bokrecensioner boktips

Linas kvällsbok 1

Författare: Emma Hamberg
Genre: Ungdom
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789100113995


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Världens äckligast bok! läs den INTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Du kommer ångra dig för resten av ditt liv om är under fjorton!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tro mig den paja mitt liv. (Jag och min kompis var bara 11 när vi läste den)

Utdrag ur boken:
Vem har spriten?
Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Linas kvällsbok 1 :
2012-02-24 10:27
Lina Berglund, en tjej på 15 år som ser sig själv som totalt misslyckad. Hon ska, i Rödköping (dödköping), gå sista året på grundskolan. När hon nu ska återvända till skolan från sommarlovet är hon desperat, hennes vänner har börjat med sex medans Lina som är okysst börjar bli desperat (hon funderade till och med på att kyssa sin yngre kusin!). I boken får vi följa Lina genom hela år 9 som kantas av olika händelser. Boken utspelar sig i början av 2000-talet. Boken riktar sig till ungdomar mellan 14-16år. Genre på boken skulle jag sätta som ungdom för att det handlar om en tjej i ungdomsår och hennes liv. Boken tar mycket upp relationer mellan människor och hur personer löser olika situationer som kan uppstå. Jag har aldrig läst någon bok skriven i dagboksform så den här var ny för mig.
Boken var lite förutsägbar tycker jag därför sänks betyget på den.
Ibland så är den bra och då blir det svårt att lägga den ifrån sig.
Betyg 5
2012-03-06 16:45
Linas kvällsbok:

Har du någonsin varit kär i någon som man tror inte gillar en tillbaka? Det har i alla fall Lina.
Linas kvällsbok handlar om Linas liv helt enkelt. I boken skriver hon alla sina hemligheter och sina djupaste tankar, i kvällsboken är hon helt ärlig mot sig själv.

Lina bor i Rödköping i Göteborgstrakterna med sin familj, mamma, pappa och lillebror. Lina brukar hänga med sina tre närmaste kompisar, Thea, Carro och Malin. De har precis börjat 9:an och det har kommit en massa ”skit sjuor” till skolan. Men ”skitsjuorna” kan vara helt annorlunda än vad man tror.
Thea blir väldigt förtjust i en kille som heter Lillis och han har en kompis som heter Danne. Lillis och Thea försöker få ihop Lina och Danne för att själva komma närmare varandra. Danne gillar verkligen Lina men Lina känner inte likadant för Danne så hon blir låtsats kär i Danne. Men med tiden ändras allt både mellan Lina och Danne men framförallt mellan Lina och sina kompisar…

Jag tycker att boken var både rolig i vissa perioder men oftast tråkig för att Lina inte kan vara ärlig mot sina kompisar men framförallt inte för sig själv. Jag tycker att boken var seg och man kunde nästan förutse vad som skulle hända.

Boken är utgiven 2003 den är rekommenderad för tonåringar och det är en Roman.
Betyg 2
2012-03-06 16:49
Linas kvällsbok får absolut ingen läsa. Alla hennes hemligheter står där i. Alla hennes lögner, hela hennes liv som 15 åring och okysst.
Lina är en femton årig tjej, som går i nian och bor i Rödköping, en liten stad som är helt öde utanför Göteborg. Hennes tre bästa kompisar, Thea, Carro och Malin som hon egentligen inte gillar, hon vet inte varför hon är med dem, men hon vill inte gå omkring ensam.
Linas största hemlighet är att hon är okysst. Hon vill absolut inte att någon ska veta det. Därför blir hon tillsammans med ett år äldre Danne, som går i gymnasiet. Men hennes andra hemlighet är att hon är kär i Ivar, Ivar som bara går i sjuan. Ivar med det vackra, stora håret.
Linas kvällsbok är riktad till 13 – 16 åringar, temat är en liten kärleks roman men samtidigt handlar den väldigt mycket om vänskap.
Boken tar upp väldigt mycket om hur livet kan vara när man är i tonåren. Om vad som kan hända en, livet med vänner, familj och pojkvän.
Jag tycker boken var ganska seg i början, men när man väl kom in i boken var den helt okej. Jag brukar oftast inte läsa den här typen av böcker men den här var en bok som jag skulle kunna läsa.
Jag rekommenderar den här boken till folk som gillar lite drama och kärlek.
Betyg 3
2012-03-06 19:26
Lina, den lite för desperata tonåringen

Lina Karin Berglund är 15 år, en ganska blyg och försiktig tjej, går i nian och bor i Rödköping (Dödköping, som folket där även kallar det). I Rödköping finns det inget av större intresse; två skolor, en park, ett centrum med ca 12 affärer och alldeles för många pensionärer. Lina har ett stort bekymmer i livet, hon går i nian och är okysst. Hon är så desperat att hon funderar på att kyssa sin kusin! Första dagen i skolan efter sommarlovet blir hon kär i en kille, Ivar. Problemet är att han går i sjuan och Lina tror att många kommer uppfatta honom som lite töntig, trotts att hon tycker att han är grymt snygg. Lina är också rädd för att folk kommer tycka det är konstigt att hon är ihop med en kille som är ganska mycket yngre än henne, två år. Hon försöker få lite kontakt med honom men hon gör det diskret, så att ingen börjar ana något. En dag när Lina och hennes polare, Thea, Carro och Malin, sitter i parken och pratar om deras framtida liv som vuxna, kommer två äldre killar förbi, Danne och Lillis. Lina tycker att Lills är rätt så snygg men att Danne inte är något märkvärdigt, en helt okej kille bara. Killarna har nyligen börjat på gymnasium och de pratar lite om skolan, men Lina är inte så delaktig i samtalet och tänker mest på annat. Senare får Lina reda på att Danne sagt att han tycker hon är snygg, inte grymt snygg, men okej snygg. Det räcker för Lina och hon ser det som en chans att få den där kyssen hon längtar så mycket efter och hon börjar umgås med Danne. Efter ett tag börjar deras förhållande gå över styr, och Lina blir samtidigt bara mer och mer kär i Ivar…

Boken är skriven som en dagbok (Lina kallar den för kvällsbok, för vem skriver dagbok på dagen?) och boken handlar framförallt om kärlek, hur komplicerad och svår den kan vara, och genren är då kärlek. Jag skulle säga att boken riktar in sig till läsare i tonåren, men vuxna kan också läsa den och få en nostalgitripp tillbaks till tiden då de själva var tonåringar, men boken handlar om tonåringars liv och det blir nog mest intressant för en tonåring att läsa den för att man känner nog igen sig mer i boken än en vuxen. Budskapet författaren vill förmedla tror jag är att man ska lita på sitt hjärta, och inte vad andra tycker, och att det kan bli väldigt fel om man inte lyssnar på sin egen vilja. Jag har aldrig tidigare läst en bok som är skriven som en dagbok, men det är ett enkelt och bra sätt att skriva på, man hänger med bra i boken. Jag tycker att det är spännande och intressant att läsa om Linas galenskaper (ibland går det verkligen över styr) och hennes kärleksliv. Boken är ganska realistiskt skriven, dvs. att de saker som händer i Linas liv, kan hända för många tonåringar i det verkliga livet. Det som är lite tråkigt med boken är att den kretsar nästan bara kring Lina, det skulle vara kul om det hände lite saker som inte hade så mycket med Linas liv att göra eller att man kanske fick följa tillexempel Danne också, att han också skriver dagbok, så man får se berättelsen ur andras perspektiv. Mitt betyg till boken blir 4/5, en bra och intressant bok i realtidsskrift med lite ensidigt berättarperspektiv.
Betyg 4
2012-06-30 14:13
Den här boken tycker jag är en enkel och rolig bok som passar ungdomar i de yngre tonåren.
Själv så tycker jag att har man läst den en gång så räcker det med det. Jag tycker om karaktärerna och bokens upplägg. Boken är skriven i dagboksform vilket är rätt så skönt att läsa ibland.
Boken tar upp mycket om det här med oäkta vänskap och relationer, all hets om att bli av med oskulden och att bli kysst och allt annat som hör tonåren till.
Lina känns som en riktig tonåring och jag kan relatera till henne, även förstå varför hon gör som hon gör i vissa situationer mm.
Linas mamma är beundransvärd, hon är så fin gentemot Lina under en svår period att man blir alldeles rörd.
Jag tycker inte att den här boken är någon riktigt stor favorit men den är långt ifrån dålig. Den får betyget 2,5 utav mig.
2017-02-08 16:10
Coming of age-historia. Mycket känslor, lite sex, ganska förutsägbart och alltför humorlöst för att riktigt beröra. Men lättläst och av och till trivsamt.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Linas kvällsbok 1
Liknande böcker:
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley