bokrecensioner boktips

Kyssa sammet

Författare: Sarah Waters
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kärlek, kultur, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127097927

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vi befinner oss i 1880-talets England. Nancy är en ung "ostronflicka" som blir handlöst förälskad i en music hall-artist, Kitty Butler. Kittys specialitet är att uppträda klädd som man.


Nancy lämnar sin lantliga tillvaro och beslutar sig för att följa med Kitty till London och de stora music hall-teatrarna där. Nancy har en fin sångröst och snart blir hon Kittys partner - både på och utanför scenen. Deras karriär tar ordentlig fart, men allt får ett plötsligt slut när Nancy brädas av en rival. Hennes färd ner mot samhällets botten skildras med stark realism. Hon tvingas prostituera sig, blir indragen i en "sappfisk" överklassmiljö och hamnar till slut i radikala politiska kretsar – vi befinner oss mitt i kampen för kvinnlig rösträtt – där hon på nytt möter kärleken.Kyssa sammet är en slösande rik skildring i den klassiska pikareskromanens anda, berättarstilen minner om Dickens och Thackeray. Vi får följa de många turerna i Nancys levnadsöde och möter samtidigt ett samhälle som är under förvandling. Sarah Waters har förmågan att gestalta en historisk miljö på ett levande och otvunget sätt. Romanen vilar på en gedigen kunskap om den viktorianska eran samtidigt som den engagerat skildrar en kvinnas utveckling och växande insikt om sig själv.Kyssa sammet är Sarah Waters debutbok. När boken utkom 1998 blev den mycket omtalad – inte minst för de oförblommerade sexscenerna – och den har nu kultstatus i queer-kretsar.Utdrag ur boken:
Ur det Engelska originalet "Tipping the Velvet":

"Have you ever tasted a Whitstable oyster? If you have, you will remember it. Some quirk of the Kentish coastline makes Whitstable natives - as they are properly called - the largest and the juiciest, the savouriest yet the subtlest, oysters in the whole of England. Whitstable oysters are, quite rightly, famous. The French, who are known for their sensitive palates, regularly cross the Channel for them; they are shipped, in barrels of ice, to the dining tables of Hamburg and Berlin. Why, the King himself, I heard, makes special trips to Whitstable with Mrs Keppel, to eat oyster suppers in a private hotel; and as for the old Queen - she dined on a native a day (or so they say) till the day she died.

Did you ever go to Whitstable, and see the oyster-parlours there? My father kept one; I was born in it - do you recall a narrow, weather-boarded house, painted a flaking blue, half-way between the High Street and the harbour? Do you remember the bulging sign that hung above the door, that said that Astley''s Oysters, the Best in Kent were to be had within? Did you, perhaps, push at that door, and step into the dim, low-ceilinged, fragrant room beyond it? Can you recall the tables with their chequered cloths - the bill of fare chalked on a board - the spirit-lamps, the sweating slabs of butterMedelbetyg: 4,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kyssa sammet :
2005-05-01 14:28
När "Tipping the Velvet" (Originalets titel) kom ut 1998 väckte den stor uppmärksamhet i hemlandet. Och Kyssa sammet" har blivit en lesbisk kultroman. Sarah Waters har blivit känd för sin förmåga att gestalta kvinnliga livsöden i olika historiska miljöer.

Jag tycker den är underbar, i vissa delar lite svulstigt skriven, men bortser man från dem, så måste måste jag ge denna boken en 5:a! För detta är en sådan bok man börjar läsa & bara kan inte sluta förrän man läst den sista 453`dje sidan! & jag blev VERKLIGEN ledsen när jag läst klart den, vill ha mer, mer, mer!

Denna bok nominerades till "Årets Bok" på QX GAYGALA 2005, men konstigt nog vann den ej! Nog pga. att duktiga Birgitta Stenbergs lättlästa bok "Alla Vilda" låg närmare på något sätt, dessutom är ju Birgitta Svensk. Så misstänker att det beror på det! För "Kyssa Sammet" ÄR bättre!

Gå in på denna sida på QX för att läsa mer om boken & författaren:
http://www.corky.se/artikel.php?artikelid=1252

Betyg 5
2005-05-08 22:23
Nancy arbetar på sin fars ostronresturang i en liten engelsk kuststad. Vid en music hall-föreställning blir hon besatt av den unga mansimitatören Kitty Butler. Nancy går på varje föreställning och lyckas bli vän med Kitty. När hon får engagemang i London lämnar Nancy sin familj och följer med Kitty. Snart är de ett par både på och utanför scenen.
Men Nancy blir sviken och lämnar i vredesmod teaterlivet. Hon hamnar på samhällets botten och väljer att prostituera sig, men kanske inte på det sätt man tror. Efter en tid får en överklasskvinna ögonen på henne och hon hamnar hux flux i ett liv av lyx. Men turen vänder igen....
Jag gillar egentligen inte historiska romaner, men här är tidsåldern närmast en fond, en kuliss. Det är istället en berättelse om relationer, lust och könsöverskridande. Nancy känns ibland väldigt modern både i sitt sätt att tala och handla, men det stör inte mig, tvärtom. Däremot hade jag inte trott att 1890-talets London vimlade av flator i alla samhällsklasser, eller att homosexuella kunde agera så förhållandevis fritt i det viktorianska England.....Men kanske valde man att blunda. Kvinnan ansågs ju inte vara en sexuell varelse utan förväntades ligga och titta i taket och tänka på fosterlandet under akten. Att kvinnor kunde tänkas ha sex med varann fanns inte i sinnevärlden och att två väninnor bodde tillsammans var det inget konstigt med. Men här får läsaren en helt annan bild av det viktorianska samhället.

En ganska bra och bitvis annorlunda roman om kärlek, med en originell och välfunnen titel. Tyvärr faller författaren i den historiska romanens allra vanligaste klichéfälla; alla rika är onda och alla fattiga är goda.
Den moralkakan kunde vi varit utan.....
Betyg 3
2007-08-16 13:02
En av de bästa böckerna av Waters. Svårt att lägga i från sig den .Boken lämnar ett tomrum efter sig.
Betyg 5
2007-08-29 12:17
Fantastisk historia om förbjuden kvinnlig kärlek. Waters har ett språk som flyter och hon fångar dessa kvinnors känslor på ett enastående sätt. När boken var slut ville jag bara läsa mer och mer om dessa kvinnor.
Betyg 5
2008-04-03 14:13
Jag hade hört att boken skulle påminna om Dickens som är en av mina favoritförfattare och blev inte besviken. Vilken berättelse! Den höll mig vaken sent på natten. Romanen är skriven i klassisk stil med fantastiska personskildringar och är fängslande från början till slut. Scenen när Nancy kommer på Nelly med en annan kvinna är mästerlig.
Betyg 5
2008-12-18 11:27
Jag tyckte inte om den här boken och enda anledningen till att jag lyckades läsa ut den är för att jag kan vara väldigt envis när jag bestämt mig för något. Det känns som att författaren bara beskriver vad hon gör hela tiden, inte varför. Den känns så ytlig på något sätt, jag gillar inte berättarstilen alls. Måste dock påpeka att jag läste den svenska verisonen så det kan vara så att mycket gått miste i översättningen, det är ju inget ovanligt.
Betyg 1
2009-10-08 09:00
En speciell, och stundvis smått bisarr bok. Jag gillar miljöerna men inte intrigen. Ficktjuven är mycket bättre!
Betyg 3
2010-07-07 21:00
Bara en kivnna kan skriva så vågat om kärlek och sex mellan kvinnor utan att det ska vara något annat än vackert.
Språket är gripande, och hela boken är så kvinnlig.
Betyg 5
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Gorazde
 J. Hildebrandt