bokrecensioner boktips

Morgon och kväll

Författare: Jon Fosse
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, religion, liv och död
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9100577103


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett barn, som ska heta Johannes och bli fiskare, föds.
En gammal man, som heter Johannes och har varit fiskare, dör.
På sin karaktäristiska, melodiskt rytmiska prosa skildrar Jon Fosse två dagar i en människas liv: födelsen och döden - livets ytterpunkter. Språkets tillblivelse och upphörande, människans ensamhet och tillhörighet, försoningen med livet och döden är centrala teman i denna berättelse, som hämtar färg från det norska Vestlandet men där samtidigt ett mytiskt landskap träder fram, fullt av bibelallusioner och mystikens erfarenheter.
Morgon och kväll nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2001.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Morgon och kväll :
2006-05-22 14:38
Jon Fosse skildrar i romanen Morgon och kväll de två mest centrala ögonblicken i en människas liv - födelsen och döden. Berättelsen om fiskaren Johannes vars livshistoria flyktigt beskrivs är fylld av hänsyftningar till bibliska motiv och i övrigt gåtfulla maximer. Jag tycker att det märks att Fosse är en begåvad berättare som verkligen tänkt till innan han satt sig att skriva denna berättelse om livets tillblivelse och upphörande. Kanske är det så att Fosse varit alltför mån om att redogöra för sin idé och att han i sin iver därom glömt bort att göra berättelsen läsvärd? Både språkval och abstraktionsnivå vittnar om detta.

Kort om språket. Jag kan verkligen förstå författare som med språkliga experiment försöker att tänja lingvistiska gränser, skapa nytt och därmed berika vårt sätt att uttrycka oss. Tyvärr tycker jag inte att Fosse lyckas med det om så varit hans avsikt. Att helt och hållet utelämna punkter och därmed medvetet försvåra läsningen känns bara urbota dumt och onödigt. Det tillför inte berättelsen ett dugg annat än att det försvagar läsupplevelsen högst betänkligt. Som jag nämnde ovan tycker jag även att abstraktionsnivån är problematisk i och med att den hela tiden blir högre, högre, och högre – tillslut orkar jag helt enkelt inte att bry mig längre, alla metafysiska utsvävningar har gjort berättelsen ointressant. Och det tycker jag är synd för det känns som att författarens uppslag är förtjänt av en bättre skildring. Jag misstänker också att liknande skildringar av ungefär samma idé finns nedtecknade sedan tidigare i litteraturen, och då bättre sådana. Det var kanske därför som Fosse kände sig tvingad att använda sig av allt mambo-jambo?
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Morgon och kväll
Liknande böcker:
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Vill du veta?
 N. Erlick
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Regnvakt
 T. de Rosnay
Samma Författare: