bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Konsten att vara snäll
Medmänniskor
Pappa
Vägar till visdom
Änglarnas svar
Liknande böcker:
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen sjunde dagen

 
Författare: Stefan Einhorn
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi, kärlek
ISBN: 9137122789
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det vi ska tala om har min farfar tidigare berättat om för min far, och min far har i sin tur fört det vidare till mig. Och denna tradition är mycket äldre än så."

Med dessa ord inleds samtalen mellan far och son i Den sjunde dagen. Under pappans sista tid i livet berättar han om en kunskap som har förts från generation till generation, en kunskap om människans villkor och livets mening. Han talar om betydelsen av att ta ansvar, om visdom, ödmjukhet och kärlek och om etikens betydelse. Och han berättar om det hemliga namnet.

Sonen är till en början skeptisk och undrande, eftersom deras relation inte alltid varit den bästa, men han blir efter hand alltmer fascinerad. Samtidigt inser han att först nu, när det nästan är för sent, får han verkligen lära känna sin far.

Utdrag ur boken:
Andra kan hata dig, men de vinner inte förrän du börjar hata dem tillbaka. Och det är då du förstör dig själv

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den sjunde dagen :


koala_75 2005-05-20 10:24
Den sjundedagen känns lite som "Tisdagarna med Morrie" Men här är det istället en far som ger sin son kunskap om livet. Det är stora ämnen Einhorn tar upp och romanen kan fungera som en samtalsbok över de stora exestensiella frågorna man ibland ställer sig.

Det är visserligen inga nya tankar man får läsa om men alla goda tankar är bra att upprepa och läsa om på nytt
Betyg 4

tekoppen 2006-10-03 10:50
God tankar som jag käner igen men kan behöva höra igen.
Konsten att vara snäll är faktaboken i samma stil, och kom ihåg det Handlingen ej tanken som räknas.
Betyg 4

mammene 2009-10-07 13:28
I den här romanen väcks frågor om livet och döden. Stefan Einhorn sitter inte inne med svaren, men han sätter igång nyfikenheten.

Romanen är berättad i jagform, men det är ingen självbiografi. Sonen i berättelsen tycker inte att han egentligen känner sin far. Så när pappan efter att han blivit svårt sjuk i cancer vill att de två ska samtala om livets mening och föra en tradition vidare från sin far så är sonen skeptisk. Men efter ett tag förstår han att det här är hans chans att lära känna sin far.

Det blir många givande samtal om ansvar, etik, visdom, ödmjukhet och kärlek. Hur vi behandlar våra medmänniskor och hur vi själva vill bli behandlade. Att försöka förstå varandra genom att se problemen ur den andres synvinkel och vad vi vill uppnå med relationen. Att vinna en konflikt är kanske inte det viktigaste.

Samtidigt som samtalen pågår så får vi följa sonens liv. Hans minnen från barndomen och hans nuvarande liv med en sjuk son som han och hans fru är mycket oroliga för.

Något jag fastnade för var när pappan funderar över hur det är att vara religiös. Då följer man religionens påbud, seder och traditioner. Genom religioner blir man erbjuden ett färdigt åsiktspaket. Ett behov som vi alla föds med är att söka svaren på de stora frågorna, det kan vi kalla för andlighet. Man kan vara andlig och icke religiös, men också andlig och religiös. Om man tar avstånd från en religion så behöver det inte innebära att man också tar avstånd från det andliga som vi har i hjärtat, och som har sin grund bortom vårt förnuft. Pappan tar också upp att det i bibeln finns motsägelser.

Det här är en ödmjuk berättelse som sätter sig i hjärtat. Alla vi människor behövs på jorden och allt vi gör spelar roll och vi har ett ansvar. Antingen skapar vi något stort och nytt eller så kan vi förstöra allt. John F Kennedy lär ha sagt i sitt installations tal: ”Världen har förändrats. För mänskligheten bär idag i sin hand kraften att utrota alla former av mänsklig fattigdom och alla former av mänskligt liv”.

Man behöver absolut inte vara religiös för att ha behållning av den här boken, kanske tvärsom. Att vara andlig men inte religiös.

”Så fullbordades himlen och jorden och allt vad där finns. Den sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt verk, och han vilade på den sjunde dagen efter allt han hade gjort.”
(1 Mos 2:1-2)

Men vad hände sedan, har ni funderat på det?
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den sjunde dagen


  Köp boken som film på cdon: