bokrecensioner boktips

Vem bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro

Författare: Åsa Nilsonne
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, hälsa, psykologi
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127098451


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En av grundpelarna i dialektisk beteendeterapi (DBT) är begreppet mindfulness. På svenska brukar man tala om medveten närvaro. Begreppet knyter an till de zenbuddhistiska traditioner som har influerat DBT i mycket hög grad.

Att vara medvetet närvarande innebär att vara vaken i nuet, att lägga märke till det som sker runtomkring och hur det påverkar ens inre. En genomgående metafor som används i boken är "inre scen". Vi har alla en egen inneboende teaterrepertoar, och vi kan lära oss att styra denna repertoar - välja vilka aktörer vi vill släppa upp på vår inre scen. Man kan få bättre grepp om sitt liv genom att träna sig i medveten närvaro. Genom en medveten närvaro i nuet får vi en större självinsikt, på så sätt ökar också våra valmöjligheter och vår förmåga att nå våra mål.

Fokus i Vem är det som bestämmer i ditt liv? ligger på hur man styr sin koncentration och uppmärksamhet. Vi får många praktiska tips. Texten är pedagogiskt upplagd och innehåller rikligt med exempel och övningar.

Boken kan användas som en självhjälpsbok och riktar sig då till alla som vill vara mer medvetet närvarande i sina liv. Den kan också med fördel användas av professionellt verksamma inom psykiatrin, då som komplement till teoriboken Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning av Anna Kåver och Åsa Nilsonne.

Som en pendang till Vem är det som bestämmer i ditt liv? utges samtidigt Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver.

Medelbetyg: 4,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vem bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro :
2006-06-25 20:14
Fantastiskt lättläst och tänkvärd bok som handlar om att vara mer medveten i nuet, en konst många med mig behöver lära mer om!
Läs den!
Betyg 5
2006-06-27 13:02
Den här är en klar höjdare. Inget flum-flum som man bara läser för att känna sig beläst, utan en klar, redig kokbok på hur man får bättre koll på sitt liv. Är rätt allergisk mot de här "gör om dig och må bättre"-böckerna, men den här funkar.
Betyg 5
2008-04-10 00:17
En bra, lättläst och lärorik bok som genom KBT i bokformat hjälper en att må bättre i vardagen. Jag tycker personligen att denna bok var bättre än Anna Kåvers pendang "Att leva ett liv, inte vinna ett krig", men de är ändå värda samma betyg.
Betyg 3
2009-10-01 15:57
En bra bok. Har man tränat yoga eller mediterat en del så känner man igen sig, men det är ju alltid bra att bli påmind.
Betyg 4
2013-05-30 16:18
En bok om att bli medveten om här och nu. Det är en självhjälpsbok som alla kan ha nytta av. Det finns åtskilliga övningar. En bra bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vem bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro
Liknande böcker:
Intervjumetodik
 A. Lantz
Skönhetsmyten
 N. Wolf
Soccernomics
 S. Kuper
Apan & filosofen : evo..
 F. Jalalvand
Vi ger oss aldrig
 J. Wicklén
Incel : Om ofrivilligt..
 S. Krakowski
Finna flow : den varda..
 M. Csíkszentmihályi