bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Draugen
Gasten
Grimmen
Guds starka arm
Maran
Mylingen
Näcken
PAX - Bjäran
Pax - Grimmen
Pax - Mylingen
Pax - Nidstången
Pestan
Solstorm
Svart stig
Systrarna Hietala
Till dess din vrede up..
Till dess din vrede up..
Till dess din vrede up..
Till offer åt Molok
Vitormen
Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Surbrunnsgåtan
 K. Pettersson
Saknad, förmodad död
 S. Steiner
En högre rättvisa
 . Hjorth
Dvalan
 C. Grebe
Maigret och den unga döda
 G. Simenon

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet blod som spillts

 
Författare: Åsa Larsson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-0-010303-9
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


För nästan två år sedan dödade Rebecka Martinsson männen som mördade hennes ungdomsvän Viktor Strandgård. Nu är hon sjukskriven och har svårt att minnas händelserna i Jiekajärvi. Samtidigt utreder polisinspektör Anna-Maria Mella mordet på prästen Mildred Nilsson. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård är sådana att polisen söker en copycat. Spåren har kallnat, men i byn Pojkijärvi, där prästen bodde, värker sanningen under ytan. Mildred Nilsson var en feminist och en bråkstake som hamnade på kant med både sin arbetsgivare och en del av männen i byn. Hon ledde ett kvinnonätverk och startade en stiftelse som skulle skydda en varghona som kommit vandrande från Ryssland och etablerat sig på kyrkans mark. Åsa Larssons första deckare, Solstorm (2003), blev en stor framgång och belönades med Svenska Deckarakdemins debutantpris 2003.

Medelbetyg: 3,12 (25 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det blod som spillts :


inca 2004-06-21 13:27
En riktigt godkänd uppföljare. Lagom spännade, lagom sorglig. En skön svensk deckare.

Kan vara bra att läsa den första boken "Solstorm", personer från den boken återkommer även här.
Betyg 3

Rosa 2004-08-12 07:23
En medelmåttig deckare. Lite sämre än föregångaren Solstorm. Tempot är lågt. Liksom i Solstorm finns det två huvudpersoner och ingen av dem kommer man riktigt in på livet känns det som. Den saknar något som jag inte kan sätta fingret på. När man har avslutat ett kapitel så är man inte genast nyfiken på att börja på nästa.

Och så språket sen .... Ca. 10 gånger i boken skriver författaren "fönstrena". Nog heter det väl ändå "fönsterna"??? Bara en liten detalj som jag trots allt störde mig på.

En svag 3:a blir det.
Betyg 3

Phenomena 2005-11-04 14:55
Det är tvära kast mellan nutid och förfluten tid. Detta gör mig något förvirrad emellanåt.
Parallellt med mordet berättas en saga om en varghonas väg från sin flock. Denna del störde mig då jag tappade koncentrationen från huvudberättelsen.
Ändå är det en bok helt i min smak. En spännande, ruggig och sorglig historia.
Innan man ger sig i kast med den här boken bör man ha läst föregångaren Solstorm eftersom många personer och händelser från den boken återkommer även här.
Betyg 4

Synnez 2005-12-30 20:23
Rörig och förvirrande... Inte alls lika spännande som hennes förra bok Solstorm och det dröjde innan man kom ordentligt in i boken. Slutet var helkonstigt dessutom. Nä, ingen deckare i min smak. Jag kom igenom den men det tog tid och det var ingen bok man längtade efter om kvällarna!
Betyg 2

sundin 2006-01-11 12:42
Eftersom Solstorm var en riktig deckarhöjdare så var förväntningarna på denna efterföljare höga. Och författaren lyckas ganska bra, det är samma känsla för språket och boken är spännande. Den är dock ganska lång, kunde ha kortats ner, jag tycker det är för mycket fokus på Rebecka Martinssons tillfrisknande från det som hände i Solstorm. Dessutom påminner den en aning för mycket om Solstorm, även om det inte handlar om en sekt så är det mord på präster som är i handlingens centrum. Slutet är rumphugget och lämnar alltför många frågetecken till läsaren att fundera över.
Betyg 3

