bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
När två världar kollid..
 B. Lindholm
Vägen ut
 H. Martinson
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Men hur som helst
 J. Cleese
Carl Philip: prinsen s..
 J. Lindwall
Ett liv i tidens hav
 R. Almgren

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBorderline

 
Författare: Carolie Kraus
Genre: Biografi
Ämnesord: kärlek, borderline, destruktivitet, vänskap
ISBN: 9146205004
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ensam och närmast i chocktillstånd av sorg efter moderns död flyttar Caroline till San Fransisco för att börja ett nytt liv. Där möter hon Jane, en spännande, men samtidigt skrämmande och destruktiv person. Deras vänskap är omedelbar och till stor glädje för Caroline som vill göra allt för sin nya vän som fyller ut tomrummet efter modern.
Men snart utvecklas deras relation till en härva av halvsanningar och hot. Jane har en förmåga att manipulera omgivningen så att alla hennes infall, krav och nycker tycks helt logiska. Snart bor hon och Caroline tillsammans i en alldeles för dyr våning, som Caroline tvingas betala med arvet från modern.
Klart och med skoningslös skärpa beskriver Caroline Kraus i sin självbiografiska debutbok Borderline det komplicerade och destruktiva förhållandet med Jane och hur hon slutligen lyckas ta sig ur denna farliga vänskap med en borderline-personlighet. Det är en sann berättelse, spännande som en thriller.

Medelbetyg: 4,17 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Borderline :


mana 2005-05-08 15:53
När Caroline träffar Jane blir de nästan genast vänner. Jane är charmerande, vacker, underhållande och fängslande. Hon är helt enkelt en underbar vän. De jobbar tillsammans i en bokhandel och efter inte alls lång tid flyttar de ihop.
Men det är någonting med Jane som skrämmer Caroline. Hennes humör svänger otäckt mycket. Från att vara jätte glad den ena sekunden kan hon vara nästan galen av raseri den andra. Jane skär sig själv och gör andra destruktiva saker. Efter en tid märker Caroline att Jane manipulerar och snart vet hon inte riktigt vad hon ska tro på, och Jane får henne att göra saker som hon aldrig hade trott var möjligt. Hon misstänker att hennes bästa vän lider av Borderline.

Bokens namn ”borderline” fängslade mig, eftersom jag har en mycket god vän som lider av den sjukdomen. När jag såg att den fanns som pocket köpte jag den utan att tveka och fängslades av boken från första sidan. Ska inte glömma att nämna att allt i denna bok är verklighet.
Caroline berättar om sitt liv, sin uppväxt och om det tragiska som hände när hon i tjugoårsåldern förlorade sin mamma. När hon då flyttade till San Francisco och träffade Jane kändes det äntligen som att hon kunde börja gå vidare. Men vänskapen mellan dem båda blir bara mer och mer destruktiv och Caroline börjar träffa en psykolog för att hon mår så dåligt.

En dag ser Jane att Caroline har ett stort sår i ansiktet, efter att Caroline slagit sig själv i pannan med en landhockeyklubba, om och om igen. Jane fnyser åt henne och säger: ”Bara amatörer gör så att det syns.”

Oavsett om du är intresserad av borderline eller inte så är denna bok väldigt bra och välskriven. Det märks att Caroline har ägnat sig åt att skriva sedan hon var mycket liten. Vad jag dock är lite besviken på är att det tas upp alldeles för lite vad som kännetecknar en borderline personlighet, men hade jag velat läsa det hade jag visserligen kunnat leta reda på en faktabok.
Betyg 5

poby 2005-10-05 18:12
En fantastisk bok. Caroline träffar Jane. De flyttar ihop o lever nästan som gifta. Janes personlighet är av typen borderline. Hon är omväxlande vänlig o omväxlande rasande o utnyttjar utan några skrupler Caroline till max. Caroline hamnar i ett stort kanslomässigt beroende till Jane. Till slut lyckas Caroline, via en psykolog, ta sig ur Janes "grepp". Skrämmande o mycket bra.
Betyg 5

koala_75 2005-11-28 18:09
Detta är en bok som handlar om vännskapen mellan Jane och Caroline.
Caroline hamnar i San Fransisco efter sin mammas död och börjar där ett nytt liv. Hon möter Jane och de blir genast goda vänner. Men vännskapen förvandlas till ett beroende och till ett manipulerande utan dess like.

Detta är Carolines berättelse om vännskapen med Jane. Tyvärr känns historien för vag. Jag får ingen större empati för någon av huvudpersonerna. Jag hade dessutom väntat mig få veta mer om sjukdomen , Borderline. När man väl kommit in i berättelsen tar den slut och man vill veta vad som hände sedan. Men kanske är det meningen att en uppföljare ska skrivas?

Dock är den intressant ur en psykologisk synvinkel. Där man får en inblick i vad som menasmed beroende till en annan människa och vad detta kan leda till.
Betyg 3

Phenomena 2005-12-30 11:59
Detta är den sårbara Carolines berättelse om vänskapen med Jane. Den karismatiske och charmerande Jane stormade in i Carolines liv och vände helt upp och ned på det, hon manipulerade sig in. Det är en berättelse om beroendet mellan dessa två personer och deras destruktiva förhållande.

Människor är fascinerande och således fängslades jag av denna boks titel; Borderline. Någon större inblick rent faktamässigt gav den inte. Däremot är det en intressant och välskriven historia som höll mig i sitt grepp ända till slutet. Rekommenderar den starkt.
Betyg 5

Ninaw 2006-04-14 14:55
Det behövs inte sägas så mycket om denna boken mer än att den är intressant. Det är inte så att det händer så otroligt mycket fantastiskt i själva historien. Eller att huvudpersonen är särskilt intressant. Men väninnan till huvudpersonen är intressant, hon är Borderline. Så det som är intressant är att lära sig om hur en person -kan- vara med borderline. Nu är borderline ett väldigt brett begrepp. Man räknar med att 1av5 i sverige lider av borderline för att ta ett exempel. Men bara 5 procent beräknas vara så sjuk att de lider av det. 2 procent behöver vård. Borderline är en av de svåraste sjukdomarna att behandla idag. Så när man läser denna bok så ska man komma ihåg att "alla" borderline inte nödvändigtvis behöver vara så här sjuka eller ens ha samma problem. Borderline kan yttra sig på många sätt och ligga på många olika nivåer. Man kan oxå självklart vara mycket sjukare än så här. Det är inte ovanligt att Schizofrena oxå har Borderline. Detta är en lättläst bok. Den är underhållande och sällan tråkig. Men mest är den intressant.
Betyg 4

moniqueena 2010-11-14 00:16
En fängslande bok som tar tag i en ju längre man kommer i boken. Man känner krafter som tar tag i och förgör Caroline sakta men säkert. Hur hon blir totalt okuperad och klarar inte av att bryta sej loss trots att alla fällande kommentarer från deras omgivning. En sann skildring som skakar om läsaren, då man inte tidigare kan förstå vilken makt en borderline-personlighet besitter. Skrämmande samt frustrerande otäckt.KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Borderline


  Köp boken som film på cdon: