bokrecensioner boktips

Lärarna

Författare: Hans Lagerberg
Genre: Fakta
ISBN: 9789170373312


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Beskrivning:
Läraryrket är det viktigaste av alla, säger högtidstalarna, tänk att få fostra nya generationer, skapa framtiden! Men i den grå vardagen är lärarna en utsatt yrkesgrupp, som ofta bemöts med misstro, och utsätts för politikernas försök till kontroller. Skolan är ständigt i skottgluggen i medierna.
Förvisso har många lärare genom århundradena utmärkt sig som lakejer åt överheten och förtryckare av eleverna. Å andra sidan finns otaliga vittnesmål om lärare som blivit föredömen för barn och ungdomar i deras utveckling. Vem har inte blivit tårögd över någon framgångsrik författares hyllning av sin svensklärare?
Hans Lagerberg, själv lärare på olika stadier under många år, skriver här de svenska lärarnas historia. Hur har de tagit till sig eller värjt sig mot olika pedagogiska strömningar, hur har de hanterat de politiska besluten på skolans område? Författaren tar sin utgångspunkt i sin farfars gärning som folkskollärare av den gamla sorten och i sina egna erfarenheter.
Han möter historiska lärargestalter som Sokrates, Fridtjuv Berg och Lev Vygotskij. Han intervjuar ännu aktiva kolleger från 60-talet. De vittnar om ett yrke som kan vara slitsamt och tröstlöst men också lärorikt och givande i sina möten med människor i utveckling.
Den första moderna biografin över den svenska lärarkåren, skriven med en personlig och prövande attityd.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lärarna :
2008-12-29 12:36
En bitvis mycket bra bok, men man ska nog inte läsa den från pärm till pärm utan mer plocka ut det som intresserar en själv.
Betyg 3
Samma Författare: