bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Vännen
Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Himlen kan vänta
 L. Gray
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
Livet är en sjukamp
 C. Kluft
När två världar kollid..
 B. Lindholm

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEskil - Riddaren i syrenbersån

 
Författare: Gunilla Linn Persson
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, kärlek, mongoloid
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789146214861
 
Spänning:  2
Romantik:  1
Humor:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Blommor förstår enkla meningar, det var Karl-Astrid övertygad om. Karl-Astrid förresten, vilket namn på en kvinna. Hon kom från Hatt-Olles, stugan i backen, och hade tre äldre bröder: Karl-Gunnar, Karl-Ivar och Karl-Gösta. Helt följdriktigt blev syster Astrid en Karl-Astrid i folkmun. Folkmun hade mycket att säga till om här i Eldtomta, söder om söder om Stockholm. Sorunda, så hette bygden.

Karl-Astrid är gift med Bernhard, som kommit som en stormvind från havet med en ljungkvist surrad vid masten. Nu väntar de sitt första barn, ett gott stycke upp i fyrtioårsåldern. Det här med barnen har varit deras olycka. Nio missfall genom åren - eller snedresor som kvinnorna kallar det.

Karl-Astrid var förvissad om att det skulle bli en pojke. Det var helt klart en gosse som for runt därinne i hennes mörka universum. Hon hade förstå stickat till gossen, omgång efter omgång. Hon hade sytt en sjömanskostym. Han skulle heta Birger, efter farfar ute i skärgårdshavet.

Det blir ingen Birger. Det föds en liten pojke som är mongoloid, som det heter på femtiotalet. Sjukhuset vill tvinga Karl-Astrid och Bernhards att lämna pojken på ett hem, där han ska få det så bra. Men Karl-Astrid vägrar. Hon ger gossen namnet Eskil och tar med honom hem. Spelet kan börja!
Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Eskil - Riddaren i syrenbersån :


kristina_s 2010-02-12 13:57
Recension av Gunilla Linn Perssons Eskil – riddaren av syrenbersån

(Detta är en recensionsbok från Wahlström & Widstrand)
Gunilla Linn Persson har skrivit flera romaner, barnböcker, noveller, pjäser och TV-manus.
Bland hennes verk finns romanen Livstecken (2001), pjäsen Delfinen (1994), ungdomsromanen Allis med is (1993), som även gått som TV-serie. Tillsammans med Lars Bill Lundholm har hon även skapat Skärgårdsdoktorn.

Handling: Det är femtiotal i Sorunda, söder om Stockholm.
Karl-Astrid och Bernhard är i fyrtioårsåldern och nu väntar de sitt första barn. Karl-Astrid har haft nio missfall och nu är de överlyckliga. Karl-Astrid känner på sig att de är en pojke och han ska heta Birger efter farfar. Det ska bli en stark och duktig pojke.

Men det blir ingen Birger. Pojken som föds är mongoloid (som man sa på den tiden). Sjukhuspersonalen vill tvinga Karl-Astrid och Bernhard att lämna pojken på ett hem. Men Karl-Astrid vägrar. Hon tar med pojken hem och han får namnet Eskil. Läsarna får sedan följa Eskil under hans första sju år.

En sorglig men underbar bok. Den är så fin och poetiskt skriven. Jag blir ledsen när jag läser om hur sjukhuspersonalen ser ner på den lille pojken. En sköterska säger: ”Det är Guds straff att man får ett sådant barn.” Karl-Astrid är en beundransvärd mamma som vågar stå emot sjukvårdspersonalen och myndigheterna. En otroligt intressant skriven bok. En bok för dem som vill sätta sig in i situationen om hur det var att föda ett utvecklingsstört barn på femtiotalet.

Betyg 5/5
Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Eskil - Riddaren i syrenbersån


  Köp boken som film på cdon: