bokrecensioner boktips

Nattfåk

Författare: Johan Theorin
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9146218343


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När den kraftfulla storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg.

I Johan Theorins nya bok har det blivit vinter på norra Öland. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse. Eller? Det dröjer inte länge innan svårförklarliga saker börjar hända.

I Nattfåk får vi stifta bekantskap med en rad nya människor, men också möta några vi redan känner- inte minst den pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson. Precis som Skumtimmen är det en stark och oförglömlig läsupplevelse, en blandning av kriminalroman, spökhistoria och familjedrama med originella karaktärer, fängslande miljöer och en lika sorglig som spännande intrig.
Medelbetyg: 3,86 (50 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nattfåk :
2008-10-19 20:30
En härlig uppföljare till "Skumtimmen".
Läste och blev helt trollbunden.
Rekommenderas varmt.
Betyg 4
2008-11-17 19:56
En superbra bok. Hade stora förväntningar efter Skumtimmen.... och o ja den här är bättre. Mycket bättre!! Helt klart jättebra bok, kunde inte lägga ifrån mig den. Både sorglig, spännande och gripande.
Betyg 5
2008-11-18 08:33
En spännande bok som var både spökhistoria och thriller på samma gång.
Betyg 4
2008-11-21 14:56
kan inte vnara lätt att leva upp till förväntningarna som blev efter toppenboken skumtimmen. Min åsikt är att han lyckades.
läs o njut
Betyg 5
2009-01-03 06:50
Lyssnade på denna bok och håller med övriga recensenter om att den nådde upp i samma klass som skumtimmen. Dock gillar jag inte att det blev så mycket spökhistoria av det hela, men den får ändå helt klart en 4:a eftersom han är så bra på att bygga upp storyn så att de spännande delarna sprids ut och han är så bra på att beskriva olika karaktärer.
Betyg 4
2009-01-11 17:13
En mycket bra uppföljare till Skumtimmen. Spännande och välskriven med intressanta och utförliga personbeskrivningar och sköna miljöskildringar i Öländsk natur.
Hade kanske sett en lite tydligare upplösning.
Fyra höga fyrar från mig. :-)
Betyg 4
2009-01-12 08:14
En spökhistoria på Öland! Så spännande! (Nåja, spökhistoria var det ju inte men det är ju så lätt att skrämma upp sig själv när man hör just gamla spökhistorier som huvudpersonerna i boken gör.)

Intrigen var jättebra och i motsats till föregående recenscent tyckte jag inte att upplösningen var oklar.

Miljön var mysig och intrigen var som sagt bra. Enda anledningen till att jag ger en stark 4:a i betyg och inte en 5:a är att personskildringarna inte var de bästa. Jag kom inte riktigt nära någon person i boken. Alla var ytligt beskrivna. Lite synd med tanke på att den biten var så mycket bättre i Skumtimmen.

Men boken är bra och kan varmt rekommenderas! (Fast Skumtimmen var bättre.)

Ett stort plus till det mysiga bokomslaget också.
Betyg 4
2009-01-14 19:07
Gillade denna! Spännande streck-skräckläsning med king-känsla!
Rekomenderas om man är barnsligt förtjust i King böcker!!
Betyg 4
2009-01-30 11:15
Hej,
har inte läst skumtimmen så jag kan inte jämföra den så. Jag tyckte historien var spännande och personernas öden berör. Historien byggs succecivt upp och deckarhistorien smyger sig på. Tycker Johan Theorin har ett personligt och vackert sätt att skriva. Han beskriver miljön på ett naturtroget sätt.
Betyg 5
2009-03-11 13:25
wow, blev inte så imponerad av föregångaren men den här gillar jag helskarpt! nu vill jag ha mera!!
Betyg 4
2009-03-23 20:49
Åh, vilken bra bok! Jag blev fast redan efter några sidor. Den är grymt spännande! Jag rekommenderar boken till dig som vill bli helt uppslukad av en bok och som vill bli så där lagom rädd. Läs den!
Betyg 5
2009-04-10 12:40
En obehaglig spökhistoria. Inte alls välskriven och trovärdig. En besvikelse, jag gillade verkligen hans första bok.
Betyg 2
2009-04-22 11:04
En välskriven rysare. Känns inte alls sådär "bra för att vara svensk", utan verkligen bra. Men inte perfekt.
Ibland tyckte jag jan var ute och fiskade i alltför djupa vatten, med sina förklaringar om hur spökan kan finnas. För mig tar det död på illusionen; om man instället bara accepterar att spökena finns där i historien - utan att förklara dem (som Ajvide L gör) - blir det, paradoxalt nog, mer trovärdigt. Mindre new age.
Denna invändning kom sig av att det segade till sig rejält efter en alldeles briljant inledning... något av det obehagligaste jag tagit del av faktiskt. Men det höll inte hela vägen. Inte riktigt.
Betyg 4
2009-05-08 14:01
Nja. Efter att ha läst Skumtimmen blev jag besviken på uppföljaren. Här får mystiken, som redan fanns i Skumtimmen, ett större utrymme på bekostnad av historien. Visst skapar Theorin en mystisk spänning, men alltför mycket i boken är ologiskt. Som att huvudpersonen lämnar sina småbarn ensamma i huset under långa perioder, trots att deras mamma just dött. Likaså alla tillfälligheter som bara råkar sammanfalla. Mördarens motiv är också helt löjeväckande. Den mördade hade ingen egentlig hållhake på mördaren, bara vaga indicier som aldrig hållt i en domstol. Varför skulle då mördaren mörda igen?
Betyg 2
2009-05-10 15:24
Författaren Johan Theorin är född 1963. han har varit sommarboende på norra Öland i hela sitt liv. Detta är hans andra roman. Debutromanen hette Skumtimmen och tilldrog sig också på Öland.

