bokrecensioner boktips

Änglarnas svar

Författare: Stefan Einhorn
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, hälsa, psykologi, religion, historia, kärlek, judar, förintelsen
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789137136721


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En stark roman av författaren till Konsten att vara snäll

Vid andra världskrigets slut kommer den unga kvinnan Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt koncentrationslägrets fasor men förlorat allt. I Stockholm får hon anställning som barnflicka hos en familj med en liten son. Det hon har varit med om bevarar hon inom sig, men efterhand avslöjas hennes hemligheter och livet tar en oväntad vänding för alla inblandade.

Stefan Einhorn har vunnit en stor och hängiven läsekrets med bland annat Konsten att vara snäll och Den sjunde dagen. Nu kommer Änglarnas svar, en sinnrikt konstruerad roman som rör sig mellan det ockuperade Polen, Israel och Sverige. I varsin monolog berättar romanens sju personer sin del av historien, och inte förrän den sista pusselbiten är lagd framträder hela bilden av det ofattbara som skedde i det judiska gettot och vilka följder det fått för en svensk familj. En stark skildring av människans förmåga att göra såväl gott som ont och av hennes längtan efter försoning mitt i det allra mörkaste.


Medelbetyg: 4,5 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Änglarnas svar :
2011-09-07 12:35
Recension av Stefan Einhorns roman Änglarnas svar

Boken är utgiven på Forum Förlag (2011) och innehåller 174 sidor.

Stefan Einhorn är professor vid Karolinska Institutet, överläkare vid radiumhemmet och flitig anlitad föreläsare inom bland annat etik. Forum har tidigare gett ut hans uppmärksammade och framgångrika böcker En dold Gud, Den sjunde dagen, Konsten att vara snäll, Medmänniskor och Vägar till visdom. www.stefaneinhorn.com
Källa Forum Förlag.

Handling: Sju personer skriver i varsitt kapitel om sina liv.
Hanna: Som kom till Sverige under andra världskriget med de vita bussarna, efter att överlevt en vistelse på ett koncentrationsläger. Hon får anställning hos ett svenskt par i Stockholm som barnflicka till deras lille son Andreas.
Marcus: Andreas pappa som berättar om sina känslor för Hanna.
Iris: Andreas mamma berättar i sin tur om sina känslor när hon förstår att hennes make Marcus har starka känslor för Hanna.
Madeleine: Iris syster som även är god vän med Hanna, berättar om deras relation och om sin relation till Andreas.
Rachel: Syster till Hanna, som bor på Kibbutz Beth Alfa i Palestina, berättar hur hon överlevde kriget och hamnade i Palestina.
Vladek: Berättar om sitt liv under kriget och om sin relation till Hanna och Rachel.
Det är Andreas som får lyssna till deras berättelser. Alla bär de på en hemlighet, pusselbitar som läggs till och som tillslut blir en klarhet till hur dessa sju människor har en gemensam nämnare.

En fantastiskt, vemodig och vackert skriven roman av Stefan Einhorn. Som vanligt bör jag tillägga. Alla hans böcker är fantastiska. Det är en viktig bok om hur fruktansvärt judarna blev behandlade under andra världskriget. En viktig del i vår historia som absolut inte får glömmas bort. Det kan inte finnas nog om böcker om detta ämne. Författaren gestaltar och berättar om de olika karaktärerna så att man som läsare hålls ovetande om deras förhållande till varandra ända till slutet. Denna välskrivna roman kommer alltid att finnas kvar i mitt minne. Författaren skriver på ett sådant sätt att jag bara var tvungen att fortsätta läsa, det var en riktig sträckläsarbok som jag läste i ett svep. Ja, en helt underbart skriven bok.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-09-07 (91) http://blogg.passagen.se/krisim


Betyg 5
2011-12-04 10:27
En fantastiskt fint skriven, spännande bok om en en grupp judars öde under och efter livet i ghetto och koncentrationsläger i Polen.
Betyg 5
2012-04-08 19:03
En väldigt gripande och lärorik bok. Händelserna och personerna i boken flätades samman på ett mästerligt sätt. Tacksam för denna bokupplevelse. (Lyssnade på den som ljudbok - rekommenderas!)
Betyg 5
2012-08-17 23:33
Även jag ger boken en 5.a! Den var så bra. Tänker inte skriva mera läs den och upplev själv!
Betyg 5
2013-03-31 21:37
Detta är berättelsen om Hanna som överlevt koncentrationslägren i Tyskland under andra världskriget. Svårt medtagen hamnar hon slutligen i Sverige. Inom sig bär hon en hemlighet som kan komma att beröra många människors liv.
I romanen berättar sju olika personer sin del av Hannas historia. Som ett pussel där den sista biten behövs för att se helheten.
En tragisk, gripande, tunn bok.
Betyg 4
2014-09-09 19:21
Hanna kommer till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt Andra Världskriget. Ingen trodde att hon skulle klara sig; och det var egentligen heller inte tänkt att hon skulle följa med. Hon var nästan döende. Det är en bok som berör.
Betyg 4
2014-12-17 11:06
Det är inget litterärt mästerverk. Men ändå en bok som sätter igång tankarna om vem som är god och vem som är ond.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Änglarnas svar
Liknande böcker:
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan