bokrecensioner boktips

Konsten att vara snäll

Författare: stefan einhorn
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9172320702


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Begreppet ''snäll'' kopplas inte sällan till egenskaper som dum, omogen och mesig. I sin bok Konsten att vara snäll lägger Stefan Einhorn en helt annan innebörd i ordet: ''För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta. En snäll människa bär i sitt medvetande ständigt med sig omtanken om sin medmänniska.'' Stefan Einhorn menar att vi är våra relationer och att snällhet är något av det finaste som vi kan ägna oss åt.
Men varför ska vi vara snälla? Kan vi inte lika gärna vara självupptagna, hänsynslösa eller elaka? Enligt Stefan Einhorn är snällhet är den viktigaste enskilda framgångsfaktorn i våra liv. Detta gäller för individer såväl som för grupper och samhällen. Om vi strävar efter att vara snälla mot andra så kan vi helt enkelt inte undvika att också göra gott för oss själva. Den goda gärningen gör vi därmed inte bara för andras skull utan också för vår egen.
Men snällheten är inte enkel att bemästra. Den innebär inte att vi ska vara undergivna, mesiga eller inställsamma. Snällhet måste hanteras med en stor portion omdöme och klokskap om vi ska undvika fallgroparna och om det ska bli riktigt bra.
I Konsten att vara snäll kan vi läsa om vad äkta snällhet innebär, vilka motkrafter det finns som hindrar oss från att vara snälla, få exempel på vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och slutligen tillägna oss en rad handfasta råd om hur vi kan använda snällhet för att bli framgångsrika i våra liv.
Vem vill inte vara god? Vem vill inte vara framgångsrik? Vi kan bli både och, om vi väljer att vara snälla. Som Stefan Einhorn skriver: ''Så enkelt - och så svårt - är det nog till slut - att snällhet är det största vi kan erbjuda vår omvärld, och oss själva.''

Stefan Einhorn är professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Han har skrivit böcker inom områdena populärmedicin och religionsfilosofi, däribland En dold Gud, samt den skönlitterära berättelsen Den sjunde dagen.
Medelbetyg: 3,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Konsten att vara snäll :
2006-10-16 23:38
Sånt man har hört tidigare, men som änd kan vara bra att höra igen...
Betyg 3
2007-03-03 12:25
(ljudbok)

Stefan Einhorn inleder sin bok att ge sin egen definition av ”snäll”. Han anser att ordet idag har en närapå negativ klang (dvs. någon som är lite dum, lätt att utnyttja och alltid blir överkörd).
Enligt Einhorns definition är ”snäll” någon som handlar med omtanke och godhet. Någon som handlar med långsiktig omtanke både om sig själv och andra samt äger ett gott omdöme och känsla för ansvar.

Efter denna definition går Einhorn igenom olika aspekter av snällhet/godhet och hur samhället betraktar det utifrån olika synvinklar.
Religionen, biologin (darwinismen), sociologin, psykologin. Alla har sin teori om varför människan över huvud taget väljer att utföra goda handlingar.
Stefan Einhorns summering av forskning, filosofi, teologi och sina egna funderingar är att människan är god/snäll för att hon tjänar på det. Både emotionellt men också rent överlevnadsmässigt. ”The survivor of the fittest in struggle for life” är inte – som det allmänt ses – den starkaste, utan den snällaste. Den som bäst passar in i ett samhälle. Den som får folk att må bra, den som fungerar som ett föredöme och ger folk livsande och motivation.

I mitt tycke är Stefan Einhorn – om än mycket intressant i sitt tänkande – en aning naiv. Han försöker i realiteten bevisa att godhet i slutänden alltid tar oss längst. Men ändå får jag känslan av att han inte helt lyckas, utan att ta till någon form av etisk/filosofisk/religiös devis om hur det bör vara.
I det stora hela tycker jag inte att boken bevisar något. Men som inspirationskälla och motivationsspridare är den ypperlig. Den tangerar på många sätt hur jag själv vill att världen ska fungera – och hur jag själv vill handla för att den ska bli sådan. Men notera: #hur jag vill att den ska vara”, inte hur den är.
Jag har själv en något mörkare bild av tillvaron än Stefan Einhorn, men ser mig ändå som en stor optimist.

