bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Genom den trånga porte..
Islam
Med gud på vår sida:re..
Spiraltrappan
Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMyternas historia

 
Författare: Karen Armstrong
Genre: Fakta
Ämnesord: religion, historia
ISBN: 9172320443
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenDen 21 oktober 2005 sjösätts det förmodligen mest ambitiösa och världsomspännande utgivningsprojektet någonsin. Minst 27 förlag i 35 länder ger samtidigt ut de första böckerna i "The Myth Series", där många av världens mest hyllade författare kommer att få möjlighet att välja en myt som de vill återberätta i en högst personlig tappning.

Först ut i serien är en suverän introduktion till varför myterna kommit till och varför vi fortfarande behöver dem, Myternas historia av Karen Armstrong. Dessutom utkomer berättelsen Penelopiaden av Margaret Atwood.

"Människor har alltid varit mytskapare."

Så inleds Karen Armstrongs koncisa men också medryckande undersökning av mytens väsen; vad en myt är för något, hur de komit till och varför vi fortfarande inte klarar oss utan myter - en briljant och tankeväckande introduktion till de mytomspunna berättelser som serien sedan ska utgöras av.

Armstrong tar oss från den paleolitiska perioden och jägarnas myter ända fram till de senaste 500 årens vetenskapliga revolution och dess försök att ogiltigförklara mytens betydelse för våra liv. Myternas historia är också mänsklighetens; det är historien om våra berättelser och föreställningar, vår nyfikenhet och vårt försök att förstå världen och förenas med våra förfäder och varandra.Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Myternas historia :


tekoppen 2007-01-08 10:10
En bok som ger en mycket grundläggande historia kring hur myterna har utvecklas från äldre stenåldern till idag på 130 sidor.
Betyg 4

PaulLeBrun 2007-04-13 12:20
Karen Armstrong (1945-) har med sina populärvetenskapliga verk ”Historien om Gud”, ”Historien om Jerusalem”, ”Kampen för Gud”, ”Islam”, ”Muhammed – En biografi” och ”Buddah” rönt både uppmärksamhet och erkännande som en lättillgänglig men saklig förmedlare av kunskap.

I ”Myternas Historia” (Bonniers/Månpocket) bjuder Armstrong en kortfattad introduktion till och analys av, myten som begrepp. Hur myten som företeelse tros ha uppkommit, vilken roll den spelat genom historien och dess eventuella betydelse för den moderna människan.

Hon bjuder läsaren på en historisk kronologisk exposé vilken inleds vid tiden för människans gryning och fortsätter med de tidigaste bevarade verken såsom ”Gilgamesheposet”, ”Atrahasiseposet” och ”Enuma Elish”.
Vi får bl.a. stifta en kortfattad bekantskap med de hinduiska ”Vedaskrifterna”, buddhismens kanon ”Tipitaka” och taoismens heliga skrift ”Daodejing”, för att därefter styra vår färd mot de tre monoteistiska religionerna judendomen, kristendomen och islam.

Hon introducerar kortfattat den tidiga filosofin, däribland de Joniska tänkarna, Platon och Aristoteles och deras uppdelning av tänkandet i begreppen ”logos” och ”mythos” - och ifrågasättandet av myterna - samt leder oss vidare mot Nietzsches förklaring att ”gud är död”, för att avsluta resan i det moderna vetenskapsoptimistiska samhället

Detta är icke ett verk för den som önskar fördjupa sig i ämnet myter. En resa över 17000 år sammanfattad på dryga 100-talet sidor är med nödvändighet endast en översiktig introduktion men även om författaren ytterst kortfattat avhandlar exempelvis det forna Egyptens liksom det antika Greklands mytologi så bjuder boken rikligt med information för den intresserade.

”Myternas Historia” bjuder ävenledes läsaren att ta del av Armstrongs egna reflektioner kring myternas betydelse för oss människor och hon ifrågasätter bl.a. det moderna samhälles ringaktning för dessa som fenomen, något hon menar bottnar i en felaktig tolkning av deras betydelse och roll.

Hon menar att myterna icke bör uppfattas som förmedlare av empiriska fakta, som ett tidigt och primitivt försök att förstå världen och skildra historien, utan som en konstform och mytens betydelse likt litteraturens, bildkonstens och musikens, ligger, enligt Armstrong, i dess förmåga att hänföra, påverka och inspirera oss.

Inspirerad blir man även av att läsa Armstrong och det är inte utan en nyvunnen nyfikenhet för myterna, den äldsta litteraturen, som jag rekommenderar "Myternas Historia" till alla de som inte redan upplever sig bevandrade på detta område
Betyg 4

koala_75 2008-03-16 17:46
Jag är te så bevandrad i religion eller myter, därför tyckte jag nog att denna bok var smått krånglig med svåra ord, däremot mycket spänande att jag kan tänka mig läsa den igen för den riktiga förståelsen. Ju längre in i denna tunna bok man kommer desto mer spännade blir den eftersom den tar upp mytena som är i vår tid och hur det ha förvandlats efter männsklighetens fortgående
Betyg 3

esbjörn 2009-05-13 11:19
Karen lyckades skapa en logisk beskrivning varför människor behöver myter, både på ett individuellt och kollektivt sätt.
Speciellt intressant blir det när hon beskriver varför jägarkulturer, jordbrukskulturer och stadskulturer behöver olika typer av myter.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Myternas historia


  Köp boken som film på cdon: