bokrecensioner boktips

Män kan inte våldtas

Författare: Märta Tikkanen
Genre: Roman
Utgivningsår: 1975
ISBN: 9789137128276


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tova Randers, frånskild bibliotekarie med två barn, blir brutalt våldtagen av en man som hon följer med hem från en dansrestaurang.

Utdrag ur boken:
- Jaså, Martti Wester, säger Tova. Kan män inte våldtas? Är du säker på det Martti Wester?
Medelbetyg: 2,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Män kan inte våldtas :
2006-05-04 18:49
Män kan inte våldtas, de kan bara straffas. När Tova fyller 40 år följer hon med en man hem från ett discotek. Mannen våldtar därefter Tova som tar sig hem i förnedring. Liksom så många andra kvinnor som utsatts för samma handlingar, reagerar Tova med förnekelse och skam. Hon inser att ingen kommer se henne som ett offer för förövaren, varför hon bestämmer sig för att hämnas. Tova tar lagen i egna händer och våldtar sin våldtäktsman. Nu har rollerna skiftats, men vad händer sedan?

Kontroversiell bok som kom ut 1975 och fortfarande är aktuell. Tyvärr tycker jag författarinnan brister lite i konsekvens. Ibland undrar jag VAD hon vill säga med boken? Att kvinnor som blir våldtagna inte behandlas som offer? Att också kvinnor kan våldta - en jämnställdhets fråga? Både och? För min del tycker jag att vikten ska ligga på en förändring av samhällets syn på vem som är offer/förövare. Skamstämpeln på kvinnan måste tas bort! Tikkanens bok är provoaktiv, men också lite nedlåtande både mot män och kvinnor. Kvinnor är alltid offer - också när de våldtar - medan männen alltid är svin. Män kan inte kontrollera sin sexualitet, vilket förklarar varför många män inte kan "stanna upp" när kvinnan säger "nej". Den synen tycker jag inte om, den frånkänner män både mänskliga känslor och ansvaret. Jag tycker att grundtanken är god, men utförandet i "Män kan inte våldtas" är sämre, det känns lite klumpigt. Jag läste ut boken under några timmar och efteråt kände jag mig ganska likgiltig för Tovas berättelse. Därför får boken inte ett särskilt högt betyg. Två känns rättvist.
Betyg 2
2009-04-04 23:05
Lite dåligt språk men en väldigt kraftfull bok! Viktig för feminismen och jag förstår att den väckte debatt på 70-talet. Modfällande gällande våldet som föder våld, men med många intressanta tankegångar.
Betyg 3
2018-04-07 19:24
Tova som följt med en man blir brutalt våldtagen. Hon beslutar sig för att ge igen. Hon börjar förfölja mannen och vet snart mer om honom. Men kan det fungerar med hämnden? Det här är en berättelse som faktiskt innehåller en del humor. Boken gav en del funderingar om ett ämne som i sig själv är allvarligt men här fanns så många sidovinklingar som väckte skratt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Män kan inte våldtas
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund