bokrecensioner boktips

Linas kvällsbok

Författare: Emma Hamberg
Genre: Ungdom
Ämnesord: humor, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100104647


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lina är 15 år och bor i Rödköping (Dödköping...), hon hatar att vara okysst (hon funderar till och med på att kyssa sin minderåriga kusin, snacka om panik) och berättar inte för någon att hennes älsklingsrätt är kåldolmar - det är inte coolt (bara det att man lägger värsta rökarna av kål gör ju att det erkännandet går bort). Bästa vänner vet hon inte riktigt om hon har (vill de vara med henne bara för att hon är fulare och dummare än de?), och kärlek vet hon inte ett piss om när höstterminen i nian börjar. Men det här blir året då ALLT händer (lite väl mycket kanske...).
Medelbetyg: 3,28 (40 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Linas kvällsbok :
2005-08-25 11:24
Tonåriga Lina skriver i dagboksform om sitt i hennes tycke struliga liv. Hon har alla de klassiska problem som tjejer i hennes ålder brottas med. Och jag som vuxen rycks med och tycker att det här är hysteriskt roligt faktiskt! Jag känner igen mig själv från hur det var i tonåren, även om mycket naturligtvis är annorlunda nu.

Jag skrattade högt på flera ställen. För att inte tala om alla träffsäkra och skojiga illustrationer som finns med i boken. Vill nästan ge den högsta betyg.
Betyg 4
2005-09-22 18:55
Linas kvällbok är den perfekta boken att rekommendera för den lite förvirrade och desperata ungdomen på dagens 2000-tal. Kärlek, strul med föräldrar, vänskap och utanförskap, allt detta har författaren Emma Hamberg skickligt fått ned i en pocketbok.
Betyg 4
2005-10-29 15:33
Jag irriterar mig på Lina. På handlingen och på illstrationerna. När jag hade lsäst boken tyckte jag abra att det var slöseri med tid. men det fanns gånger den var kul. Men det räckte inte.
Betyg 1
2006-06-07 20:56
Emma Hambergs roman om Lina togs väl emot av svenska pressen. Emma Hamberg har varit redaktör för Veckorevyn och hennes serie "Singel i stan" har blivit bok. Denna ungdomsbok handlar om Lina som går i nian. Hon är förälskad i en totalt omöjlig "skitsjua" som därtill är biolog och inte verkar bry sig ett skit om hur andra uppfattar honom. Det är mer än vad man kan säga om Lina, vars hela tillvaro kretsar kring hur hon blir uppfattad. Hennes såkallade kompisar har hon ett ytligt och falskt förhållande till. När hennes tillgjorda bästa kompis blir tillsammans med en kille får Lina den killens kompis på köpet. Hon och Danne blir tillsammans, men Lina är inte det minsta kär. Långsamt börjar det gå upp för henne att hon hellre är ensam än tillsammans med folk hon inte tycker om...

Jag tänkte omedelbart på Katarina Mazettis böcker om Linnea när jag läste denna bok. Den sorgliga undertonen och fokuset på den förtvivlade tonårstiden är detsamma. Skillnaden är att Lina håller mycket inom sig, medan Linnea agerar utåt. Det mest positiva med Linas kvällsbok är illustrationerna som är pricksäkra och ger berättelsen liv. Tack vare dem tycker jag att berättelsen håller. Ändå måste jag tillstå att det knappast är någon av de allra bästa ungdomsböckerna jag läst och ge den en stark trea i betyg. Om man går i högstadiet kommer man känna igen sig, tveklöst! Men kanske är det lite av bokens svaghet också, att huvudpersonen känns så tillfixad (har alla de typiska tonårsattributen) att hon inte känns personlig. Så upplevde iallafall jag det. Men Emma Hamberg kommer jag läsa fler böcker av, inga tvivel om saken.
Betyg 3
2006-07-19 17:57
Jag kan inte känna igen mig i den här boken, även om jag är en tonåring. Lina har inga djupare tankar än hur hon ska bli av med oskulden, och hon känns väldigt ytlig. Jag skrattade på vissa ställen men jag gillar inte riktigt budskapet som boken har: Skaffa pojkvän, bli av med oskulden, börja sminka dig, så blitr allt bra.
Betyg 1
2007-04-23 16:45
Jag håller inte riktigt med när jag läser att folk uttrycker sig så som att Lina verkar ytlig. (Absolut har alla olika smak.) Men läs boken en gång till och läs mellan raderna. En utav de bästa böcker jag har läst! Tvåan är minst lika bra när man får följa med Lina när hon flyttar 40 mil hemifrån. Grymt bra böcker som man känner igen sig i, ibland. Innehåller både kärlek, problem och vänskap som aldrig tar slut. Ett plus för alla underbara illustrationer. Precis en sådan bok som faller mig i smaken. Läs!
Betyg 5
2007-06-21 13:13
Så himmla bra bok, har läst den flera gånger.
Den påminner om hur man tänkte när man var i Linas ålder, mycke tjuv supande och problem med kärleken.
Linas Kvälls bok 2 är lika bra som första boken, när jag såg att den fanns att köpa med både bökerna i en så kunde jag inte hålla mig!
Rekomenderar den verkligen till dom som tycker om att läsa ungdomsböker.
Betyg 5
2007-12-18 18:28
Man känner igen sig igenom hela boken, det var ju så det var när ma var tonåring.
Betyg 4
2008-04-07 21:20
Tyckte den här boken var bra, fanns tillfällen då jag höll på att skratta ihjäl mig åt Lina, gillar verkligen henns hurmor. Och hon går igeom nått som många i hennes ålder gör, ^^
Älskade den, en av dom bästa svenska ungdomsböcker jag läst !
Betyg 5
2008-08-03 04:24
Jätte bra bok och här är ju en av de få böckerna där filmen också är bra! Och Ivar är jätte gullig (;
Betyg 4
2008-11-16 21:38
Jorå. Jag har hört massa lagom fina saker om denhär. Därför blev jag så förvånad när den var så bra. Slutet är perfekt, jag verkligen älskar det. Språket är jätteroligt, man fastnar direkt och man känner igen sig i 15 åriga Lina. Samtidigt blir man påmindom vlka misstag man ska undvika att göra. :)
Betyg 4
2008-12-27 16:54
En underbar, träffsäker ungdomsroman som ger många flashbacks från tonårstiden. Igenkännandefaktorn är hög.
Betyg 3
2009-06-09 19:38
Linas kvällsbok är en mycket rolig och underhållande bok som borde läsas av i princip ALLA! Den är otroligt bra och skriven av en otroligt duktig författare som verkar veta precis hur det är när man är tonåring. Den är som sagt mycket rolig och jag skrattade högt flera gånger. Men den är inte bara rolig utan också rätt så allvarlig.
Denna bok måste läsas!
Betyg 5
2009-06-26 21:54
en bok att sträckläsa!
Betyg 3
2009-07-03 19:05
Här fanns ju en viss igenkänningsfaktor...:) Kändes lite kul att läsa.
En läsvärd bok.
Betyg 3
2010-11-05 20:29
I början tyckte jag inte om språket, men man vande sig och då blev det ett lättläst språk.
Jag gillade att boken hade hundra sidor efter allt me Danne, som handlade om Ivar. Just den delen peppade faktiskt mig lite xd som e lite feg vid vissa tillfällen

Men jag stör mig på Danne... han våldtar henne nästan ju.. hon säger nej och då säger något som får henne att känna sig tvungen till det iaf, det får man väl inte..?
Betyg 5
2011-07-15 23:02
Ja alltså, jag läste den här boken för typ fem år sedan, när jag var runt elva och då tyckte jag att den var bra men jag kunde inte känna igen mig i "femtonåringarnas värld". Jag gick själv ut nian för några månader sedan och jag kan inte hålla med om allting i boken, Hamberg beskriver det som att hela högstadiet är en plåga och att alla bara vill knulla och supa! Men så är det inte, men det Hamberg har gjort bra är språket, många vuxna som ska försöka skriva "ungdomsaktigt" låter så himla töntiga, men jag tycker att Hamberg sätter språket på prick. Boken var helt klart värd att läsas. :)
Betyg 3
2011-12-01 18:01
Jag tyckte första gången att denna bok var fantastiskt men Lina är desperat och patetisk, hon vågar inte stå på sig utan är sina kompisars nickedocka. Att ta med förhållandet med Danne och kärleken till Ivar, blev för mycket. Författaren borde ha fokuserat på en sak så skulle nog boken ha blivit mycket bättre.

Lina har inga djupare tankar än att bli kysst och förlora oskulden, hon gör saker som får henne att må dåligt, hon låter sig själv bli tvingad till saker. Hon låter sina kompisars åsikter vara viktiga än hennes. Hon kan inte stå för den hon är eller vad hon känner.

Skulle fått en femma om Lina hade haft mer personlighet och vågat stå på sig mera, och om författaren inte hade haft med förhållandet med Danne utan mer fokuserat på Ivar.
Betyg 3
2012-02-24 10:23
Lina bor i Rödköping, en liten stad nära Göteborg, med sin familj och ”kompisar”. Hon går sitt sista år i högstadiet och, som nästar alla gör då, oroar sig om betyg, killar och kompisar. Lina har aldrig blivit kysst vilket, enligt henne, är ett stort problem. Självklart så ljuger hon ju om detta och påstår att hon också har haft sex. Hon har också ett annat ”stort” problem; hon är kär i en kille i sjuan!!! Oh nooo!
Boken är skriven som en dagbok (fast Lina kallar det kvällsbok eftersom hon skriver i den på kvällen). Den är också fylld med en massa fula bilder som jag tycker ”drar ner boken i smutsen” lite. En sak som jag har lagt märke till var att den har en del grammatiska fel t.ex. som att många meningar börjar med ”Och” och dylikt. Kapitelen/dagarna är väldigt korta (typ 1,5 sida eller nåt) och det är faktiskt ett litet plus för att då kan man snabbt stänga igen boken. Med det menar jag att i andra böcker kanske man inte vill sluta mitt i ett kapitel när det är som mest spännande men denna bok kan man lätt lägga ifrån sig.
Om jag ska vara ärlig tyckte jag att boken var riktigt fånig om hur hon alltid drar förhastade slutsatser om allting och det att det enda hon verkar bryr sig om i livet är att bli av med oskulden vilket lite gör intrycket av att hon är lite slampig.
Jag får känslan av att mest tjejer har läser denna bok. Jag vill inte dra alla tjejer över samma kam men jag tyckte i alla fall att alla känslor och tankar som Lina har är lite för fåniga och jag tror inte att så många andra killar tyckte om den heller.
Boken var tillräckligt spännande för att läsa vidare men det var nog aldrig något tillfälle som jag tyckte att den var rolig. Jag rekommenderar den nog inte.
Betyg 2
2012-02-24 10:24
Jag har läst Linas kvällsbok och har också sett filmen. Jag tycker boken var en ganska bra och mycket händelserik bok. Boken är riktad till dem i 13-15 årsåldern för att det handlar om Lina som har de här problemen som är jobbiga för henne och om man läser boken om man är i samma ålder ungefär så kan man sätta sig in i bokens roller väldigt lätt. Det är också en ganska lycklig och olycklig kärleksbok mycket otur med kärleken.
Boken handlar om Lina en tjej som är 15 år och bor i Rödköping eller som hon kallar det Dödköping detta utspelar sig i nutid.
Hon bor med sin mamma, pappa och lillebror i ett radhus. Hon är en okysst tonåring som går i skolan och är mycket med sina vänner. Hennes vänner är Thea ledaren av gänget som alltid har sista ordet, Lina har nästan aldrig gillat henne för hon kör alltid med alla, Carro som är en glad och snäll kompis som alltid ställer upp och Malin som egentligen är lika osynlig som Lina som bara är som två svansar efter Thea.
Lina drömmer om sin första kyss, alltid går nästan snett i hennes liv med kompisar, pojkvän, familj och skolan.
Det jag tycker om boken är att det händer väldigt mycket i boken och det är bra men det är de att boken är likadant skrivet hela tiden nästan samma saker händer hela tiden att hon är ledsen eller glad är det mesta dem skriver om. Sedan skriver hon mycket dialoger om när de pratar med varandra och det är bra för det är roligt att läsa. På ett sätt så finns det väldigt många böcker idag som är skrivna på samma sett som den här och man känner igen vissa saker från andra böcker som boken Sandor Slash Ida där det handlar om två personer som har det svårt med kärleken och sina kompisar.
Ibland kan man till och med känna igen sig själv i det som har hänt för Lina.
Betyg 3
2012-02-24 10:24
Tänk om man hade Linas liv, det skulle vara lite svårt eftersom hon bara hänger med i strömmen och inte säger vad hon själv tycker. Boken är skriven av Emma Hamberg och handlar om hur en tonårings liv kan vara, Vad för tankar som går runt i huvet, vad som kan hända i skolan, kärlek, kompisar, och hur det känns att bli av med oskulden. Boken handlar om Lina som är 15 år som bor i ett vanligt radhus område i Rödköping. Lina är med i ett gäng där Thea är lite som bossen i gänget. En dag fixar Thea en träff för Lina och en annan kille som är 1 år äldre och heter Danne, Lina känner en liten press att hon måste bli tillsammans med honom för hon har aldrig kysst någon och det känns som ett måste när man är 15 år fast hon har ögon för Ivar som går i sjuan och att vara tillsammans med en kille i sjuan det går bara inte enligt henne men hon blir ju så himla kär i honom samtidigt som hon måste låtsas gilla Danne. Boken riktar sig nog mot tonåringar och äldre. Jag tycker att det kan vara lite för detaljerat i vissa ställen av texten men annars är den bra skriven eftersom man bara vill läsa mer och inte kan sluta för det händer saker hela tiden, jag tycker även att den är bra eftersom den kan faktiskt passa in i vissa tonåringars liv och det är bra för andra ungdomar att läsa att när det händer dåliga saker så finns det hopp att göra det bättre vilket den här boken visar, och att med ett starkt självförtroende så klarar man mycket.
Betyg 3
2012-02-24 10:26
Linas Kvällsbok
Lina verkar vara en toppen tjej som har hamnat i fel omgivning och stad.
Lina är en femtonårig tjej som bor i rödköping, hon går i nionde klass. Hon har tre närmare kompisar som heter Thea, Carro och Malin. Egentligen hatar Lina sin tillvaro, hon ser sig själv som en slav åt sina vänner och hon tycker att det inte finns något att göra i Rödköping. Linas största problem enligt henne själv är att hon är okysst, hon har aldrig druckit och hon är feg. I den här boken får man följa med Linas resa från att vara ett okysst barn till en vuxen kvinna med pojkvän på bara ett år.
Jag tycker att det är en väldigt häftig bok då den är skriven som en dagbok. Det känns som att författaren verkligen har fått till det då det känns som att man läser direkt från en vanlig tonårings dagbok. Boken har tema ungdomsliv, då boken riktas främst till ungdomar men jag tror även att vuxna som jobbar med barn skulle ha nytta av att läsa boken.
Boken är ganska lik filmen: ”Fucking Åmål” då den också handlar om ungdomstjejer och deras relationer.
Jag tyckte att boken var väldigt bra. Det som gjorde den så bra var att den var skriven i så bra form. Det som var mindre bra var att det inte hände så jättemycket, det var lång mellanrum mellan de stora händelserna.
Betyg 4
2012-02-24 10:28
Linas kvällsbok är en annorlunda skriven bok om kärlek och vänskap som kretsar kring Lina, som försöker få ordning på sitt liv. Den är inte skriven som en vanlig bok, vilket medför att den känns mer personlig, samtidigt som man kan bli irriterad på att det är 2 meningar på en sida, som i sig är helt ointressanta.
Boken utspelar sig i en liten stad som kallas Rödköping och handlar om Lina och hennes kompisar. Lina är en tjej som går i 9:an och hon är inte utav den livligaste sorten utan hon blir mer styrd av sina kompisar, som vill att hon ska festa och bli ihop med en kille. Lina vill in princip tvärtemot då hon är kär i en 2 år yngre pojke. Lina vågar inte göra som hon vill.
Boken utspelar sig på 2000-talet och riktar sig både som inspiration till ungdomar och vuxna som kanske vill bli påmind hur det var att leva i tonåren.
Första delen tycker jag är ganska ointressant, då Linas liv bara tuffar på med en massa dåliga saker. Senare när hon vågar ”bryta sig fri” blir boken intressantare. Boken är stundtals ganska bra men även ibland blir den långtråkig och trist. Lina känns som en typisk tonåring vilket man kan känna igen sig i, men ibland överdrivs det lite. Boken har bra illustrationer och det håller upp boken lite, samtidigt som det går segt ibland.
Betyg 3
2012-02-24 10:32
Linas kvällsbok
Det är en kärleksbok och en deppig bok samtidigt, den handlar om Lina som bor i den konstiga staden Rödköping, även kallad dödköping. Hon har en liten familj, en mamma och en pappa och en lillebror, henne liv är för det mesta bara kaos och deprimerande, hon går i nian, och som alla andra tjejer i Sverige, och killar för den delen så är livet bara deprimerande, betygen är jobbiga, och kärlekslivet är jobbigt. Och framförallt så ljuger hon en massa, hon ljuger att hon haft sex och ar kysst en massa, alltså är hennes liv som alla ungdomars liv.
Lina är 15 år, hon är väldigt osäker och ganska konstig tjej, hon har inte så många vänner tycker hon och i boken är det mest bara massor med klagande hela tiden, hon tjatar om att hon är okysst och sådana saker. Den är helt okej i början, längre in i boken är det mest tjat om att hon är oskuld och inte vill vara det längre. Boken är väldigt gnällig och tjatig, hon tar upp samma saker om hur illa hon tycker sitt liv är, men när hon väl får en pojkvän (Daniel heter han) så vill hon göra slut direkt, jag förstår inte riktigt hur hon tänker.
Boken är unik i sig, den går knappt att jämföra med någon annan bok eftersom att den är skriven i dagboksform, och det är annorlunda story, jag har i alla fall aldrig läst en liknande bok, den är väldigt unik.

ris: jag gillar inte boken, anledningen är att den är väldigt tjatig, det enda som är med i boken är att hon gnäller på allt och alla och tjatar om att hennes liv är grymt jobbigt, boken är skriven på ett extremt jobbigt sätt, som jag knappt klarade av. Den hände det för mycket saker, det var svårt att hålla reda och komma ihåg allt.

Ros: boken var ändå intressant, det hände mycket saker och man fick lära sig många saker. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den, men ändå så ville jag inte läsa vidare, för den var väldigt jobbig att läsa, men ändå väldigt bra.

Om jag ska säga en sista sak så känner jag verkligen inte alls igen mig i boken.
Betyg 2
2012-02-24 10:35
Om jag hade Linas liv så skulle jag inte ge efter så mycket för grupptryck och göra mer vad jag själv vill. Boken handlar om Lina som skriver boken som sin egen dagbok (eller kvällsbok) och hon har väldigt dåligt självförtroende. I början av boken så är hon både okysst och ensam och även om hon har en ”bästa” vän så är det ingen som hon faktiskt vill vara med utan fortsätter umgås med Thea för att hon inte orkar säga ifrån.
Lina bor i Rödköping och hon tycker det är världens tråkigaste ställe på hela jordklotet. Hon vill inget hellre än att flytta därifrån, okej jo, kanske att bli kysst. Man märker att boken utspelar sig i nutid eftersom att hon har alla faciliteter som inte fanns för länge sedan.
Lina själv är en tyst tjej som ser sig själv som ful och tråkig. Thea däremot, hennes bästa vän, gör allt för att synas och gillar att stå i centrum även om hon inte låtsas om det. Carro och Malin är de andra två tjejerna i gruppen och Carro är en ganska vild och galen tjej men som alltid är schysst. Malin är mer lik hur Lina ser sig själv, hon är inte så högljudd av sig och ganska tråkig.
Linas kvällbok är en drama bok som riktar sig mest till tonåriga tjejer. Den är väldigt realistiskt även om en del är lite överdrivet. Boken är väldigt inriktad på kärlek och olika slags relationer. Jag tycker att Linas kvällsbok är en bok som är helt okej att läsa men inget som man njuter av. Den är ganska seg i början men den blir bättre mot slutet.
Jag tycker att boken är skriven på ett bra sätt men handlingen är ganska tråkig. Läsaren får bra insyn i Linas tankar och det gör den bättre än om den hade varit skriven på ett annat sätt. Enligt min åsikt hade författaren kunnat tänka mer på att få in lite mer spänning i boken och göra den lite mer intressant, hon hade även kunnat variera boken mer så att det inte hände ungefär samma saker hela tiden. Jag hade hoppats att den skulle innehålla mer konflikter och att Lina skulle stå upp för sig själv lite mer redan i början av boken. Jag brukar inte läsa den här typen av böcker så jag har inte så mycket att jämföra med men jag tycker ändå att den är lite för tjejig och töntig.
Betyg 3
2012-02-24 10:36
Jag tycker att Linas kvällsbok är (som ganska många andra böcker) väldigt seg i början och inte så händelserik.
Jag tycker inte att det finns någon exakt handling i boken utan hennes liv ”rullar” på, ibland är det bättre, ibland är det sämre men det handlar mest om att Lina har väldigt många problem med sitt liv, hon går i nian och är kär i en sjua, hennes så kallade bästa kompis är inte världens bästa kamrat precis utan är rätt dryg, hon börjar gå på en massa fester och blir ihop med en kille som hon inte alls egentligen gillar, utan han påtvingar henne flera saker som hon inte vill göra. Lina är en liten person som gör stora saker helt enkelt.
Det är flera människor som boken kretsar runt, i huvudsak så är det ju Lina såklart men också den inte så omtyckte pojkvännen Danne, ”bästisen” Thea och Ivar. Ivar går i sjuan och Lina är hemligt kär i honom, alla dessa människor bor i den lilla staden Rödköping.
Jag tycker att Linas liv verkar väldigt komplicerat, så skulle inte vilja leva hennes liv med alla jobbiga saker som hon måste handskas med. Hon gör också sitt liv svårare än vad det behöver vara, som att bli ihop med Danne, till exempel, när hon inte vill.
Detta är en ungdomsbok som speglar hur komplicerat ett tonårsliv verkligen kan vara.
Boken innehåller för det mesta samma saker om och om igen, den blir väldigt enformig efter ett tag. Men den är väldigt bra skriven, på ett sätt som man förstår sig in i situationerna.
Som sagt, boken är enformig, det är lite för mycket om ungdomar – om man kan säga så. Det skulle ju kunna hända något annat intressant som inte har med alla hennes problem att göra, nått oväntat. Också att det kanske inte bara skulle gå utför i hälften i boken och sedan bara uppför i resten, då skulle det också bli lite intressantare att läsa.

Betyg 3
2012-02-24 10:37
Linas Kvällsbok
Lina är en tjej på 15 år som bor i Rödköping. Hon är en tjej som mer eller mindre lever ett vanligt tonårsliv med många tankar som surrar runt i huvudet. Lina är väldigt mån om vad folk tycker om henne, det märks på hur hon ständigt försöker efterlikna hennes kompisar Thea, Malin och Carro. Både till beteendet, utseendet och levnadsättet. Man får inte veta särskilt mycket om Linas familj i den här boken, men hon har en lillebror, en mamma och en pappa. Med det tycker jag att vi har beskrivit Lina tillräckligt, och kan därför gå över till själva handlingen som till största del handlar om att Lina ständigt vill vara precis som hennes kompisar, hon kan till och med ta till lögner i vissa fall, hon uppger till exempel att hon ska ha hånglat med en kille på sitt landställe, men det var bara en lögn för att dölja att hon var okysst, vilket enligt henne är en katastrof för att vara i hennes ålder. Alla hennes kompisar ska ha förlorat oskulden också, även om det var lite osäkert med Malin eftersom hon var berusad och inte kunde komma ihåg vad som hände den kvällen, dock vaknade hon med byxorna nere. En kväll träffar Lina två killar i en lekpark genom Thea. Det bestäms att dem ska träffas igen, fast Lina vill egentligen inte. Det slutar några veckor senare med att Lina förlorar oskulden efter mycket om och men med en av dessa killar, vid namn Danne. Linas liv förändras något enormt under denna bok, och ska komma mer förändringar i nästa bok Linas Kvällsbok 2.
För att sammanfatta boken, anser jag att Linas kvällsbok var ännu en ungdoms bok i mängden, men denna var lite mer obscen vilket gjorde den en aning roligare att läsa. Dock rekommenderar jag den till tonåringar. Främst till tjejer eftersom boken skrivs i ’’jag-form’’ av en tjej.
3,5 av 5 får den
Betyg 4
2012-02-24 10:39
Att låtsas vara någon man inte är, det vore jobbigt. I denna humoristiska ungdomsroman får vi reda på hur det fungerar om man är en tjej på femton år som gör precis det – låtsas.

Lina heter tjejen som bor i Rödköping (eller ”Dödköping”, som hon uttrycker det) och utåt är normal och medel, men inuti sjuder av frågor. Spelar det någon roll hur långa ögonfransar man har? När kommer man att bli kysst för första gången? Kan man vara ihop med en cool person samtidigt som man är ”upp över öronen förälskad i en skitsjua med manchesterbyxor”? Linas liv går i princip ut på att försöka vara som alla andra, lagom cool, lagom smart och lagom sexig, men när ingen ser skriver hon om hur allt egentligen är. Hon om hennes kille Danne, som hon blir äcklad av och om Ivar, skitsjuan med det krulliga håret och de gröna manchesterbyxorna som hon nog helst av allt skulle vilja gifta sig med.

Emma Hamberg är författaren, som skrivit Linas kvällsbok med ett roligt och ungdomligt språk. Den har dock några år på nacken, vilket blir ganska tydligt när de pratar om teveprogram och ”nya” apparater, men jag skulle inte säga att det spelar så stor roll. Ser man däremot filmen blir man lätt irriterad på de gammeldags kläderna, frisyrerna och sättet de pratar på.

Om man jämför med andra böcker på samma tema, så skulle jag säga att den här är medelbra. Dock gör det faktum att den är skriven i dagboksform, att den ofta känns ganska töntig och överdriven. Handlingen är ibland lite extrem, den känns inte helt verklighetstrogen, men det gör inte så mycket.

Allt som allt tycker jag att den här boken är helt okej, med dess roliga språk, klockrena jämförelser men udda tankar. Läsvärd, för både tjejer och killar som vill läsa om olika relationer i tonåren.
Betyg 3
2012-02-24 10:39
Tänk dig en flicka som ska till sin pojkvän för att göra slut på deras relation. Bra. Tänk dig nu att hon istället för att göra slut lyckas ha samlag med honom. Det är sådant här agerade som du kan förvänta dig om du bestämt dig för att läsa den här boken.

Lina är en tonårsflicka av standardtyp, hon och hennes ”kompisar” Thea, Malin och Carro går i nian och spenderar tid på att bland annat spana likt hökar på sjuornas pojkar. Lina haver mycket tankar som virvlar runt i huvudet; hon har blivit kär i en pojke vid namn Ivar som hon under halva boken kallar ”dansken”, en pojke som ingen av hennes kompisar gillar, hon har ångest över att hon inte haver blivit kysst av en individ av det motsatta könet än och hon har dessutom börjat fundera på om hennes ”kompis” Thea är något att ha.

Linas kvällsbok är för mig en alldeles för realistisk och egentligen ganska tråkig bok. Hon tänker, hon masturberar, hon ligger osv. Detta gör att jag tycker att boken blir lite tråkig i längden. I och för sig är kanske jag fel person att bedöma boken men det bryr jag mig icke om. Jag tycker boken var tråkig, därför ger jag boken en


Betyg 1
2012-02-24 10:42
Jag skulle inte vilja vara Lina. Jag trivs med att vara mig och vill inte vara eller vara som någon annan. Men om jag skulle ha varit Lina skulle jag inte gjort sådana val som Lina gjorde.
Boken ”Linas kvällsbok” handlar om en tjej som heter Lina och är 15 år gammal och man får läsa om hennes liv som tonåring och hur hon tycker och tänker om allt. Själva boken är skriven som en dagbok, och man får läsa vad hon skriver dag för dag om hennes liv. Lina är huvudpersonen i boken, man får också läsa om hennes kompisar, Thea, Malin och Carro, och Danne, Ivar(svartbyxan) och några andra personer. Jag skulle nog tro att boken utspelar sig för några år sedan men fortfarande på 2000-talet.
Boken är en roman som handlar om väldigt mycket kärlek, man kan säga att temat på boken är om kärlek. Det är mycket om relationer, killar och lite andra kärlekssaker. Boken riktar sig mot tonåringar, jag skulle själv rekommendera den till tjejer men också killar i tonåren eftersom att den handlar om tonåren och tonåringar i boken. Jag kan inte komma på någon annan bok som jag har läst som påminner mig om Linas kvällsbok. Jag har inte heller sett någon film som påminner mig om Linas kvällsbok.
Jag tyckte boken var helt okej men jag har läst bättre böcker. Det är inte riktigt min sorts bok men den var helt okej och den gick att läsa. Det var annorlunda att läsa boken som en dagbok, jag har inte läst så många böcker som är skrivna på det sättet, så det var lite nytt. Det var lätt att hänga med i boken för att man kända lite igen sig i hur dem tänker eftersom vi var jämn gamla och kanske tänker ungefär likadant.
Betyg 3
2012-02-24 10:44
Lina verkar vara en tjej med många positiva saker i livet, men även en hel del negativa. Hennes liv i början av boken har hon utformat som en lögn i stort sätt. Men när man har kommit längre in i boken så blir hon mer och mer ärlig mot sina vänner och framför allt mot sig själv. Hennes liv blir bara bättre och bättre när hon träffar nya människor och ger alla en chans.
Författaren av Linas kvällsbok är Emma Hamberg. Hon är 41 år gammal och kommer från Vänersborg. Hon har skrivit cirka 4 ungdomsböcker så hon är en relativt ny ungdomsbocksförfattare. Hon utgav boken 2003. Boken är en typisk ungdomsbok som handlar om kärlek. Genren är någon form av kärleks/dramabok. Boken riktar sig till ungdomar i åldern 13-16 år. Både killar och tjejer kan läsa boken. Andra böcker som man kan jämföra den här boken med är Tillsammans-serien. De är ganska lika eftersom de handlar båda böckerna om kärleksförhållanden, kompisförhållanden, problem hemma och i skolan samt fritid.
Boken handlar om en tjej som heter Lina. Hon är 15 år och bor i Rödköping. Hon tycker inte om den lilla kommunen Rödköping som ligger omkring Göteborgsområdet. Alla vet allt om alla och man kan inte göra något utan att det blir någon stor grej. Det är en hamnkommun som är lite som en typisk svensk kommun med normal miljö. Tiden utspelar sig under sent 80-tal och tidigt 90-tal, det vet man eftersom de nämner årtalen i boken. Hon har tre bästa kompisar, som hon alltid är med. De heter Carro, Malin och Thea. Thea har hon varit bästa kompis med i nästan hela hennes liv. De lärde känna varandra i sexårs. Boken handlar mestadels om hennes skolår i 9:a. Hon träffar en kille som heter Danne som hon blir fakeförälskad i. De går på en hel del fester tillsammans. Oftast är det Linas kompis Thea, som är tillsammans med Dannes bästa kompis Lillis som fixar festerna.
Jag tycker att boken är bra. Det flyter på i texten och den är rent skriven. Den är anpassad för ungdomar med tanke på att det inte är allt för svåra ord men ändå så blir det en bra sammahållning. Jag ger boken betyget 4/5 eftersom boken var bra med intressant innehåll, dock inte riktigt min genre av böcker.
Betyg 4
2012-03-06 11:46
Det första som slog mig när jag hade läst boken var hur sanningsenlig och ”rakt på sak” boken var. Många tonåringar känner nog igen sig i de saker som Lina skriver om. Jag är dock inte en av dem.

Denna ungdomsroman av Emma Hamberg är skriven i dagboksform, och handlar om femtonåriga Lina. Hon bor i den fiktiva staden Rödköping (eller Dödköping, som flera av stadens invånare uttrycker det).
På utsidan verkar Lina otroligt mainstream, men i sin kvällsbok berättar hon sanningen. Hon berättar om allt som bekymrar henne, om hur hennes på ytan perfekta liv egentligen är en stor lögn och sina innersta tankar om sina kompisar, som behandlar henne illa och är väldigt nedlåtande mot henne.

Sanningen om Linas liv är att det är händelsefattigt. Det är samma visa i nästan varje kapitel. På vardagarna får man läsa om hur och hennes kompisar hänger i skolan där de spanar in killarna i sjuan. Lina tycker att en av sjuorna är söt, men ingen av hennes tre kompisar tycker det, så därför håller hon tyst om det. På helgerna får man läsa om hur hon festar, super och ägnar sig åt vulgära aktiviteter med sin avskyvärda pojkvän, mot sin vilja, men självklart säger hon inget. När hon inte är upptagen med sådana aktiviteter, ligger hon mest hemma och filosoferar.

På detta sätt utspelar sig hela boken, vilket gör den väldigt tråkig att läsa. Linas så kallade problem som att till exempel vara oskuld och att bli utsatt för grupptryck är inte särskilt intressant att läsa om. Författarens intentioner var antagligen att skriva en realistisk bok om en vanlig tonårings liv, men det blir bara långtråkigt.
Det finns dock ett undantag med boken, och det är slutet. I slutet tar Lina mod till sig och vågar vara den hon egentligen är. Denna lilla del av boken är ungefär tio gånger mer intressant än resten av boken, och räddar den från ett bottenbetyg.

Nej, den här boken är inte en av de bättre jag läst på sista tiden. Visst har den några år på nacken, och den riktar sig kanske främst till tjejer (jag är kille). Vill du läsa en liknande bok, så läs till exempel Sandor/Ida eller Anna D’arc. Med mer händelser och en starkare karaktär hade ”Linas kvällsbok” varit ett riktigt guldkorn.
Betyg 2
2012-03-06 16:11
Linas kvällsbok riktar sig till ungdomar, boken handlar om 15 åriga Lina som bor i ett radhus i Rödköping med sin familj. Hon har tre kompisar som umgås mest med, carro, Malin och Thea. Thea har varit linas bästa kompis sen de var små men nu börjar lina tröttna på Thea och tror att hennes kompisar umgås med henne bara för att de ska verka bättre jämfört med Lina. Lina hatar sitt liv, mest för att hon är okysst och feg. Linas kompis Thea har en träff med en kille och frågar om Lina vill träffa hans kompis danne som är ett år äldre. Efter att de har träffats så blir Lina och danne tillsammans men Lina gillar egentligen inte danne så mycket. Lina vill hellre bli tillsammans med en kille i sjuan som Linas kompisar skrattar åt men Lina vågar inte säga att hon gillar honom. Jag tycker att boken var ganska dålig. Jag gillade inte handlingen och den handlade om samma sak hela tiden
Betyg 2
2012-03-13 10:08
Linas kvällbok
Boken handlar om Lina 15 år som bor i rödköping. Lina verkar vara en typ av människa som gör allt som alla andra gör för att inte bli utanför. I Linas liv så finns det en mamma, pappa och en lillebrorsa och även tre kompisar. Bästa kompisen Thea, tysta men snälla Malin och busiga Carro. Bokens tema är väl tonåringar och kärlek. Läsarna till den här boken är nog nästan från 13-20 för att då befinner man sig i den värden som Lina gör. Det finns flera teman i den här boken det är: Kärlek, sorg, rädsla. Jag har läst många böcker med temat tonåringar men det har mer varit fantasy böcker så då blev den här boken extra intressant när det bara var om tonårslivet. Författaren har förklarat väldigt bra hur tonårslivet är och man kan verkligen leva sig in i Linas karaktär. Men det var ändå väldigt mycket av dem dåliga sidorna av tonårsvärden. Boken tar t.ex upp att de festar och dricker väldigt mycket.
Det här var en väldigt bra och rolig tonårsbok.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Linas kvällsbok
Liknande böcker:
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton