bokrecensioner boktips

Mannen som kunde tala med hästar

Författare: Nicholas Evans
Genre: Roman
Ämnesord: hästar, kärlek, relationer, livsval
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9789137113593


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den ende som kunde rädda hästen Pilgrim, hans ägare Grace och hennes mor Annie, efter en ridolycka är Tom Booker, mannen som kan tala med hästar. De bär alla tre på trauman efter olyckan. De två första har också svåra kroppsliga skador. På vinst och förlust beger sig Annie till bergen i Montana med sin dotter Grace och hennes älskade, men svårt skadade häst. Det blir en resa som öppnar en helt ny värld för Annie och Grace och på ett dramatiskt sätt förändrar deras liv...
En underbar roman om kärlek, förtroende och tillit. Om att finna det sanna och äkta i livet.

Utdrag ur boken:
Han kunde höra henne ta ett djupt andetag
"Ja, jo kan ni komma och titta på honom?"
"Vad då? Till New York?"
"Ja."
"Ma'am, jag är rädd ..."
"Jag betalar naturligtvis resan."
"Vad jag tänkte säga är att jag inte tar den sortens uppdrag. Även om ni hade bott närmare är det inte sådant jag sysslar med. Jag håller kurser. Och jag tänker inte ens göra det på ett tag. Det här är den sista jag har före hösten."
"Så ni skulle ha tid att komma om ni ville?"
Det var inte en fråga Hon var rätt påträngande. Eller kanske var det bara accenten.
"När är ni färdig med kursen?"
"På onsdag. Men ..."
"Skulle ni kunna komma på torsdag?"
Det var inte bara accenten. Hon hade uppfattat hans lilla tvekan och satt in en hård attack. Det var som man gjorde med en häst. Man letade efter den punkt där man mötte minst motstånd och jobbade in sig där.

Medelbetyg: 3,06 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannen som kunde tala med hästar :
2003-11-22 16:58
Läste den här boken för flera år sedan som liten hästtokig tolvåring. Jag minns att jag blev besviken, den handlade inte alls så mycket om hästar som jag hade velat. Istället var det mycket "kärlekstjafs" och annat ointressant =)
Hm, nåja... Skulle antagligen uppfatta den annorlunda idag (som en något mindre hästtokig 19-åring). Men frågan är om jag verkligen skulle älska den? Har lite svårt att tro det, men jag kan återkomma när jag läst den igen.
2003-11-26 12:27
Jag tyckte om boken som 11-åring men nu tror jag den skulle vara lite väl sliskig och tårdrypande för min smak.
Betyg 3
2003-11-26 16:27
En ganska hygglig historia om en man som hjälper en ung flicka "hitta" tillbaks till sin svårt skadade häst.
Mannen är en sk. "häst-talare", helare. Genom att försöka tränga in i hästens "psyke" ska han hjälpa
den att komma över det traumatiska som hästen och flickan varit med om.

Väldigt Amerikanskt...
Betyg 3
2004-01-28 12:09
Jag är inte intreserad alls av hästar,men blev tvingad att läsa denna bok. Jag älskar denna bok men jag vet inte vad det är som gör det men jag tycker att boken är underbar.
Betyg 5
2004-08-29 18:45
en, visst gullig och så där må braig bok som man vill läsa ibland, men jag tyckte mest den var förutsägbar och inte så bra.... en riktigt svag trea eller en något stark tvåa... en tvåa blev det!
Betyg 2
2005-11-03 22:26
Boken är bättre än filmen, men det brukar jag tycka. Ganska söt och gullig så där, lagom försträelse!
Betyg 3
2006-03-23 21:11
Jodå, den var helt ok... Lättläst och bra! Dock såg jag filmen inna jag läste boken och en hel del saker blev fel (gör inte som jag alltså!).. Men ja, som sagt, massor med kärlek och tillit och sånt som gör en roman till en roman.
Betyg 3
2006-06-20 09:58
Grace och hennes bästa kompis Judith är ute och rider en tidig morgon. Oturligt nog råkar de ut för en tragisk olycka i en krock med en lastbil. Judith dör och Grace klarar sig men blir svårt skadad. Så skadad att läkarna tvingas amputera ena benet på henne. Graces häst blir också illa tilltygad, och olyckan har gjort hästen till ett nervvrak. Det bästa vore att låta avliva honom, men Graces mamma vill inte höra på det örat. Istället söker hon upp en man, Tom, som lär kunna bota djur; tala med dem så att de blir friska. När hon kommer med hästen till hästviskaren, tycker inte ens han om idén att försöka bota det svårt sjuka djuret. Men efter lite tjat och övertalning tar Tom an sig hästen och gör sedan allt för att hjälpa den att komma tillbaka till ett mer normalt liv. Sakta men säkert börjar även Grace återvända till livet efter att ha varit deprimerad en längre tid.

Ju längre berättelsen berättas, desto mer blir boken en kärlekshistoria, då kärlek uppstår mellan två personer i boken. I stort är den läsvärd och ganska sorlig med tanke på slutet.
Betyg 3
2007-03-06 20:01
Hade svårt att välja mellan en fyra eller trea men så här blev det.
En väldigt sorglig bok som blir bra i mitten men dunsar genast ner igen mot slutet till depressions känsla.
Betyg 4
2008-01-04 19:43
En bra bok. Men NE kunde nog ha ansträngt sig lite mer med slutet av den...
Betyg 3
2008-09-09 16:50
Amerikanskt 80talsslisk när den är som sämst...
Betyg 2
2010-10-15 16:28
En ganska tråkig och förutsägbar historia av en medelmåttig författare.
Betyg 2
2018-02-27 19:38
Köpte den på en loppis en skolklass organiserade för att samla pengar. Med andra ord: föräldrar har givit sin hästintresserade dotter en vuxenbok som bara partiellt handlar om hästar och knappast intresserar ett barn. Att den är en vuxenbok märks inte minst på att den inkluderar både sexualitet och sex.

Den är svår att läsa utan att jämföra med filmen. (Nej Jenny, i boken är inte Judith Grace bästa kompis. En ridkompis på landet där de har hästarna. De bor båda i New York men träffas bara för att rida) Och som vanligt beskrivs personerna mer ingående än i en film och deras tankar beskrivs vilket gör att man lär känna dem bättre. Framgår det till exempel i filmen att Tom är den äldste brodern? Att det stora huset var Toms och hans tidigare frus? Att Frank och Dianne bodde med familjen i det andra huset men bytte när Tom flyttade till Chicago? Och att Tom efter separationen valde att flytta in i ett tomt rum i stora huset? Vilket betyder att Annie bjuder familjen Booker på middag i det hus där de tidigare själva bodde. Boken är bitvis direkt allvarsam. Jag tycker den är bra och läsvärd. Men inget för hästtjejer. Absolut inte söt eller gullig.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mannen som kunde tala med hästar
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup