korta mötet drar in Gerlof i en gåtfull historia där gamla synder verkar straffas av en okänd hämnare.


Medelbetyg: 3,19 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blodläge :
2010-04-29 11:36
Recension av Johan Theorins Blodläge

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg och har släkt som bott på Öland i många hundra år. Han debuterade 2007 med Skumtimmen som utsågs till årets bästa kriminalromandebut. Uppföljaren Nattfåk belönades 2009 med Glasnyckeln för årets bästa kriminalroman. Den engelska översättningen av Skumtimmen fick samma år ett av världens finaste deckarpriser. The CWA Dagger Award. Johan har även en fjärde bok om Gerlof Davidsson och Öland på gång. Troligen den sista boken i serien om Öland.

Handling: Detta är den tredje delen av fyra som handlar om Gerlof Davidsson och Öland. Gerlof har i denna bok fått lov att flytta från sitt äldreboende till sin egen stuga. Han känner att han vill bo i stugan under sina sista dagar. Med hjälp av hemtjänsten bör det fungera bra.
Vid påsktid när snön smält har flera nya invånare flyttat till Stenkullen där Gerlof bor. En av dem är Per Mörner som fått ärva en gammal stenhuggarstuga av en släkting. Han är skild sedan några år tillbaka och är pappa till tvillingarna Nilla och Jesper som är tretton år gamla. Nilla ligger på Kalmar lasarett och är svårt sjuk.
Per hoppas att få vara ifred från sin hopplöse far Jerry Morner som nyligen fått en stroke. De har aldrig kommit överens, eftersom Per aldrig accepterat Jerry Morners arbete.
Vendela och Max Larsson är också nyinflyttade. Vendela bodde sina första år på Öland och nu är hon äntligen tillbaka, med en önskan att få möta älvorna på alvaret och be dem om hjälp…
Vendela bjuder in sina grannar på en välkomstfest som tyvärr inte blir särskilt lyckad. Olika åsikter och Jerry Morner som gör bort sig förstör mycket av den trevliga kväll som Vendela sett fram emot.
Boken handlar mycket om Per Mörners pappa Jerry Morner som haft många skumma affärer under sitt arbetsliv. Nu har han haft en stroke och har svårt att göra sig förstådd. Någon vill nu hämnas på honom. Vem?

Per tvingas ta hand om sin pappa, något som han hade hoppats att inte behöva. Särskilt nu när dottern Nilla är allvarligt sjuk.
Johan Teorin skriver även denna roman på sitt speciella sätt. Det är det som gör hans böcker så bra. Han berättar i denna bok mycket om övernaturliga saker såsom olika väsen: älvor, troll och bytingar. Boken är stundtals mycket spännande, men jag tycker att berättelsen har lite för mycket handling om Pers pappa Jerry Morner och hans affärer. Jag blir lite irriterad att dessa händelser tar upp för mycket plats och att Per alltid tar pappans problem i första hand istället för att vara hos sin sjuka dotter. Handlingen hade även kunnat tilldra sig mer på Öland, men slutet blir i alla fall mycket spännande och då slår hjärtat dubbla slag, det kan jag lova. Ni som älskar Johan Teorins böcker missa inte denna.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent


Betyg 4
2010-05-08 13:21
Johan Theorin håller samma höga standard och stil som i de tidigare böckerna i serien. Boken har en bra intrig, bra persongalleri och är välskriven. Ölands-miljön genomsyrar boken på ett trevligt sätt.

Kanske nästan lite FÖR lättläst och kort. Det hade inte gjort någonting om den hade varit något mer djupgående.

Mycket bra betyg! En stark fyra!
Betyg 4
2010-05-14 16:23
Det här är myckt bra, helt i klass och kanske till och med lite bättre än Skumtimmen. Bra mycket bättre än Nattfåk. Med sin smått poetiska berättarstil mejslar Theorin långsamt fram historien. Det börjar som vanligt långsamt och det blir aldrig något direkt tempo. Men skildringen och personporträtten har ett djup och en kärlek som är få förunnat att kunna förmedla inom genren. Om Nattfåk var ett litet magplask vad gäller historien, är det här en klockren berättelse från start till mål. Visst hade man önskat mer fokus på Gerlof, men det går bra ändå. Snudd på högsta betyg, men det blir en stark fyra.
Betyg 4
2010-05-27 17:57
Boken handlar alldeles för mycket om älvor och övernaturliga saker.
Det hade också varit bättre om boken bara handlat om Vendela och Max och om Per och hans barn. Det blir för mycket och helt ointressant att blanda in Gerlof och Jerry Mörner.
Betyg 2
2010-07-23 16:47
efter nattfåk trodde jag mer om denna efterföljare, en besvikelse. inte mycket till deckare alls. för mycket troll och älvor och relationsproblemsdravvel. men personskildringarna får han ett plus för.. men de kan ju lika gärna sitta kvar från nattfåk. en 2a!
Betyg 2
2010-10-21 14:09
Inte lika fängslande som hans andra böcker. Stundtals lite seg.
Betyg 3
2011-01-13 21:05
Början av den här boken är väldigt händelsefattig, lugn, men ändå väldigt intressant och med bra och intressanta personskildringar. Inte alls en vanlig deckare.
Delarna om älvor och andra övernaturliga fenomen vävs in på ett bra sätt i historien.

Slutet däremot blir oerhört rafflande och spännande, både jakten på "den skyldige" och personrelationerna.

Jag blir verkligen sugen på att läsa övriga böcker av Johan Teeorin.
Betyg 4
2011-04-08 11:29
Gillar hans personskildringar men blir lite för mycket av det "magiska" i denna bok som annars ska klassas som deckare. Når inte riktigt upp i den klass jag förväntat mig även om jag gillade boken och berättarrösten som läste upp den.
Betyg 3
2011-07-31 19:27
En mörk och otäck story. Bra personskildringar och miljöbeskrivningar. Rätt långdragen och seg mellan varven.
Betyg 3
2012-10-10 11:14
Boken är kanske lite för stillsam i min smak, mer likt Skumtimmen än Nattfåk. Men författaren uttrycker sig väl, och personerna gillar jag. Ännu en småtrevlig deckare, utan ngt extra.
Betyg 3
2012-10-27 17:39
Theorin blandar en brygd bestående av älvor, troll, mord, äktenskapsbrott, dödssjuka barn, trötta åldringar, AIDS och det gamla vanliga Öland, Han spetsar det hela med litterära ambitioner. Blir det bra? Nä
Betyg 2
2013-04-22 21:28
En ganska tråkig roman. Som verkligen går på sparlåga. Det blir faktiskt lite spännande mot slutet.
Men jag hade höga förväntningar. Efter att ha läst "Nattfåk" trodde jag på mer an vad "Blodläge" gav.
Betyg 2
2013-10-17 15:06
"Blodläge" börjar med en påskhelg vid Öländska kusten några grannar sent ska glömma.En gammal sjökapten,en narcissistisk författare av självhjälpsböcker och hans neurotiska hustru(som helst av allt vill möta älvorna igen) i deras nybyggda lyxvilla,en vanlig småbarnsfamilj och så den plågade Per Mörner som flyr ut till sin gamla släktings stenhuggarstuga för att få lite ro då hans dotter är svårt sjuk och den far han aldrig haft någon god kontakt med plötsligt dyker upp och behöver hans hjälp.
En far med ett lite udda yrke och många fiender ska det visa sig.
Ett relationsdrama med kriminalromaninslag-lätt att ta till sig och sträckläsa.
Betyg 3
2015-08-07 17:03
Efter att ha läst Skumtimmen nyligen så kändes den gamle skutkaptenen Gerlof som en kär gammal bekant. Gerlof som beslutat sig för att flytta från äldrehemmet till stugan för att han vill dö där. Det är ju lätt att få tankar på döden när en efter en av de äldre bärs bort från hemmet.
Berättelsen innehåller så mycket förutom mord. Allt om älvor och tron på troll är fachinerande. Men det ger också en del funderingar då någon försvinner och vart denne hållit hus när ingen kunde ta hand om honom. Det finns så mycket som gör att boken bara måste läsas klar. Inledningen med det fasansfulla som hände Per höll uppe spänningen för varför ville någon döda honom och skulle han på något sätt klara sig ur situationen? Jag tyckte boken var bra!
Betyg 4
2022-12-16 06:52
Detta är andra boken av författaren som jag har läst och jag måste erkänna att jag är såld och kommer fortsätta att läsa hans böcker. Det är en sådan balanserad blandning mellan det övernaturliga och det normala, och det passar så bra in i miljön .Boken är inte lika mörk och skrämmande som nattfåk, men den fångar direkt läsaren.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Blodläge
Liknande böcker:
Mittvatten
 A. Dahl
Nu dör vi
 S. Flodén
Nu dör vi
 S. Flodén
Livet skiljer oss åt
 H. Mattsson
München
 R. Harris
Hämndens väg
 J. Higgins
En gnista i mörkret
 S. Willingham
Olyckshändelse
 A. Bodelsen
Förloraren tar allt
 K. Genberg