sgs 2006-01-11 14:33
En kvinnlig präst mördas och hängs upp i sin kyrka. Mycket bra deckare, trots att den till 95 % var odramatisk. Spänningen ligger i stället i personskildringarna som beskriver goda och dåliga sidor hos präster, poliser, hundar och vanliga människor.
Minus för tillbakablickarna, eftersom jag inte läst den förra boken.


Betyg 4

smillan1 2006-02-26 20:27
Äntligen en kvinnlig svensk deckarförfattare med ett bra språk, en intrig som håller och tredimensionella karaktärer!
Betyg 4

dsebbe 2007-02-07 20:11
bra och välskriven tvåa om rebecka martinsson, min känsla för huvudpersonerna ökar i och med mer info och så denna känns mer sammansatt, kanske en självklarhet i och med att det är tvåan i serien men vissa första böcker ger en god insyn från början.
Betyg 4

Nanne 2007-06-15 00:34
Jag har bara bra att säga om denna boken. Gillar Larsson bättre än Läckberg.
Betyg 4

Ninni_1960 2007-06-25 08:48
En bra uppföljare till "Solstorm" där man får läsa om Rebeckas svårigheter att komma tillbaka efter händelserna hon var med om i just "Solstorm" vilket gör att det är nästan nödvändigt att läsa dem i rätt ordning.
Personerna är verklighetstrogna just därför att de inte är några hjältar som skakar av sig de otäcka händelserna som varit utan har dem med sig "i ryggsäcken".
Att det finns en hel del rävspel bakom kulisserna även inom svenska kyrkan då det gäller kvinnliga prästers vara eller icke vara är ett bra val av skådeplats men att även gamla händelser i byn har sin plats i handlingen. Berättelsen om vargen är en liten saga bredvid som inte stör mig utan gör att jag snabbt vill komma vidare i boken.
Spännande och vardagsnära gör denna bok till en bra uppföljare och jag vill bara läsa mer av denna duktiga svenska författare.
Även denna (liksom "Solstorm) läste jag i pocket på semester i Grekland.
Betyg 4

marcus_1 2007-10-18 16:02
Det blod som spillts är Åsa Larssons andra roman om juristen Rebecka Martinsson. De två andra böckerna i serien har titlarna Solstorm och Svart stig.

Rebecka Martinsson är sjukskriven och har svårt att minnas händelserna i Jiekajärvi för två år sedan, då hon dödade männen som mördade hennes ungdomsvän Viktor Strandgård. Samtidigt utreder polisinspektör Anna-Maria Mella i Kiruna, mordet på prästen Mildred Nilsson. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård är slående och polisen söker en copycat. Spåren har kallnat – men i byn Pojkijärvi där Mildred Nilsson bodde, värker sanningen under ytan. Mildred var feminist och en kontroversiell kvinna som hamnade på kant med både sin arbetsgivare och en del av männen i byn. Hon ledde ett kvinnonätverk och startade en stiftelse som skulle skydda en varghona som etablerat sig på kyrkans mark.

Det blod som spillts levde inte alls upp till mina högt ställda förväntningar som jag fick efter Solstorm. Boken känns uddlös, händelsefattig och tempot är lågt. Det blod som spillts inleds med mordet på prästen Mildred Nilsson, men därefter går det hundratals sidor innan det händer något mer som kan liknas vid spänning. Det mest spännande vid ett tillfälle i boken, är t ex att polisinspektör Sven-Erik Stålnackes katt är försvunnen. Språket är det inget fel på, men boken saknar det där som gör att läsaren fångas och bara måste läsa vidare. Bokens 408 sidor känns överdrivet, och man skulle säkerligen ha kunnat kapa ungefär 100 sidor i mitten och inte missat så särskilt mycket av värde. Även om jag inte har funnit läsvärde i Åsa Larssons andra roman, så kommer jag nog ändå att ta mig an Svart Stig så småningom och ge den en chans. Det kan bara bli bättre.
Betyg 1

Wilma 2008-01-04 18:31
Bättre än sin föregångare.
Betyg 3

millennium 2008-05-04 22:22
Klart godkänd uppföljare.
Gillar beskrivningarna av personerna och miljön.
Betyg 4

Humman 2008-08-21 17:09
Jag läste denna uppföljare till Solstorm och hänger inte alls med i boken som jag trodde. Det är rörigt och tar lång tid innan man börja fatta lite, och slutet är ju helknäppt, jag fattar inget. Solstorm var bättre. Pluset är att det är bra textstorlek i boken då den är ganska tjock. Jag är inte jätte mycket för deckare men ville gärna läsa lite sådant också. Boken är långdragen och seg.
Betyg 2

Navigo 2008-10-14 15:47
Boken griper aldrig tag i mig.
Betyg 2

Isidora 2008-12-28 15:55
En bra uppföljare till Solstorm. Kanske inte riktigt samma nivå som debuten men Åsa Larsson kan skriva i alla fall.
Betyg 3

Liolej 2009-07-25 20:44
Det blod som spillts är Åsa Larssons andra deckare i serien som utspelar sig i Kiruna med juristen Rebecka Martinsson och polisinspektör Anna Maria Mella i huvudrollerna.

Precis som många andra deckarförfattare har även denna serie två spår, i centrum står fallet – mordet som ska lösas men läsaren får även följa huvudpersonernas privatliv. Av denna anledning är det en fördel om böckerna läses i ordning.

I denna bok (precis som i första boken, Solstorm) är det en präst som mördas. Denna gång den feministiskt inriktade prästen Mildred. I början av boken känns det lite fantasifattigt att författaren valt delvis samma spår när det gäller moroffer i första och andra boken. Men denna tanke kommer jag snabbt över då det utvecklas till en spännande historia.

Som jag ser det är bokens och författarens styrkor det sätt på vilket hon beskriver den norrländska naturen och hur hon skildrar människorna. Naturen framställs på ett trolskt sätt som väcker en längtan hos mig att resa dit. Människorna beskrivs ur ett psykologiskt perspektiv där relationer och bakomliggande motiv står i centrum. Men samtidigt är det en deckare och som deckarhistoria är den helt ok men den bjuder inte på några extravaganta överraskningar. Den lunkar på som deckare burkar göra.

Språket är lättläst och det är en bok som passar bra att ha med sig i väskan då det inte krävs några långa stunder av läsning för att man ska komma in i den.
//www.ordblogg.xpedition.nu
Betyg 3

helix 2010-01-18 14:03
En uppföljare (till "Solstorm") som är helt ointressant. Ett enda mjölkande av den föregående romanens succé. Och bara det, egentöigen.
Att den mot slutet ändå visar glimtar av griv och spänning gör att den slipper bottenbetyg.
Men hur intressant är det att få vra med om en vargs personliga liv?
Betyg 2

emkay 2010-12-18 02:43
Välskriven och oförutsägbar. Det är två egenskaper som är väldigt väsentliga inom deckargenren. Men jag tycker ändå inte att boken räcker ända fram. Något fattas. Lite tråkig, men helt okej blir betyget.
Betyg 3

LindaJ 2011-02-26 12:02
tycker nästan att den här är bättre än solstorm. gillar Larssons sätt att bygga upp en berättelse ovh sättet att skriva
Betyg 4

Marre 2012-08-24 21:18
Inte alls lika bra som solstorm. Seg början och utdragen handling, men slutet var bra och spännande. Däremot var det ganska hemskt och vissa "scener" gjorde mig jätteledsen faktiskt!
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det blod som spillts


  Köp boken som film på cdon: