bokrecensioner boktips

Svarta hunden

Originaltitel: The Black Dog
Författare: Stephen Booth
Genre: Deckare
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9189380266


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Svarta hunden är Stephen Booths första roman i en planerad serie om de unga poliserna Ben Cooper och Diane Fry.

Från en klarblå himmel gassar solen över byn Edendale i Peak District. Men idyllen störs av smattret från en polishelikopter, och på bergssluttningarna pågår ett febrilt sökande efter en försvunnen flicka, den femtonåriga Laura Vernon.
Hennes döda kropp påträffas av en pensionär som är ute med hunden. Gamle Harry förefaller veta mer än han vill yppa. Även den döda flickans far, en framgångsrik affärsman, tycks ha något att dölja.

Polisassistent Ben Cooper, född och uppvuxen i Edendale, har inga problem med att få byborna att prata. Sämre går det för hans nyinflyttade kollega som ska hjälpa honom med utredningen, den tuffa och effektiva Diane Fry.
Under ytan pågår händelser som för den oinvigde kan förefalla betydelselösa, men Cooper börjar förstå att skälet till den tragiska händelsen måste sökas i det förflutna.


Utdrag ur boken:
(The first book in the Ben Cooper and Diane Fry series)
Medelbetyg: 3,38 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svarta hunden :
2004-02-22 19:39
Boken handlade om ett mord som begåtts i staden. En tonårig flicka hittats död i skogen, och det är polisens uppgift att följa de få ledtrådar som går att följa. En mycket bra och dramatisk bok som fångar ens uppmärksamhet snabbt. Boken innehåller allt från spänning till romantik. Jag rekommenderar verkligen denna bok till dem som gillar deckar/thriller.
Betyg 5
2004-02-23 16:42
En riktigt bra deckare med bra tecknade personporträtt.
Betyg 3
2006-01-31 12:37
Detta är den första romanen om poliskollegerna Ben Cooper och Diane Fry. Dock är det den tredje boken om dem som jag läser.

Just huvudpersonernas privatliv och deras samspel + omgivningarna gör de här böckerna väldigt, väldigt bra och Svarta hunden är ingen besvikelse.

En ung kvinna hittas mördad. Lokalbefolkningen vet mycket men antyder mest och vill inget berätta. Men snart börjar det nystas ...
Betyg 4
2006-06-14 11:24
”Svarta hunden” är Stephen Booths debutroman och utspelar sig i ett sommarhett Edendale, ett litet samhälle på den engelska landsbygden. Femtonåriga Laura Vernon har hittats död i skogen efter några dagars försvinnande. Hennes kropp påträffas av den gamle gubben Harry som är ute med sin hund, och polisen tror att han har något att dölja, precis som många andra personer i trakten.

Ben Cooper och Diane Fry är två av poliserna som kopplas in för att lösa fallet. Cooper är född och uppvuxen i Edendale, och känd i byn då hans numera legendariske far dött i tjänsten, så Cooper har fullt upp med att leva upp till sin fars minne. Dessutom har han en svart hund på axeln; privata problem som han tampas med. Diane Fry är den inflyttade polisen som blir Coopers medarbetare. Hon är karriärlysten och följer alltid regelboken till skillnad från Cooper som går mer på känsla. Jag tycker att både Cooper och Fry är schablonartade och lite trista. Det verkar som alla deckarförfattare målar upp sina karaktärer, speciellt när det gäller poliser, som varandras motsatser. Visst, det kanske är mer intressant att följa ett polispar som inte är exakt likadana till sättet, men det känns lite tjatigt.

Själva mordgåtan, då? Den är inte spännande att följa direkt och den griper inte tag i mig. Man får följa förhör med misstänkta personer, bland annat den mördade flickans släkt och bekanta till släkten. Vem som helst kan vara mördaren. Detta varvas med Coopers och Frys privatliv och deras försök att lära känna varandra.

Boken är som helhet ok, men jag skulle inte rekommendera den till någon. Det finns bättre deckare. Skulle jag sätta betyg på boken endast baserat på själva upplösningen där mördaren avslöjas skulle denna bok få ännu sämre betyg. När mördaren avslöjas tänker man typ ”jaha, och?”. Kunde Booth inte komma på en bättre intrig och upplösning än såhär? Gäsp, säger jag och sträcker mig efter nästa bok.
Betyg 2
2010-12-18 12:30
En soppa med välkända ingredienser. Men ack så välsmakande. Nästa del om Ben Cooper redan beställd.
Betyg 4
2012-10-09 12:49
Ingen bok som når några högre höjder, men småtrevlig och helt ok.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svarta hunden
Liknande böcker:
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly
Mysterierna på Kerrsta
 S. Samuelson
Brinn mig en sol
 C. Carlsson
Villebråd
 D. Meyer
Hon som måste dö
 D. Lagercrantz