Denna roman heter "Nattfåk" När den hemska vinterstormen som kallas Nattfåk på Öland far in över ön bör man hålla sig inne.

Handlingen tilldrar sig mest på Åluddens gård som stått öde i många år. Nu har familjen Joakim och Katrine Westin med sina två barn flyttat dit från Stockholm.

Det sägs att trähusen är byggda av timmer från ett skepp som gått under vid en fåk. Därför händer det övernaturliga saker som andar och spöken som går igen. Men familjen Westin är inte vidskepliga av sig. men det dröjer inte länge förrän det börjar hönda otäcka saker.

Den kusligaste sägnen säger att alla som dött på Åludden återvänder till gården varje jul.

Ja om det händer får ni veta om ni läser boken. Jag tycker att den håller från första till sista sidan. men jag varnar för att ha den som sänglektyr om man är mörkrädd.

En sak blev jag irriterad över och det var att Joakim inte berättade sanningen för sina barn på en gång. Mer säger jag inte för att inte avslöja för mycket.
Betyg 4
2009-06-01 16:06
Spännande och välskriven, med flera parallella historier om gården Åludden som till sist vävs samman. Fina människoporträtt, alltfrån tjuven som inte bara är obehaglig till polisen som inte alltid gör allt rätt. Theorin är bra på att skapa spänning och stämning. Dock tycker jag att upplösningen är lite tunn. Det känns inte alls troligt att någon skulle mörda för så lite, om man säger.
Betyg 4
2009-06-11 09:05
En av förra årets absolut bästa böcker! Hoppas men tvivlar på att Theorin kommer upp i samma nivå i sin nästa bok. Längar redan efter nästa i alla fall....
Betyg 5
2009-07-13 10:59
Jag läste Nattfåk innan jag läste Skumtimmen.

Detta är en mysig bok. Den är bra, men kanske tycker jag att boken bygger upp till något som inte riktigt infinner sig. Johan Theorin skriver bra och själva resan är njutningen här tycker jag.

Skickligt uppbyggd deckare, men saknar nått på slutet.
Kommer kommer läsa Teorins kommande böcker!

Betyg 3
2009-07-24 16:43
En spännande spökhistoria som höll mig i sitt grepp, från pärm till pärm.
Betyg 4
2009-08-07 08:26
Jag hade inga egna förväntningar när jag började läsa boken men hade fått väldigt olika vibbar från andra. När jag väl började läsa var jag fast och kunde inte lägga ner boken - läste till långt in på småtimmarna. Gillar att det är en integrerad deckare och spökhistoria. Den skiljer sig från de flesta andra deckare jag läst där man följer en historia från mord till lösning ur den medelålders manliga polisens perspektiv - här är det inte ens säkert att ett mord skett. Författaren väver också skickligt in ledtrådar om hur allt hänger ihop, de är inte tydligt utplacerade utan får en att fundera på om författaren gjort ett misstag - tills man förstår hur allt hänger ihop.
Betyg 5
2009-09-22 19:23
Hörde den som ljudbok. Bra uppläsare.
Tycker om det "spökiga" temat, skulle t o m ha kunnat vara mera sådant. Kommer definitivt att läsa/höra Johan Theorins kommande böcker.
Betyg 4
2009-12-10 09:51
Bästa deckaren jag läst eller lyssnat på!
(har läst eller lyssnat på c:a 40 av de mest hyllade deckarna under löpturerna det senaste året)

Gillar särskilt det lite övernaturliga inslaget som sätter lite piff på en annars närmast överlogisk genre.

Snäppet bättre än Skumtimmen, som ändå var bra.
Ser verkligen fram emot nästa!
Betyg 5
2010-01-28 12:14
Den första boken jag läser av Theorin. Blir gripen av bokens melankoliska ton och dess kärleksfulla personporträtt. Kombinationen spökhistoria-kriminalroman känns inte på något sätt krystad, utan fungerar alldeles utmärkt. Jag ser fram emot att läsa mer av denna författare.
Betyg 4
2010-03-10 16:02
En av de bättre deckare jag läst, vart dock emellanåt lite tråkig. Men jag älskar att det är en blandingen mellan det övernaturliga och deckare.
Betyg 3
2010-04-30 16:28
Mysig halvskräckis-deckare. Sträckläste den på 6 timmar. Har inte läst Skumtimmen men blev sugen på att kolla in den efter att ha läst denna. Har dock förstått att den inte har samma övernaturliga inslag.
Betyg 4
2010-07-18 14:52
Johan Theorins sätt att berätta är ljuvligt. Spännande historier och intressanta karaktärer
Betyg 4
2010-11-13 21:54
Uppläsare Magnus Krepper
Familjen Westin flyttar från Stockholm till Åludden på norra Öland.
De bor i stort hus nära två fyrar. Det är ödsligt och kusligt
En sorgesam historia och det händer konstiga saker på gården
Oväntade händelser överraskar. Historien blandas med tillbakablickar och på slutet så knyts alla trådar ihop. En mycket bra historia.
Betyg 4
2011-05-22 10:47
Denna bok är helt suverän tycker jag. Spänning så den kryper in under skinnet då det handlar lite om "det vi inte vet" eller övernaturliga om vi så vill säga i kombination med vanlig deckarspänning!!!
Betyg 5
2012-01-10 02:13
Hade man bytt miljön till engelska kusten och tiden till 50-tal hade den på pricken varit en av dessa dussin-thrillers som skrevs då. Känns allt annat än fräsch och orginell. En klar besvikelse.
Betyg 2
2012-02-14 00:49
En spännande bok om hur det gamla lever kvar i nutiden, om naturens starka krafter och vidskeplighetens vara eller icke vara. Vi får följa olika människors skilda berättelser på en gemensam ö, berättelser som ligger närmre varandra och flätas samman mer än vad karaktärerna tror. Jag tyckte Nattfåk var en bra och spännande bok, dock tyckte jag att det blev ett för snabbt och konstigt avslut, där Theorin "slängde ihop" de olika berättelserna i en för mig överdriven händelse och sedan avslutade boken. Blev helt enkelt besviken på upplösningen av det hela, men fram till dess var den bra.
Betyg 3
2012-08-03 14:03
En klart läsvärd bok. Det är inte den bästa bok jag läst men den var mycket underhållande. Slutet är lite tunt synd nog. Jag vill läsa mer av Theorin så jag får ge boken lite mer än medel. Hade 3+ funnits hade jag satt det.
Betyg 4
2012-08-18 11:29
För att vara en kriminalroman är den jätte bra , nattfåk innehåller så mycket historier och är inte bara en vanlig torr deckare rakt igenom. Jag är inte så förtjust i deckare och kanske just därför gillar jag nattfåk att den inte är någon typisk sådan.Det är många trådar i boken som inte har något med brottet att göra utan gör boken intressan , en bra spänningsroman med djup .
Betyg 4
2012-10-10 11:12
Författaren fortsätter på samma sätt som han började i Skumtimmen, och det är inte fel. Det mystiska och ockulta vilar även över denna bok, och det ger onekligen en liten extra krydda, även om jag egentligen ogillar sådant. Här når spänningen högre höjder än i den förra, och persongestaltningen är lika fin. En riktigt bra deckare!
Betyg 4
2012-11-06 08:36
En intressant bok. Den rymmer mycket om människor. Otrohet, samarbetsproblem, mord, misshandel, skrock, spöken, tjuvar, m.m. Fåken som kommer gör att ytterligare människor dör.
Betyg 5
2013-03-26 08:47
En bra bok !
Betyg 4
2013-10-17 15:01
"Nattfåk" är till en början en berättelse om en familj som köper sitt drömhus vid havet men ingenting är vad det verkar.En tragedi inträffar och sammanfaller med gårdens mörka historia-ett hus byggt av plank från ett fartyg som gått i kvav kan väl inte föra lycka med sig?

Jag är ingen deckarläsare men Johan Theorin är inte att jämföra med "deckardrottningarna" heller.Han gräver inte ner sig i huvudpersonernas familjeliv mer än historien kräver för att rulla på.
Han blandar skickligt kriminalhistoria med paranormala händelser-eller vad som mycket väl kan vara det utan att man behöver bevis.Helt klart läsvärd.
Betyg 4
2017-11-08 19:53
Väldigt skev bok skulle inte rekommendera boken till läsare som blir lätt förvirrade av ofta förekommande tidsskift. Denna bok är väldigt mindblowing då man inte riktigt hänger med i den röda tråden. Väldigt smaklöst av författaren enligt mig. Vill man ha spänning ska man inte läsa dessa boken då den inte riktigt gräver ner sig i stämningen vilket ger en trist läsupplevelse så att säga. Peace out lovers!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nattfåk
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin