bokrecensioner boktips

Skynda att älska

Författare: Alex Schulman
Genre: Biografi
Ämnesord: humor, kärlek
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789137134178


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar upp honom i luften och busar med honom som kompisarnas pappor gör. Och som ung vuxen bär han en ständig oro för att pappan ska gå upp mitt i natten och råka trilla. Mer än en gång har det hänt att han fått lämna krogkön för att i ilfart åka hem och hjälpa pappa. Och istället för att komma hem på den årliga kräftskivan får han och fadern vänja sig vid att ses på ålderdomshemmet med insmugglade kräftor och whisky.

Allan Schulman gick bort 2003, Alex var då 27 år, Allan 84. Efter begravningen kämpar Alex med sina egna känslor och han blir en mästare på att stänga av dem, tills en dag då det inte går att hålla dem tillbaka längre.

I Skynda att älska får läsarna möta en ny sida av Alex Schulman. Det är ett slående ömsint, vemodigt och kärleksfullt porträtt av en far. Vemod och sorg blandas med humor och oceaner av kärlek.

Alex Schulman , fd chefredaktör för stureplan.se och drev 2007 Sveriges mest lästa blogg på Aftonbladets webbplats. Han medverkar fortfarande regelbundet i Aftonbladet.

Medelbetyg: 4,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skynda att älska :
2009-07-31 01:45
En jättefin biografi där Alex Schulman får skriva av sig sin ångest efter pappans död. Han skriver målande och detaljrikt om miljön han växte upp i, berättar anekdoter om sin familj under hans uppväxt om allt från pappans tånagelklippande och raseriutbrott i trafiken till hans arbete och död. Gav upphov till både skratt och gråt. Går fort att läsa, lättläst och intressant.
Betyg 4
2009-09-03 18:28
Lättläst, läsvärd.
Betyg 4
2010-03-07 10:41
Underbart känslosam
Betyg 4
2010-03-10 09:32
Det är alltid svårt att sätta "poäng" på livsskildringar. Men Alex har skrivit en varm, lättillgänlig bok som skiljer sig lite mot andra livsberättelser.

Absolut läsvärd.

Betyg 4
2010-07-05 21:24
Recension av Alex Schulmans bok Skynda att älska
Detta är en pocketvariant som utgivits av Månpocket 2009 och innehåller 228 sidor.

Alex Schulman är den kände TV-producenten Allan Schulmans (1919-2003) son. Alex är född 1976 i Hemmesdynge i Skåne, men bor numera i Stockholm. Han är författare, journalist, medieentreprenör och är även känd som bloggare.

Handling: Några år efter att Alex Schulmans pappa Allan dött, kör Alex till deras sommartorp. Han har inte varit där sedan pappan levde. Med en märklig känsla går han in i stugan och allt ser precis likadant ut som det gjorde sist han var där. Alex börjar tänka tillbaka på sin barndom, när han och hans bröder Niclas och Calle tillbringade sina somrar där tillsammans med sina föräldrar. Allan Schulman är redan 57 år när Alex föds. Hans mamma är 33 år yngre än sin man.

Alex tänker på när pappa Allan väckte honom och hans bror Calle tidigt om morgnarna för att följa med i båten och dra upp näten med nattens fångst. Ibland fick de även följa med på kvällarna när det var dags att lägga ut näten. Pojkarnas pappa har alltid varit en stor förebild för sina söner, men tyvärr var han inte så ung när de föddes och orkade inte leka på samma sätt som deras kamraters pappor. Alex kunde känna lite avundsjuka när en av kompisarna brottades med sin pappa och vågade ta i ordentligt. Åren går och Allan tappar mer och mer ork, han tappar ofta balansen och ramlar ofta. Till slut får han komma till ett äldreboende, något han inte tycker särskilt mycket om. En dag ramlar Allan och bryter lårbenshalsen. Han hamnar på Södersjukhuset och där vårdas han tills han somnar in i 12 juli 2003.

Alex Schulman har lyckats skriva en underbar och rörande bok om sin älskade pappa Allan Schulman. Han förmedlar sig med mycket känslor, och som läsare känner jag hur mycket hans pappa betydde för honom och den övriga familjen. Den är riktigt välskriven och intressant. Alex har verkligen lyckats att beskriva sin pappa som privatperson och den han var tillsammans med familjen och inte som den store TV-producenten. En bok som berör och som bör läsas.

Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5
2012-10-23 13:04
En man som jag uppfattat som ytlig och närmast tramsig, visar sig kunna skriva en ömsint, igenkännande och allmängiltig bok om sin pappa - om deras gemensamma liv och om pappans åldrande och död. Och om hur vi alla till slut blir en ensamseglare på väg mot den oåterkalleliga döden.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skynda att älska
Liknande böcker:
Det är i alla fall tur..
 J. Helgesson
Tjur på retur
 K. Moraeus
Året med 13 månader
 Å. Linderholm