bokrecensioner boktips

Jenny

Författare: Jonas Gardell
Genre: Roman
Ämnesord: depression, spänning, tragedi
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789113025759


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tjugofem år efteråt får Juha ett brev från Jenny, barndomsvännen som han inte sett sedan han steg på tåget vid Sävbyholms station för att aldrig återvända. Tjugofem år efteråt får han veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagkvällen före skolavslutningen då han inte var med. Jenny handlar om en enda försommarnatt i barndomen - den som aldrig kan göras annorlunda. Miljoner svenskar har läst böckerna om ''En komikers uppväxt''. Jenny är den fristående fortsättningen. En ofantligt sorglig och en ofantligt nödvändig historia.


Utdrag ur boken:
Ett lejon gör som ett lejon gör. En gasell agerar som en gasell agerar. Och bollen rullar och spelet fortsätter och tragedin närmar sig alltmer obönhörligt den stund då den blir oundviklig.
Söker vi efter en början på det som vi efteråt kallar för händelseförlopp kan vi ändå skymta något som kan kallas startpunkt, nämligen när Charlotte får för sig att berätta en historia för sina klasskamrater och alla måste lyssna.
Så låt oss ta vid där och avlyssna vad som sker. Kom bara ihåg att vi ingenting kan göra för att ingripa. Det som sker har redan skett. Det skedde för länge sen.
Det var då som vi hade ett val.
Nu har vi ingenting.

Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,54 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jenny :
2006-06-23 12:35
Det bästa i boken är det kaptlet där Gardell analyserar det kända tomat-ketchup-skämtet. I övrigt är boken riktigt hemsk och en aning för detaljerad. Inte en av Gardells bästa, men den bör absolut läsas om man läst de två tidigare om Juha.
2006-07-08 10:29

Klockren trea
Betyg 3
2006-08-23 19:14
Den är bra men sorglig. tycker jag
Betyg 4
2006-09-04 16:54
”Jenny” är den tredje delen i Jonas Gardells trilogi om hans alter ego Juha. Här ligger dock fokus på hans barndomsvän Jenny och det fruktansvärda som hände henne en kväll vid en avslutningsfest vid en sjö.
Juha var aldrig med den där kvällen för 25 år sedan, och när han får ett brev från Jenny om det – gör han slag i saken att slutligen ta tag i detta som gnagt i honom i alla år. Han måste ta reda på vad som verkligen hände och ge Jenny någon form av upprättelse.

”En komikers uppväxt” är den första delen i trilogin, vilken jag läste för flera år sedan och bara har ett blekt minne av. Andra delen, ”Ett Ufo gör entré”, har jag inte läst alls. Därför kan jag säga att jag läste ”Jenny” fristående från sina föregångare och tyckte det fungerar alldeles utmärkt – även om jag förstår att läsupplevelsen blir mer komplett som en avslutande del i en helhet.
Jenny är en kort och koncis bok om ett mycket speciellt tillfälle och hur detta gett ekon drygt två decennium in i framtiden.
Det mycket starka temat i boken är, precis som i föregångarna, mobbing – och Jonas ger en mycket nyanserad bild av offer/förövarerelationen.

Med ”Jenny” har Jonas Gardell skrivit en mycket tänkvärd och gripande bok, där de mest intressanta tankarna sättas igång efter en oväntad vändning i slutskedet av boken.

Jonas har själv läst in sin bok och det tycker jag han skulle låtit bli att göra.
Få har nog undgått att höra hur han deklamerar sina texter – och det är just detta deklamerande som gör att man redan efter försättsbladet tröttnat på hans överpretentiösa pauseringar och medömkansfiskande röstdarr.
Med stor möda fick jag kämpa för att separera hans text från hans egen tolkning av den. För texten tyckte jag om, men inte hur han läste den. Det blev väldigt mycket kaka på kaka.
Betyg 4
2006-11-06 08:15
En väldigt tunn, bra bok men jag saknade något. Vet inte riktigt vad.
Betyg 2
2006-12-25 20:11
Jag blev aningen besviken när jag läste denna bok. Språket är bra och i sann Jonas Gardellanda men likt andra recensioner saknar jag något jag med. I min smak är den allt för tunn och i ärlighetens namn gav den inte mig speciellt mycket. Historien är tragisk och inget fel på men boken är inte klockren.
Betyg 2
2007-01-30 19:39
Väldigt bra, ja. Sorglig och klockren på sina ställen. Helt klart läsvärd, utan tvekan. Men någonting fattas för att det ska nå en femma.
Betyg 4
2007-07-16 20:55
Hjärtskärande. Att sådana saker får hända.
Betyg 4
2007-10-23 17:55
Jag älskar serien om Juha, men den här boken når inte riktigt upp till en femma. Den är klart läsvärd och jag älskar Gardells språk, men de två första böckerna är mycket bättre.
Betyg 4
2008-01-05 21:12
"Jenny" känns som en lite överflödig bok i sammanhanget. Som om Gardell försökt göra bokslut, utan att fatta att han redan gjort det en gång förut.
Hade jag gått i gymnasiet nu och läst den, hade jag fullkomligt älskat den, men nu... Nja. Känns lite för tillrättalagd. Specielt Juhas återkomst till Sävbyholm och sökandet efter svar bland gamla klasskompisar. Nja.
Jag önskar att jag fortfarande gick på gymnasiet.
Betyg 3
2008-01-11 13:38
/
Betyg 5
2008-07-02 17:12
Den mörkaste i serien.
Betyg 5
2008-08-05 21:31
Sämsta boken i serien, men jag gillade den dock eftersom man äntligen fick veta lite mer om Jenny som ständigt plågades av större utanförskap än Juha. Då hon blev ratad av den enda kompisen hon hade...

Första två böckerna är mer verklighetstrogna, än denna, men samma ångest genomsyrar denna boken liksom de andra.

Jonas Gardell skriver med en nästan för lätt, lätthet, men eftersom boken behandlar ett deprimerande tema är det "skönt" att snabbt få det överstökat.
Betyg 2
2008-10-24 19:28
Jag tycker nog att de andra böckerna var bättre, men den här var absolut inte dålig.
Underbart skriven men faktiskt så saknades någonting.
Betyg 3
2010-08-11 18:15
Bra bok, men inte lika bra som de andra två. Som någon sa så känns den nästan lite överflödig.
Betyg 3
2011-06-07 08:01
Håller med om att det bästa med boken är analysen av tomat/ketchup-skämtet. Det räddar hela boken. Annars känns den överflödig, hur det gick för Jenny har vi redan fått en blick av i de tidigare böckerna. Skulle det varit en tredje bok i serien hade jag gärna läst mer av hur det gick för resten av klasskamraterna.
Betyg 3
2011-06-26 22:09
Boken handlar om utanförskap och hur en som heter Jenny har blivet utsatt och är inte så jätte glad. Det är jätte många som står och drar ramsor som handlar om att vissa får vara med och vissa som inte får vara med. Det nämns också i boken att Jennys mamma är död. Hon träffar en utav hennes klasskompisar.
Betyg 5
2019-05-21 19:39
I denna lilla tragiska, svarta berättelse får vi återigen träffa Juha. Denna gång fokuseras handlingen dock på Jenny och på en skolavslutningskväll då Jenny utsätts för det värst tänkbara.
En kort men stark berättelse där vi får följa Jennys öde av förnedring, mobbning och utanförskap.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jenny
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Fasader
 V. Höglund
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Vill du veta?
 N. Erlick
En dödlig fälla
 L. Masterson
Svarta Änglar
 R. Chance
De oskyldiga
 M. Sandemo
Vid skiljevägen
 . Runa