Dock får jag låta pendeln svänga tillbaks till Stefan Einhorns fördel då jag anser att han har en betydligt större inblick i världens och människans mörker och smärta än jag har.
Stora delar av hans äldre släktingar förintades i nazisternas utrotningsläger och själv har han mött och försökt behandla hundratals, cancerpatienter – från små barn till vuxna.
Med så mycket lidande och smärta i bagaget måste man helt enkelt respektera någon som lyckats skaffa sig en sådan ljus världs- och människobild. Naiviteten är underbyggd av en stark övertygelse.

Stefan läser själv in sin bok och ger ett bra jobb med detta.

Betyg 3
2007-07-28 19:47
Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn är en intressant bok som handlar om vad äkta snällhet är. Jag tycker Einhorn sammanfattar det bra med Desmond Tutus ord (från Ingen framtid utan förlåtelse) då han försöker förklara det Sydafrikanska uttrycket Ubuntu

"Då man är generös, gästvänlig, vänlig, omtänksam och medlidsam... En person med ubuntu är öppen och tillgänglig för andra, bejakar andra, känner sig inte hotad av att andra är duktiga och goda, för han eller hon har en inre säkerhet som beror på att han eller hon hör hemma i ett större sammanhang."

Precis så är det väl varenda människa vill vara? Snällhet har idag en negativ klang, det förknippas med att vara vek och svag och Einhorn försöker att återupprätta ordets betydelse som något fint/gott och något vi alla vinner på.

Boken är ganska tunn och hade kunnat vara aningen tunnare till och med då den innehåller många upprepningar, men vissa saker kanske tål att bankas in. Dock innehåller boken många självklarheter, saker som nog de flesta människor med någon form av etisk och sympatisk känsla redan har funderat på. Einhorn tar upp snällheten och hur människan/sammhället ser på det utifrån olika synvinklar så som biologin (Darwinismen), sociologin, psykologin och religionen (ett flertal olika). Han refererar till både sitt eget liv men även ett urval av forskningsrapporter och försök. Många av dem är dock gammal skåpmat för en som mig som pluggat en massa psykologi men det kan ändå vara intressant att sätta dem i ett annat sammanhang.

Ibland känns boken lite naiv, allt går att övervinna med snällhet i längden. Så kanske det är men så ser inte samhället ut och det kan nog vara svårt att som den kinesiska bonden alltid se allt som en framgång i ett längre perspektiv även om man för tillfället upplever en motgång.

De som redan är relativt insatta i hur man borde vara får mest en bekräftelse på att de tänker rätt, de som behöver läsa en bok av denna sort är tyvärr de som aldrig kommer sätta sig ner med den.

Boken beskriver en idealvärld som jag tror alla skulle vilja ha men hur når vi dit? Man får några tips i boken på hur man själv kan bidra och boken fungerar som en bra tankeställare och jag får med mig några citat jag kommer att bära med mig.
Betyg 3
2009-03-18 18:52
Bra bok som rekommenderas.
Lättläst med tänkvärda exempel både från den lilla och stora världen. Inga larviga frågeformulär för utfyllnad där man skall ta reda på hur snäll man själv är.
Boken är lagom lång och man slipper säkerligen en pinsam efterföljare "Ännu konstigare att vara snäll".
Betyg 4
2010-09-05 15:42
helt okej faktabok om vad snällhet egentligen är. Känns som att mycket var självklart men var ändå en del tänkvärdheter. Ingen bok jag skulle klara sträckläsa men helt okej som utfyllnad lite då och då.
Betyg 3



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Konsten att vara snäll
Liknande böcker:
Vässa din sociala komp..
 N. Jacquemot
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas