bokrecensioner boktips

Ett öga rött

Författare: Jonas Hassen Khemiri
Genre: roman
Ämnesord: skolan
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9113011804


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Denna roman utspelas i huvudet på Halim, i hans dröm- och tankevärld, en värld präglad av förvirring och tankeskärpa i lika delar, av längtan, ömhet och en vilja att hitta ett mål i livet. En berättelse på bruten svenska, rytmisk och komisk, grammatiskt självsvåldig men mänskligt mitt i prick.

Halim är en ung högstadiekille som gått vilse i en fundamentalistisk idévärld. Han ska återupprätta blattarnas heder, men kommer underfund med att det inte alltid är riktigt så enkelt som han tror. En rolig och rörande debutroman.

Halim bor ensam med sin pappa på Söder. Han har flyttat in från Skärholmen, delvis för att fadern vill fly undan de smärtsamma minnena av sin hustrus sjukdom och död, delvis för att Halim ska få se något annat än ett förortstorg. Men Halim tycker att fadern börjat tappa skärpan och tron, blivit en svikare. Halim drömmer om att bli en sorts superblatte - en tankesultan - och återupprätta alla blattars heder. Samtidigt försöker han hålla sig på avstånd från bråk i skolan (utan att lyckas särskilt bra) och komma lite närmare en flicka han spanat in (och stöter på problem där också).

Utdrag ur boken:
Jag bara stirrade utan svar och fast Alex ville visa hårda ytan man såg han knäcktes. Varför jag ska respektera någon som när det blir tyst måste ta i med hela ansiktet för att blinka?
Medelbetyg: 2,98 (45 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ett öga rött :
2004-01-11 15:02
Det har gått några månader sedan jag läste den här boken. Det är lite komiskt hur den blida förståelse som avspeglats i de recensioner jag har läst lite tagit udden av Khemiris budskap. Aggressiviteten blir på något sätt tandlös när den inte möter något motstånd. På samma sätt kunde jag inte ta Halim på allvar utan uppfattade honom som virrig och frustrerad på ett rart sätt. Likväl är det en fascinerande resa att inbjudas till. Språkligt var läsningen en besvikelse, speciellt efter premissen att den jämförs med Teratologens alster. Dock tror jag säkerligen att en mer koncentrerad och reflekterande läsning kan suga ut mer ur ”ett öga rött” än vad jag lyckats med. Gör gärna ett försök.
2004-03-01 19:29
Jag tyckte om den här boken, men vet inte om den kommer att lämna några bestående avtryck. Kändes trovärdig men jag skulle vilja veta mer om huvudpersonen. Avslutningen kändes lite som att "nu måste jag knyta ihop påsen här på slutet". En lättläst och lite snäll bok.
Betyg 3
2004-04-22 18:44
Halim har genomskådat allt, och ska bli Sveriges mäktigaste revolutions blatte!

En mycket annorlunda skriven bok, som man stundtals måste läsa om meningarna både en och två gånger innan man "hajar"
vad karl menar!

Betyg 4
2004-05-17 23:58
En annorlunda ungdomsskildring. Enkel och rak. Man kan först tycka att stilen är hårdkokt men boken är full av sköna liknelser och beskrivningar och jag kan inte placera den i något annat fack än i ett Hassen Khemiri-fack. Det vore soft om han kunde skriva en till bok, på dialekt eller inte, men jag tror att det kan bli något bra av det här.

Kom igen Jonas, jag vill ha mer litteratur av dig!
Betyg 4
2004-08-04 11:40
Riktigt, riktigt bra!! Kul att språket är "Rinkebysvenska". Mer sånt...
Betyg 4
2004-08-04 13:06
Halim är en skön antihjälte som man gillar trots hans förvirrade idéer. Språket är inte egentligen bruten svenska (åtminstone inte bara), och det finns massor av bra och nyskapande formuleringar.
Betyg 4
2004-11-22 21:35
Tja, nyskapande i alla fall. Men på något sätt känns det inte riktigt som att den förmedlar så mycket mer än just det. Kändes inte "äkta" för mig. Men helt okej att läsa.
Betyg 3
2004-11-27 23:37
Jag tycker att boken var ganska komisk,men ibland kunde man tappa bort sej men det är juh inte sp svårt att förstå för den är juh skriven som man pratar i förorterna.Jag läste denna bok för att mn lärare tipsade mej om den o jag ångrar inte ett dugg att jag läste den.Råder andra läsare att läsa boken.
Betyg 4
2005-01-11 14:14
Urrolig och varm bok, skrattade mycket (kanske för jag är alltför lättroad). Ser fram emot fler alster av unge herr Khemiri.
Betyg 4
2005-02-28 08:57
Jag tycker att det var en underhållande bok, skriven på ett rakt och ärligt sätt
Betyg 3
2005-03-09 09:48
Boken var kul, men den gav mig inget. Ingen bok som kommer att hamna i litteraturhistorien - hoppas jag.
Betyg 3
2005-04-01 22:54
Storyn som Khmeri presenterar är i sin grund inte alls speciell. Jag tror att karaktären "Halim" kunde beskriva vilken tonåring som helst. Men greppet - att skriva det på det härliga språket, och utan förskönande omskrifter, som taget ur Halims tankar direkt, är enastående bra. Den här boken fyller definitivt ett tomrum, och jag ser fram emot nästa från denna författares penna.
Betyg 4
2006-01-09 22:55
Efter att ha sträckläst denna bok under en vecka så både tänkte jag och pratade jag med brytningar på hit och dit.

Betyg 3
2006-05-15 11:02
Skriven på ett underbart underhållande språk som kan ta ett tag att komma in i men sedan får det eget liv och gör boken till ett rent nöje att läsa.
Betyg 4
2006-05-21 19:11
En härlig bok som fick mig att skratta alltför ofta. Boken var väldigt speciell och även fast handlingen inte var särskilt avancerad så fick den mig på fall direkt. Något jag tror fått mig att reagera som jag gjort är att den i många fall påminner om mitt eget liv. Speciellt när det gäller relationen mellan min far och mig. När jag läste boken var halims pappa en återspegling av min egen. Därför har den hittat en egen liten plats i mitt hjärta.=)
Betyg 5
2006-06-04 17:59
En medelmåttig bok. Ett bevis för den nya moderna eran, där vissa utvalda avvikande uttryck hyllas som banbrytande och geniala, medan andra vänds ryggen. Att denna bok med på modet-invandrarsvenskan i centrum har fått gå före annan innovativ litteratur får mig att spy.

Hassen fick förmodligen ut denna bok enbart för att han har utländskt påbrå, inte för att han, i rättvis konkurrens, tagit sig fram enkom med sin förmåga som konkurrensmedel. Berättelsen är väl okej, i alla fall tillräckligt väsentlig för att bli bok, men sedan finns inget mer. Hua.

Det här påminner om Ingemarsson eller Znarklund i viss mån, det vill säga att det är berättelser och inte litteratur. För litteratur kräver inte bara stoff, utan också en förmåga hos författaren att kunna klä berättelsen med en litterärt tilldragande utsmyckning. Författare är en yrkeskår med språket som verktyg, eller borde vara i alla fall. Vi ser allt mer hur det börjar handla om att teckna ner berättelser helt tvärt, där språket får bli lite som det blir.

Sjas, lään!

Överhajpat och ospänannde. Jag ser med spänning fram emot en roman skriven på läsp eller något annat pinsamt.

För språket i litteraturen!
Betyg 1
2006-10-01 01:44
Utan tvekan oförtjänt upphaussad av stela kulturskribenter som inte vill visa sig stela och därför flyter med i strömmen av lovord till något så exotiskt som brutet språk, utan att tänka efter särskilt mycket.

"Ett öga rött" är en bra ungdomsskildring med stor humor och stor precision i iakttagelser kring segregation och andra teman. Det går inte att missa författarens språkkänsla och jag tvivlar inte på att Khemiri kommer fortsätta skriva ännu bättre böcker.

Men det rör sig inte om någon så otroligt originalitet som det allmänt gjort gällande, och vurmen för den sedermera kallade "blattesvenskan" känns flummig och väldigt politiskt korrekt. Den förortsslangen är en del av en hjärndöd machostil för mig.
Betyg 3
2007-02-20 18:22
Dåligt skriven och en dålig storry.
Betyg 2
2007-02-26 19:26
En riktigt bra bok!! Lite svårt att komma in i språket till en början,, men när man väl vant sig blir det på något sätt ärligare än om boken var skiven på "vanlig" svenska, då hade den förmodligen inte varit speciellt bra, tappat hela poängen.
En riktigt bra debutroman av Khemiri!, Väntar på nästa...
Betyg 4
2007-04-18 10:11
Khemiri leker med språket på ett sätt ingen vågat göra förut på svenska, åtminstone aldrig så här bra. Historien intresserar mig föga, det är berättandet som gör boken.
Betyg 4
2007-05-28 16:06
Hur ska man kunna ge en bok med sådant språk ett bra betyg?
Jag vet, det är meningen att det ska vara Rinkeby-svenska, men den här boken skulle nästan vem som helst kunna skriva, som kan "Rinkebysvenska", att storyn är sämre än nästintill alla ungdomböckers hjälper ju knappast.
Men, det finns ändå någonting som är nytänkande och aktningsvärt, och det har jag respekt för.
Betyg 2
2007-05-30 10:55
Jonas Khemiri var i min skola för nåt år sen och berättade om sin bok. Han gick in på vissa detaljer och sa att han gillade opålitliga huvudroller/berättare som man måste vara kritisk till.
Jag tyckte att det lät intressant och samma år fick jag Ett öga rött i födelsedagspresent, men började inte läsa den förrän förra veckan.
I alla fall så blev jag grymt besviken, visste inte om jag skulle orka läsa ut den. Vad som var tråkigt? Handlingen. Vad jag däremot gillade var liknelserna och pappan.
Betyg 2
2007-10-12 19:37
Trovärdig skrivet med intressant språk (skulle behövt ett lexikon). Enklare och mer dagboks-/bloggmässig än Montecore. Mitt betyg 4,32 (av 5,0).
Betyg 4
2007-10-23 20:37
Helt okej
Betyg 3
2007-11-02 20:22
när jag läste den här boken tyckte jag inte alls om den. jag tyckte att halim var en typisk stereotyp andra generationens invandrare. jag störde mig jättemycket på språket. inte för att det var svårt att läsa utan för att jag helt enkelt är en språkkonservatist. jag tycker inte att man aktivt ska förändra det svenska språket. jag tycker att det som isländarna gör är en bra sak.
Betyg 2
2008-02-15 14:32
Underbar! Speciellt i ljudboksversion med Khemiri-brodern som uppläsare. Jag rekommenderar hjärtligt!
Betyg 4
2009-03-08 21:31
De tragikomiska idealen om manlighet och nationalism, får en att skratta och tänka till. Skall man kalla sina flickvänner för fitta och hora, för att få respekt av andra? Men sådan "respekt" håller inte längden.

Det som jag påverkades starkt av boken, var att den visade ett steg till hur självmordsbombare uppkommer. Halim hör Djalana berätta fundemantlistisk skit och letar efter bevis för att visa att hon har rätt. Sedan blir han själv än fundementalist. Men också arbetsfrågan bland invandrare. Hur välutbildad eller berömd någon än må vara, kan allting förändras inom loppet av en sekund, när t.ex. en arab flyttar till ett annat land.

Liksom zvrk blir upplevelsen av "Ett öga rött" näst intill otrolig genom att höra Khemiris bror som uppläsare. Slanget och de påhittade orden flyter bara på.
Betyg 3
2009-12-04 16:11
Tja, jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Vi läste den i skolan i svenskan och jag tycker på ett sätt att den är helt strålande, men samtidigt så dålig. Det är underbart att den är skriven på "invandrarsvenska" och den får mig att skratta flera gånger. Jag har tidigare aldrig hört om någon bok som är skriven så. Det är hemskt om invandrare verkligen känner så som Halim, att vi försöker svennifiera dom. Samtidigt måste det ju bli så till viss del. De lever ju ändå i Sverige. Men vi ska ju inte tvinga på dom grejer liksom. Även om det här nu var lite överdrivet i boken. Men jaja. En hyfsad bok som bör läsas. Men kanske det hade räckt med en kortare bok? Kanske en novell? eller något som inte är så långt och utdraget med lite handling.
Betyg 3
2010-01-21 15:48
en jävla skit bok. läs den inte
Betyg 1
2010-01-21 16:17
Nej.
För det första så har man svårt att ta till sig av det som står eftersom att språket är på bruten svenska. För det andra så händer det ingenting speciellt. Man får bara läsa om Halims korkade och fördomsfulla idéer om allt och alla runt omkring honom.
Jag rekommenderar inte den här boken.
Betyg 1
2011-03-09 21:49
ja, den här boken var väl ganska kul :) lite jobbigt med rinkebysvenskan men man vande sig :P
Betyg 3
2011-04-04 21:57
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Ett öga rött är skriven som en dagbok och det är Halim en andra generationens invandrare med arabiskt ursprung som är huvudperson. Han befinner sig med fötterna i två kulturer och kan inte riktigt få ihop de två världarna.
Halim är uppväxt i Skärholmen, men när hans mamma avlider så bestämmer pappan att de ska flytta till Södermalm. Pappa Otman vill glömma det som varit, men det vill inte Halim, han vill inte glömma sitt förflutna och därigenom sin mamma. De är på väg i två olika riktningar. Halim tycker inte om att pappan ”svennifieras”, därigenom intar en motsatt riktning för att kompensera att pappan blir mer och mer svensk.
När hemspråksundervisningen dras in på grund av kostnadsskäl så blir Halim mer utåtagerande, han börjar klottra och förstöra och blir hatisk. Inte blir det bättre av att pappan säger att bor man i Sverige så ska man prata svenska, det får honom att se rött. Halim hade hoppats lära sig skriva på arabiska i den dagbok han fått av Dalanda en äldre kvinna som han brukar besöka i Skärholmen, hans gamla kvarter. Han vill inte mista sitt gamla språk och tänker på ett Egyptiskt ordspråk som lyder: ”En man utan språk är som en kamel utan puckel, värdelös! Ingen ska göra om Halim till en puckellös kamel”. Det är då han bestämmer sig för att skriva på ”blattespråk”. Han tänker fortsätta vara blatte och då den värsta sorten han kan tänka sig, dvs. revolutionsblatten. Det är den som ser igenom alla lögner och som svennarna hatar allra mest.
Som tur är så kommer Halim så småningom till insikt och lugnar ner sig. ”från vandal till filosof”.
Det här skulle egentligen kunna handla om vilken tonåring som helst som känner sig rotlös och sviken av de vuxna. Men nu får vi se det genom en invandrarkilles ögon som bär på många fördomar, och generaliserar över andra folkgrupper. Något som vi svenskar kanske är lika bra på?
Halim gillar inte att de svenska politikerna försöker göra om honom till svensk för han är rädd att förlora sin identitet. Dessutom tror han på konspirationsteorin att blanketter är medvetet gjorda så svåra som möjlig för att invandrare inta ska kunna starta eget. Han har en vi-och-de-känsla, och ser allt i svart eller vitt. Författaren vill föra fram att det kan vara svårt att behålla sin kultur och samtidigt vara svensk, att hitta den rätta balansen.
Jag tyckte om den här boken, även om jag till en början hade svårt för ”blattespråket”. Jag är heller inte så bevandrad i ”blatteslang”, men jag tror jag listade ur de flesta uttrycken, egentligen borde det funnits en liten ordförklaring för oss oinvigda. Framför allt är den lättsam och skriven med humor. Jag retade då och då. upp mig på att Halim var så enkelspårig i sitt tänkande, att så fort det gick fel så var det någon annans fel och det skulle hämnas. Men samtidigt försökte han vid andra tillfällen hjälpa till och var omtänksam. I denna berättelse fick man en inblick i en invandrarkilles tankar och handlingar som egentligen är ganska lika en svensk tonårings tankar. Alla vill ha en tillhörighet och en identitet.
Sist ett citat ur koranen: Den vise vill veta, den dåraktige tala.
Betyg 3
2012-09-18 21:29
Åh nej! Inte en till självgod jag-har-listat-ut-allting-person...

Till att börja med tog det mig ovanligt lång tid att läsa den första sidan, vilket jag tyckte var ganska underhållande. Efter ett tag kom jag in i språket och då flöt det på bättre men jag kunde ändå få läsa igenom en mening tre-fyra gånger för att jag inte förstod vad Halim faktiskt menade. Vilket jag vet var meningen.

Det som gjorde att jag blev så irriterad på Halim är att Halim faktiskt finns. Flera gånger om under andra namn. Varför har det blivit så här? Det undrar till och med Halims egen pappa.
Jag vet inte riktigt vad jag ska ge den här boken för betyg. Den får egentligen en tvåa för att Halim är så jobbig, men författaren får en femma för att han skrivit boken. Nå, (2+5)/2=3.5~4...
Betyg 4
2012-10-25 18:38
"Fett överreklamerad" tror jag tankesultanen himself skulle ha sagt om han tvingats läsa sin egen bok. Som typisk svenne hittar jag inget i en bok skriven på ett slags rinkebysvenska. Något vill väl Khemiri förmedla med att valt just den formen. Vad detta kan vara förblir dock omöjligt att se och uppfatta
Betyg 2
2017-04-06 14:03
Överhajpat. Intrigen är otroligt platt och tam och dialogen känns amatörmässig. Inte alls någon höjdare.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ett öga rött
Liknande böcker:
Kråka grå
 K. Boh-Berglund
Berättelsen om Esmara
 P. Östergren