bokrecensioner boktips

Bakom stängda dörrar

Författare: Agneta Cras & Bengt-Åke Cras
Genre: Roman
Ämnesord: liv
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9189618548


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Bakom stängda dörrar lever 14-åriga Kristina, med myndigheternas goda minne, hos sin far.
Kristina är sin pappas ovigda flickhustru.
Hon föder honom två barn.
Det hände i en svensk storstad. Ingen såg vad som pågick under fyra år. För att de inte vågade se?

Kristina Hansen är vuxen nu, och beskriver själv, och med hjälp av dokument, hur det kunde ske.

Det är en berättelse om en mammas svek, ett barns solidaritet, och myndigheters passivitet. Men också om överlevnad och en kvinnas kraft att mot alla odds skapa kärlek i sitt liv.

Boken utgavs i en första version 1996 men fick då ingen chans att nå en större läsekrets eftersom förlaget upphörde med sin verksamhet. I Norge och Danmark har boken sålt tillsammans drygt 30 000 ex. Ordupplagets utgåva är uppdaterad och innehåller det hoppingivande svaret på frågan ''vad hände sedan?''.

Boken är skriven av författarna Bengt-Åke Cras och Agneta Cras. Agneta Cras är aktiv inom brottsofferjouren i Uppsala.Utdrag ur boken:
Lita aldrig för mycket på nån som inte litar på dig.
Medelbetyg: 3,74 (57 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bakom stängda dörrar :
2003-10-15 11:14
Det var en gripande bok, det var den första bok som jag läste som e- bok och jag kunde knappt lägga ifrån mig den. Boken handlar om Kristina som efter föräldrarnas skilsmässa hamnar hos sin pappa i Sverige, mamman bor i Norge. Fadern utnyttjar Kristina sexuellet och hon blir senare med barn. Man får följa hennes kamp att överleva.
Betyg 4
2004-01-20 00:44
Boken är gripande, inte minst då den är en sann historia, nedskriven av huvudpersonen med hjälp av två författare. Jag blev arg (men inte särdeles förvånad) och ledsen av den.

Jag tycker dock inte att den är skriven särskilt bra. Jag kände inte att jag fick ta del av Kristinas känslor så mycket som jag kanske skulle vilja. Samtidigt är det nog bra, för risken är att den hade blivit för svår att läsa, rent känslomässigt.
Betyg 3
2004-01-28 12:17
Jag har aldrig blivigt så arg när jag har läst en bok som jag blev när jag läste denna. Denna är den äkligaste bok jag läst. Och jag läste boken på några timmar.
Betyg 5
2004-02-03 15:52
En klart läsvärd bok för den som tål lite mer.
Man äcklas,förbannas och gråter när man läser den...
Jag tycker att boken är bra...
Betyg 5
2004-03-03 14:49
en klart femma...läste ut hela boken på bara två dagar...
Betyg 5
2004-04-12 17:09
Helt klart är det som hände fruktansvärt men som så ofta i sådana här självbiografiska böcker skrivna med medförfattare är boken inte särsklit bra skriven. Jag får ingen överdriven medkänsla för Kristina om jag inte tänker efter vad som egentligen hände. Kan säkert vara bättre för de som har varit i samma situation.
Betyg 2
2004-04-24 20:51
Jag tycker att det är otroligt svårt att hitta bra böcker. Oftast är det så att då jag blir rekomenderad att läsa en bok visar den sig vara ruggigt bra. Läsa är ganska avslappnande enligt mig. Om boken är intressant kan man ju verkligen leva sig in i den.

Det en bok skall vara är: Intressant, verklig, spännande, välskriven. Jag tycker även att en bok ska ha ett budskap, en mening.


Titel: Bakom stängda dörrar
Författare: Kristina Hansen | Bengt-Åke Cras | Agneta Cras
Ålderrekomendation: 15 och uppåt

Denna bok är verklighetsbaserad, den handllar om en ung flicka, Kristina som blir utnyttjad av sin egen far. Han betraktar hennes som sin hustru. Hennes föräldrar är nämligen skilda och hon tvingas flytta till sin pappa, Franco. Han utnyttjar henne på alla möjliga sätt, han har sammlag med henne 3 gånger per dag... Han har även ristat in "Te quiero pappa! Franco mio!" på hennes händer och fötter. Kristina frågade sin pappa vad som skulle hända med henne ifall han dog, han svarade då att hon inte behövde oroa sig för det eftersom han skulle ta med sig henne. Då en präst vägrade att välsigna Kristina och Franco köpte Franco ringar till sig själv och dottern, där ristades köpdatumet in. Han sa då att dom var "gifta". Kristina blir även gravid, inte en utan två gånger. Då hon, hennes far och bror var på besök hos faderns familj fick hon missfall. Hennes två döttrar är en aning störda. Det har även förekommit sammlag mellan fadern och hans tvåriga dotter. Kristinas far har tidigare försökt mörda hennes mamma.
Denna händelse inträffade i en svenskstorstad, ingen såg vad som pågick underfyra år. Oavsett vad som hände visste Kristina att hon var tvungen att kämpa, inte bara för sin engen skull utan även hennes döttrars.

Boken berör en in på djupet.
Man äcklas, blir förbannad och gråtfärdig.


Jag har inte kommit längre än så .. :)
Betyg 5
2004-05-14 11:50
Jag har aldrig mått så dåligt när jag har läst en bok som denna. Inte har jag läst en bok så snabbt heller.
Boken var äcklig men ändå bra.
Betyg 5
2004-05-14 20:10
Historien i sig är mycket gripande, något som dock inte riktigt övergår i känsla genom sättet den är skriven på. Förväntade mig mycket känsla och tårar men kände inte att den berörde så mycket eftersom den var skriven på ett något sakligt sätt.
Betyg 2
2004-05-25 20:03
Kristinas berättelse börjar redan när hon var riktigt liten. Redan då förgrep sig hennes far på henne. Modern blev våldsamt misshandlad och valde senare att titta bort när något hände hennes dotter. Kristinas historia låter helt vansinnig. Hon blev sin faders ovigda flickhustru och födde honom två barn i en vanlig svensk storstad- Detta utan att myndigheterna lyckades förbättra hennes livsvillkor nämnvärt. Vi får följa Kristina under hennes fyra svarta år. Med romanen slår hon upp dörrarna och blottar det fruktansvärda som än idag präglar hennes relationer. Vi får ta del av minnen för fruktansvärda för att någonsin blekna. Det här är en bok om samhällets svek mot en ung och osäker flicka men det är också Kristinas hyllning till livet. För trots allt överlevde hon.....

Kristina har fått hjälp att skriva den här boken som också kompletteras av mängder med papper från BUP, skolvården, juridiska dokument med mera som belyser hennes liv och situation. Jag upplever romanen oerhört autentisk och äkta, samtidigt som själva händelserna känns fullständigt osannolika. Det känns surrealistiskt att tänka sig att något sådant pågått i en svensk stad. Jag tror det är det mest positiva med den här berättelsen. Den får läsaren att reagera och fråga sig hur detta är möjligt, hur något sådant kan ske i vårt land. Kristinas upplevelser manar läsaren att se med andra ögon på vårt trygga välfärds samhälle. Jag finner berättelsen oerhört obehaglig men på samma gång slås jag av Kristinas oerhörda mod. Jag bara hoppas att hon någon gång ska må bra och känna sig som en hel och full människa igen.

Betyg 3
2004-06-12 21:09
Den är så bra! Jag äcklas av händelserna, man vill ta och strypa han som gjorde det här. Väldigt bra skriven.
Betyg 4
2004-06-22 01:09
den kände jobbig att läsa. som tur var tog den slut fort.
Betyg 2
2004-07-12 00:24
Historien är både gripande, intressant och värd att berätta. Tyvärr är den väldigt dåligt skriven, inte bara språkligt, utan det känns som författarna till boken, det vill säga de som intervjuat Kristina, inte ställt sig de intressanta frågorna. Kristinas berättelse är känslomässigt motsägelsefull, vilket är förståligt, men det finns inget försök från författarnas sida att fördjupa sig i hennes historia, och förstå bättre hennes känslor. Boken lämnar läsaren, enligt min mening med fler frågetecken än klarheter. Berättelsen är hur som helst värd att läsa i sig.
Betyg 3
2004-07-12 11:54
Bra och hemsk historia. Extra hemskt när man vet att den är en sann. Men, som ofta när en sann historia skrivs ner, av någon som egentligen inte är författare, (verkar det som i allafall), blir språket dåligt. Och extra dåligt blir det i den här boken när det är flera författare som slåss om pennan! (Ju fler kockar och så vidare...) Språket är lamt och mycket tråkigt, så tråkigt att det faktiskt drar ner bokens betyg, från att ha varit en trea (eftersom historien är bra), till att bli en tvåa. Sorry.
Betyg 2
2004-07-24 21:24
väldigt bra bok,trots att man blir arg och ledsen av att läsa sånt...det är bra att sådana bok ges ut, särskilt när de innehåller information, svar på vanliga frågor, bibliografi osv, som den här boken.
Chockerande och rörande...jag tror inte jag nånsin kommer att förstå hur en människa kan göra en anna så illa...
Betyg 5
2004-08-18 10:10
Den här boken sträcklästes. Den är mycket intressant och ger en verklig och realistisk skildring av Kristinas liv.
Betyg 3
2004-09-16 21:32
Boken handlar om en tjej som heter Kristina och bor i Norge. Hon var bara fyra år gammal när hennes pappa försökte döda hennes egen mamma. Pappan dömdes varken till mordförsök eller dråp utan bara för grov misshandel. Några år senare träffar mamman en ny man, Michael som kommer ifrån Amerika. Kristina och mamman börjar ständigt bråka, och Kristina vill flytta till ett fosterhem, men det tillåter inte mamman, hon säger att hon får flytta till pappan som bor i Sverige istället. Till en början är pappan snäll och trevlig men senare blir hon utsatt för sexuella övergrepp och trakasserier. Hon får två barn tillsammans med sin pappa medan socialen och polisen inte förstår någonting av vad som försiggår. Man får följa hennes kamp om att överleva ...

Det här var en gripande bok och jag kunde knappt lägga ifrån mig boken. Man blir både arg och äcklad av vad man läser, och när man tänker på att boken är verklighetsbaserad.
Betyg 4
2004-09-23 11:38
jag önskar inget annat än att jag skulle ge den här boken en stark stark 5:a men neeej. det som kristina har varit med om är helt oförståligt och inte minst oförsvarligt! men inte mindre har det hänt. jag hade väntat mig och hoppats på att få bli väldigt starkt berörd, gråta, må dåligt och bli riktigt äcklad. men neeej. historien får inte den effekt jag så hade önskat och detta helt pga författaren. inget djup! till och med att jag vid flera tillfällen ser hur den är felskriven... ihopblandade namn osv... så synd!
Betyg 2
2004-09-29 17:02
jag håller på att läsa boken nu. Och jag har kommit en liten bit. men jag är fast redan. Men vem vet om jag klarar av boken.. Jag vill klara mig igenom den Eftersom den verkar ha fått så bra recension..
Betyg 5
2004-10-06 11:02
En otroligt bra bok,men känslorna som finns/fanns är inte så utskrivna som jag önskar att dom var.Just dom känslorna hade gjort boken mycket intressantare...Men annars en bra bok,som gör en äcklad och förfärad över att sådant kan hända i vårt "vackra" Sverige...
Betyg 4
2005-01-03 14:11
En bok som både fängslar och äcklar än. Speciellt när man har i minne att det hände i vårat "fina" Sverige.
Betyg 4
2005-01-07 17:26
Jag tyckte inte allt för mycket om boken. Det faktum att den tar upp ett viktigt tema som vi alla borde känna till ger den högre betyg, men när jag läst ut boken så kändes det som om det räckt med att faktiskt läsa på baksidan av boken. Jag fick kalla kårar bara av det och då jag läst flera liknande böcker kändes det bara onödigt att läsa en utdragen bok.
Betyg 3
2005-01-27 09:30
väldigt äklig bok fattar inte hur man kan göra så mot sina egna barn fy fan vad äkligt värsta boken jag har läst!?!
Betyg 5
2005-02-08 23:46
Jag är så otroligt besviken på den här boken. Med ett sådant bra tema och med så mycket fakta och rikiga känslor så blir det ändå så fel i slutet. Varför? Boken kunde ha blivit så mycket bättre, men istället förstörs allt av en författare som skrivit en bok som inte kan kalla sig för bok överhuvud taget. Det är en känslolös faktasamlig. Det är vad det är.
Betyg 1
2005-02-25 07:45
Ofattbar vidrighet och smärta. Lätt-läst & ETT MÅSTE!!!
För den som tål lite mer. Som tål verkligheten,
så som den hemskt nog är!
Betyg 4
2005-04-21 17:41
Det är helt ofattbart att något sånt här händfer i världen. Boken berättar på ett mycket bra sätt om något så hemsk att jag inte kommer vilja läsa den igen - mådde så dåligt av att veta det här. Men samtidigt ska man inte gräva huvdet under sanden och låtsas om att ingenting händer.
Betyg 3
2005-05-07 17:59
Läste boken i julas. Och jag läste den nog tusen gånger.
Fan vad förbannad jag blev när jag läste den !!
Hur kan världen låta sånt hända ?! (fuck the world)
Boken är verkligen skitbra , och hon är verkligen en stark människa.
Det finns inte många av dem.
Tycker verkligen ni ska läsa denna boken , den öppnar verkligen dörrarna för att sånt här händer.
Såna som hennes pappa borde inte finnas .....
Betyg 5
2005-07-23 00:44
Mycket dåligt skriven bok! Möjligtvis att man kan läsa den i utbildningssyfte, om man vill lära sig mer om de otäckheter den handlar om. Som skönlitterär bok är den dock inte att rekommendera. Jag störde mig rakt igenom på hur dåligt författarna hade behandlat historien - skulle gå att berätta på ett mycket bättre sätt.
Betyg 2
2005-09-04 13:57
Hur sätter man betyg på en sådan bok, med detta innehåll?

En fruktansvärd ( saknar ord) upplevelse. Jag är alldeles matt efter att ha läst boken.
2005-10-15 17:08
Trots det fruktansvärda som hänt Kristina känner jag aldrig att hennes öde griper mig. Boken är väldigt torrt och sakligt skriven. Detta tycker jag drar ner betyget, för jag vill beröras när jag läser sådana här böcker. Med lite mer känsla hade den nog fått en 4:a.
Betyg 3
2006-03-18 20:09
Jag tyckte att boken var förskräklig.
det handlade om en 13 årig flicka som heter Kristina och blev sexuellt utnyttjad av sin egen far(Franco rossi).
efter flera år så blev Kristina med barn och fick en dotter som heter Monica och var missbildad.
En natt när inte Monica(7månader) ville sova så vaknade både kristina och hennes far Franco rossi.
Franco rossi blev förbannad när han hörde Monica gallskrika ute på balkongen.
han sprang ut och sa till Kristina att han kunde ta hand om barnet.
Kristina som var så trött kunde inte hålla sig vaken och somnade.När klockan var 05:00 vaknade hon ijen och det första hon såg var att Monicas nattlinne och blöja låg utkastat på golvet.
och Monica låg bredvid sin far naken med sperma över hela kroppen....
Betyg 5
2006-03-26 21:12
Jag kunde inte sluta läsa denna hemska bok.. Jag grät många tårar o va vansinnig många gånger... Denna bok e verkligen värd att läsa men du bör vara magstark för att klara av det!!
Handlar om en tjej vid namn Kristina som utsätts för grov incest av sin far. Lever som en hustru för honom o isolerad från verkligheten. Föder barn för honom och utsätts för makabra påfrestningar.. Hemsk men bra bok..
Betyg 5
2006-04-14 15:14
Denna bok är så hemsk så det är svårt att med ord beskriva. Kan någon människa uppleva allt detta och ändå leva? Är det möjligt? Jag var tidvis illamående. En lättläst bok rent språkligt men med en väldigt smärtsam och chockerande historia man egentligen knappt vågar tro på.
Betyg 4
2006-09-16 08:04
aboow :'( jag har läst boken typ 5 gr du ÄGER JAG grät som fan läs den jag lovar ni kmr gråta jag skulle vilja läsa den nuu men min kompis läser den :) LÄSS DEEEN
Betyg 5
2006-10-13 11:20
Fy, vad hemskt! Gillar egentligen inte att läsa sånt här men kan ibland inte låta bli
Betyg 3
2007-02-15 15:51
En hemsk bok man bara måste läsa!
Betyg 5
2007-03-29 10:35
Hemskt, men läsvärd berättelse om en ung flicka och samhällets passivitet.
Betyg 5
2007-05-23 20:35
En självbiografi är oerhört jobbig att läsa för den är så obehaglig och man känner sig äcklad.
Kan en människa som gått igenom något sådan här någonsin bli hel igen?
Betyg 4
2007-10-26 09:13
Gripande historia, men inte så känslomässigt berörande som den skulle kunnat vara. Det känns som att syftet med boken mer är att dokumentera övergreppen, än att faktiskt berätta en gripande historia. Som läsare får man svårt att identifiera sig med personerna i boken.
Betyg 3
2008-01-04 16:16
Man fattar ju inte hur sådant här kan förekomma i nutid, mycket skrämmande. Att en förälder kan göra så här mot sitt barn, det är ju sjukt. Väldigt starkt gjort att skriva denna bok, jag tyckte den var ruggigt bra ändå.
Betyg 5
2008-01-04 16:33
Om det inte var för att den va verklighetsbaserad skulle jag säga att den var dålig, för det är ingen bok man vill veta av när man väl har läst den. Men den är förbannat nyttig och borde läsas av varenda kotte i det här landet! Vill också passa på att ge huvudpersonen i boken en riktig dunk i ryggen! Kämpa vidare, jag beundrar dig!
Betyg 5
2008-05-18 15:19
Otäck bok. Läsvärd.
Betyg 3
2008-12-27 17:31
Incest när den är som värst. Kristina berättar sin tragiska historia om de övergrepp hon utsatts för. Om hur hon levde som hustru åt sin egen far som hon även föder två barn åt. En hemsk, avskalad historia som griper och berör trots att den inte är särskilt välskriven.
Betyg 3
2010-05-30 19:53
Jag har läst många böcker där historer verkligen är hemska, trasliga människo öden, misshandel,mm Men Bakom stängda dörrar är nog den värsta historien. Detta är inte ens någon berättels som kan ge oss hopp eller vara stärkande utan allt från början till slut är bara hemskt.
Betyg 3
2010-08-29 11:03
Tyckte väldigt bra om boken, önskar dock att den innehöll mer om hur hon kände.
Betyg 4
2010-12-30 11:37
Nej alltså, jag blev bara arg på huvudkaraktären, hon hade flera tillfällen att berätta för socialen vad som hände och så gjorde hon inte det, det var ju bara korkat.
Betyg 1
2011-08-22 19:24
Föräldrar som våldför sig på sina barn och gör dem gravida är ett ämne som för många är oerhört känsligt. Därför väljer man att hellre för att se sanningen i vitöga så blundar mán och vänder ryggen till det... som om det inte fanns där rakt bakom hörnet.
Vid första ögonkastet var bokenobehaglig och jag fick sätta bort den för en liten stund för att kunna återhämta mig. Eftersom det var för ett skolprojekt i modersmål kunde jag inte sluta mitt i... vilket jag först ville.
Tyvärr är det med sådana här verk att det lätt blir tjatigt, obehaget blir till irritation och frustration samt försvinner sympatiet för Kristina. Man sitter där och tänker "Herregud människa du får riktigt skylla dig själv som inte berättade för polisen när du väl hade tusentals chanser att göra det".
Så kortfattat är boken till en början obehaglig men efter några kapitel sitter man och suckar och tar åt sig en annan bok emellanåt för att läsa något mindre frustrerande.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bakom stängda dörrar
Liknande böcker:
Birgit Johanssons dagb..
 M. Fogelberg Nelson
Harm - en samtidsroman
 J. Garrabrant
Jag kommer sen
 E. Wiklund
Morgon och kväll
 J. Fosse