bokrecensioner boktips

Furst Nids förbannelse

Författare: Stephen Donaldson
Genre: Fantasy
Ämnesord: hälsa, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1987
ISBN: 0345348656


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

The first book in one of the most remarkable epic fantasies ever written, the Chronicles of Thomas Covenant, Unbeliever.
He called himself Thomas Covenant the Unbeliever because he dared not believe in the strange alternate world in which he suddenly found himself. Yet he was tempted to believe, to fight for the Land, to be the reincarnation of its greatest hero....
THE CHRONICLES OF THOMAS COVENANT THE UNBELIEVER
Book One: LORD FOUL'S BANE (Furst Nids förbannelse)
Book Two: THE ILLEARTH WAR (Ondskans sten)
Book Three: THE POWER THAT PRESERVES (Kraften som bevarar)

Utdrag ur boken:
Då svängde hon runt, mötte hans blick och röt:" Spela inte dum inför mig, nu! Doktorn sa han skulle berätta det för dig, men jag sa, nej, det skulle jag göra. Jag tänkte på dig. Men jag- jag står inte ut. Du har lepra! Förstår du inte vad det betyder? Dina händer och fötter kommer ruttna bort, dina ben och armar kommer att förvridas, och ditt ansikte blir vidrigt som en svampartad utväxt. Dina ögon kommer att vara sig och bli dåliga efter en tid, och jag står inte ut med det-det gör ingen skillnad för dig, för du kommer inte att känna någonting, förbannat också! Och-å Tom, Tom! Det smittar!"
"Smittar?" Han verkade inte kunna förstå vad hon menade.
" Ja!" fräste hon. "De flesta människor får det för att"- för ett ögonblick storknade hon av rädsla som tvingade fram utbrottet-" för att de var utsatta för det som barn. Barn är mer mottagliga än vuxna. Roger- jag kan inte riskera- jag måste skydda Roger från det!"
När hon sprang, flydde från salen, svarade han : " Ja, naturligvis." Han hade inget annat att säga. Han förstod fortfarande inte. Huvudet var tomt. Han började inte begripa, förrän flera veckor senare, hur mycket av honom själv som hade ryckts bort av Joans känslosvall. När han insåg det blev han helt enkelt förfärad.

Medelbetyg: 4,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Furst Nids förbannelse :
2006-08-03 16:15
Det här är den första boken i den första krönikan om Thomas Covenant, den klentrogne. Hela serien (tre böcker, se ovan) är väldigt bra och mycket läsvärd, rekomenderas starkt till alla fantasy älskare.

Leprasjuke Thomas Covenant hamnar i "Landet" där alla tar honom för en hjälte och förväntar sig att han ska hjälpa dem och Landet med hans vigselring av vitguld. men han har ingen aning om hur han ska kunna använda ringen för att rädda Landet.

Andra krönikan: Det sargade landet, Det enda trädet, Det vita guldets herre. (också den väldigt bra, om inte bättre)

Håller som bäst på och läser den första boken i "Den sista krönikan om Thomas Covenant" "The runes of the Earth". Än så länge älskar jag den.
Betyg 5
2006-09-25 18:51
Thomas Covernants framtid förstörs när han får lepra, hans fru lämnar honom och hon tar med sig deras son Roger.
Covernant sjunker ner i depression, enda tills den dag då han hamnar i en bilolycka och kommer till fantasylandet kallat "Landet".
Folket i landet har valt ut honom till deras hjälte och tycks inte bry sig om hans spetälska. Frågan är vad Covernant ska göra för att rädda Landet från den onde Furst Nids klor.

Den här boken började jag på när mitt fantasyintresse hade ena foten i graven. Jag kände att jag inte orkade påbörja en ny värld fylld med kartor, språk och nya varelser som författaren insisterar på att man ska lära sig.
Jag läste den här boken vid fel tillfälle helt enkelt. Men jag är säker på att fantasyälskare slukar den här serien med hull och hår.
Betyg 2
2007-03-09 21:21
Den här serien om Thomas Covenant kan jag bara beskriva på ett sätt : Den är HELT underbar och jag verkligen älskar den!

Som sagt handlar det om stackars Covenant som får lepra... och åh men tycker så synd om han i början av boken!
Han kommer till Landet, där han ska bekämpa furst Nid.

Det här är en mycket läsvärd serie som alla borde läsa som gillar fantasy, och alla andra också!
Jag tycker den har allt verkligen, och oj vad jag har skrattat åt den!

Tyvärr kan jag dock inte hålla med dig Dina.Tiger.
Landet är ju helt underbart, allt är i balans! Om Landet hade funnits hade jag inte tvekat en sekund med att byta värld :) .

Så den här boken hade jag lätt kunnat ge en 10 om det gick, men nu får jag nöja mig med en mycket stark 5:a!
Betyg 5
2007-07-27 10:14
Detta är första boken av två stycken trilogier. Jag kan varmt rekommendera alla sex böckerna till alla fantasyvänner.

Jag skall snabbt jämföra denna trilogi med sagan om ringen för att ge lite vägledning kring om man skall välja att läsa denna bok/trilogi eller inte.

Tolkien och Donaldson har 2 helt olika stilar.

Medan Tolkien kan lägga hur många sidor som helst på att beskriva en plats eller miljö så är Donaldson mkt mera sparsmakad. Han kan tom uppfattas som svepande i sina miljöbeskrivningar och lämnar till läsaren att fylla i mkt.
Personligen föredrar jag det sistnämda då jag tycker Tolkien ibland går över styr med sitt detaljbeskrivande.

En annan stor skillnad är karaktärerna. Hos Tolkien är alla karaktärer ganska platta och endast individer i en saga utan ett spännande inre själsliv. Antingen är man god eller så är man ond. Dialogerna hos Tolkien är dom nödvändiga för att föra handlingen framåt. Hos Donaldson mejslas karaktärerna ut och man får ofta följa individernas inre tankar. Detta leder till att man kan förstå varför en del karaktärer handlar som dom gör och ger också en härlig mylla åt spännande dialoger mellan karaktärerna i böckerna.

I sagan om ringen skrämmer Tokien läsaren med hur hemskt det kommer att bli om "det och det och det" händer. "Lyckas Sauron med det där så kommer det hända hemska saker", etc, etc.
Men när man läst färdigt trilogin så har egentligen inte så mkt hänt. Nästan alla är vid liv och inte så mkt har hänt med midgård när allt kommer omkring.
Donaldson är mkt brutalare mot sina läsare och lägger inte två fingrar emellan. Ofta blir det värre än vad han skrämt upp läsaren att tro skall hända om det blir som värst.

Avslutningsvis vill jag bara säga att "vår hjälte" i böckerna är ljusår från att vara av den typ man hittar i Tolkiens värld.
Tomas är en vanlig människa med alla fel och brister som det innebär. Det är viktigt att känna till det så man inte blir besviken när man läser, om man väntat sej något annat.


Bland det bästa jag läst!
Betyg 5
2011-08-26 10:15
Furst Nids förbannelse är första boken i Krönikorna om Thomas Covenant Den Klentrogne. Thomas är en annorlund huvudkaraktär som brukar finnas i fantasy böcker, han är ingen ädel hjälte, tvärt om är han bitter och fylld av inre konflikter.
Han kommer från vår värld och har nyligen drabbats av en tragedi som har slagit hans liv. Från att ha varit en aktad författare och lyckligt gift med en son får han plötsligt spetälsk, frun lämnar honom och tar sonen och samhället fryser ut honom.
Då inträffar något oförklarligt, han blir påkörd av en bil men istället för att vakna upp skadad har han slungas genom tid och rum till en annan värld- Landet. Landet är ett land fylld av magi, jättar och andra otroliga varelser, och här rasar en kamp mellan gott och ont och han själv verkar ha en stor och viktig roll i Landets öde.
Jag blev fast i boken efter första sidan och ser fram mot att läsa de återstående böcker.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Furst Nids förbannelse
Liknande böcker:
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman
The Watchman of Eternity
 P. Witcover
Drakarnas dans
 G. R.R . Martin
Stardust
 N. Gaiman
Rotlös
 L. Landström
Blodsbunden
 L. Landström