bokrecensioner boktips

Den hemlige kocken

Författare: Mats-Eric Nilsson
Genre: Fakta
Ämnesord: mat, hälsa
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9170373159


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden.
Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök?
Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt.
För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider.
Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats o ch färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett.
Medelbetyg: 3,89 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den hemlige kocken :
2008-02-12 19:32
Mats-Eric Nilsson har granskat maten vi kan köpa i affärena, hur det fuskas för att få maten att smaka bättre, se större ut och manipuleras med sina namn. Enligt Mats är det tex. ingen ovanlighet att livsmedelverken pumpar in vatten i kötten för att få det att se större ut än vad de egentligen är. Samma sak med andra livsmedel som bröd, glass m.m, där man pumpar in luft istället för vatten. Ändå kan man ta högre priset för produkter som består av samma fusk
Men intressantast är nog avslöjanden av E-numren. Att vissa E-nummer kan vara förbjudna i staterna av hälsorisk men inte i EU och tvärtom. Det är ju allmänt känt att Sverige var stenhårda med färgämnen och stabiliseringsmedlen innan vi gick med I EU, men att vi sedan fick ge vika. Sedan vi gjorde det har vi enligt Mats fått massor av fuskprodukter i rasande fart. Vanlijglassen innehåller ingen vanilj, vare sig om du köper den billiga eller dyrare, de rökta korvarna är inte rökta, utan har smaksats med vissa aromämne, de nybakta bröden kan vara veckor gamla m. m.

Klart en läsvärd bok, och du kommer att se på mat du handlar ur ett helt annat perspektiv
Betyg 4
2009-01-05 19:04
Efter att ha läst den här boken kommer du aldrig mer vilja äta köpebröd eller köpeglass. Eller en hel del andra färdigvaror. Att det var illa visste jag redan tidigare, men så här illa? Nilssons bok är lättläst och innehållsrik och som en liten bonus på slutet får man med en nyckel över E-nummer.
Betyg 4
2009-08-11 03:58
Sällan får en bok mig att tänka över min situation, livsstil och mitt näringsintag så mycket som denna - jag längtar efter alla de fantastiska smaker han berättar om, smaker det verkar som att jag i mitt 25-åriga liv nog aldrig verkligen smakat. Jag tar åtskilliga turer till kylskåp och skafferi för att leta reda på vad som ingår i de olika livsmedel som står där, och för att försöka ta reda på om något av det jag har där klarat sig undan alla tillsatser. Full av inspiration lägger jag ner boken efter att ha läst ut den och kommer nog mer än en gång läsa igenom en innehållsförteckning med mycket mer kritiska ögon.
Betyg 4
2009-11-29 22:31
Bra läsning för matintresserade.Påminner en del om Snabbmatslandet son jag läste för flera år sedan.Man får lov att tänka om när när det gäller att välja livsmedel i butiken.
Betyg 4
2012-01-13 16:47
Ganska lättläst, viktig bok i ett angeläget ämne. Alltför ofta använder livsmedelsindustrin tillsatser för att kunna minska på näringsrika ingredienser, bara för att tjäna extra pengar. Man tager till exempel mindre kött eller fisk i en färdigrätt och "kompenserar" med en extra skopa smakförstärkare i såsen. Eller sprutar in vatten i kött för att det skall bli tyngre och ge mer vinst. Matförfalskning är ordet.
Bokens struktur är lite vinglig. Det uppvägs av författarens angagemang. Han är journalist till yrket. Jag tycker om journalister som gräver i skandalösa förhållanden.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den hemlige kocken
Liknande böcker:
Varning för mat
 J. Jewert
Kaffeologi: Myter och..
 B. Fredholm
Grejen med ordföljd
 S. Lövestam
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Pillret
 I. Carlberg
Matmolekyler
 L. Förare