bokrecensioner boktips

Historien om två städer

Originaltitel: A tale of two cities
Författare: Charles Dickens
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, mord, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1859
ISBN: 9789186629113


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Livfullt och realistiskt skidras här revolutionens Paris under skräckväldets dagar när ingen går säker för angivelser. Mot denna bakgrund tecknas bilden av bokens hjälte... (vill inte avslöja mer)
Medelbetyg: 3,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Historien om två städer :
2007-11-11 21:23
Mycket lärorik bok. den var också mycket spännande. jag hade dock lite svårt för de lite stereotypa karaktärerna.
Betyg 3
2012-01-09 21:26
Jag läste denna bok i "english class" när jag gick på high school i USA. Ofta brukar jag ha svårt för böcker som man läst i skolan, då de ofta blir överanalyserade och till slut uttjatade. Så var dock inte fallet den här gången! Det var otroligt givande att få dissekera boken in i minsta detalj, se symboliken, lära känna karaktärerna på djupet. Jag rekommenderar den här boken starkt!
Betyg 5
2012-11-06 18:43
En riktig klassiker som har det mesta. Här finns finns riktiga nattsvarta skurkar och ädelmodiga hjältar. Boken utspelar sig till att börja med i London och avslutas i Skräckväldets Paris under revolutionen. Bra bok med intressanta karaktärer och språket i boken är väldigt rikt och levande. En klassiker som fler borde ta sig tid att läsa.
Betyg 4
2021-05-10 12:51
Intrikat familjedrama under den franska revolutionen. Jag förstår att många hyllar litteraturen men jag är något svalare inställd. Det må vara ett viktigt tidsdokument men läsvärdet är ojämnt.

Dickens inleder frejdigt och rakt vilket gör den första halvan underhållande. Ju längre in vi kommer desto rörigare blir det. Jag hade uppskattat en enklare berättelse där händelseförloppen fått mer utrymme.
Betyg 3
2022-01-06 12:28
Vissa historiska skeenden reflekterar man inte så mycket över. Man tar de helt enkelt för givet och förstår inte kostnaden av det mänskliga lidandet. På det sätt blev läsningen av "Historien om två städer" något av en omvälvande upplevelse för mig. Och det är väl precis det skönlitteraturen ska göra - lyfta slöjan och visa på mänskliga dimensioner som vi sedan urminnes tider delat med alla som kom före oss.

Franska revolutionen har aldrig tett sig så nyanserad för mig som efter denna bok och huvudkaraktärernas utmaningar. Den har alltid tett sig som en självklarhet till följd av aristokraternas tyranni. Men det grep mig verkligen an hur länge människor kan utstå lidande och se det som en självklar ordning, innan bägaren (lyckligtvis) slutligen rinner över. På något sätt har jag varit naiv att tro att allt blev bra efter revolutionen. Men även den hade sitt pris med en masslakt av alla aristokrater (oskyldiga som skyldiga) och andra medborgare som av orättvisa skäl blev offer för giljotinen. Vad är rättvisa? Boken ger en sorgsam bild över en nödvändig hämnd som skördar mer än skyldiga innan en nation slutligen fick bli vad vi idag ser den som.

Dickens är något av en personlig favorit. Med sin något sentimentala prosa, flertal cliffhangers, (för det mesta oväntade) vändningar och en öm förståelse för människans godhet och mörka krafter, så vet man att man kommer vara med om mycket.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Historien om två städer
Liknande böcker:
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell