bokrecensioner boktips

Nattvakten

Originaltitel: The Nightwatch
Författare: Sarah Waters
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, historia, kärlek, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9127114406


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hösten 1947 vandrar en ensam kvinna i eleganta manskläder genom det krigshärjade London. Under kriget var hon ambulansförare, nu är hennes liv betydligt mindre dramatiskt. Kay har fått se saker som ingen borde behöva se, och liksom för de flesta som tvingades uppleva blitzen är hennes liv för alltid förändrat.
I Nattvakten får vi möta fyra Londonbor, tre kvinnor och en ung man, som alla på olika sätt har drabbats av kriget. Förutom Kay finns här den vackra Helen, som tvingas smyga med sin kärlek, och hennes arbetskamrat Viv, som känner det som om hennes liv håller på att rinna ifrån henne. Och så Vivs bror, den till synes naive Duncan. Skickligt vävs deras levnadsöden samman i en berättelse om hjältemod, förbjuden kärlek och det vardagliga livet som trots allt måste gå vidare.

Sarah Waters är tillbaka med en himlastormande kärleksroman som sålt i över 100 000 exemplar. Boken har legat på bestsellerlistorna i England och blev dessutom nominerades till Bookerpriset.

''En överväldigande bedrift. Waters minutiösa research suger läsaren, både känslomässigt och fysiskt, rakt in i den malström som var blitzen i London.''
Daily Mail

''En sann, underbar bok som inte behöver använda några trick för att få dig att vilja läsa den en gång till.''
Observer

Översättning Ulla Danielsson

Sarah Waters föddes 1966 och har givit ut tre mycket uppmärksammade romaner, Livstråden, Ficktjuven och den i det närmaste kultförklarade debuten Kyssa sammet. De två sistnämnda böckerna har också blivit filmatiserade av BBC.


Utdrag ur boken:
''De hade dragit sig närmre varandra då de kikade ut. Helen var precis som tidigare medveten om Julias andedräkt mot örat och kinden: hon förstod att hon bara behövde röra på huvudet - bara vrida det, lägga det lite på sned, det räckte - för att hennes läppar skulle finna Julias i mörkret.

Men hon stod alldeles stilla utan att kunna göra någonting och till slut var det Julia som började kyssa henne. Hon lyfte handen och rörde vid Helens ansikte och förde deras munnar mot varandra och när kyssen som var som en eld fått grepp om dem lade hon andra handen mot Helens nacke och tryckte henne ännu hårdare intill sig.

Efter en stund drog hon sig emellertid undan. Hon knöt upp Helens scarf och började långsamt dra i knapparna i hennes kappa. När kappan var uppknäppt började hon med sin egen och när jackas slag hade öppnats rörde hon sig åter framåt och de två öppna ytterplaggen förenades i vad som Helen tyckte var ännu en skyddande mur, bakom vilken det var ännu mörkare än bakom den första.

Där innanför kändes hennes och Julias kroppar pulserande, hårda och häpnandsväckande varma. De kysstes igen och pressade sig mot varandra - Julias lår trängde in sig mellan Helens ben och Helens gled in mellan Julias och de stod nästan utan att röra sig och bara gungade fram och tillbaka med höfterna.

Till sist vred Helen huvudet. ''Det var det här Kay ville ha, eller hur?'' sa hon viskande. ''Och jag förstår varför. herregud. Det känns ... det känns som om jag är hon! Jag vill röra dig, Julia. Jag vill röra vid dig som hon ville ... ''

Julia drog sig undan. Hon grep Helens hand, tog av henne handsken och släppte den. Hon förde Helens hand till sina byxknappar, öppnade dem och förde nästan brutalt in handen. ''Gör det då'', sa hon.

Medelbetyg: 4,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nattvakten :
2007-03-29 16:32
Denna bok "NATTVAKTEN" hamnade genast 1:A på Engelska Bestseller-Listan. Så behöver jag egentligen ytterligare förklara hur underbar den är? Egentligen inte. Men jag gör det ändå.

Det märks att Waters här i sin fjärde bok har växt otroligt som författre. Hennes språk är mer eftertänksamt, med en djuphet, som får mig att tänka bortom själva boken.

** Den träffar rakt i hjärta, själ, sinne. **

I början då jag läste den, i det första kapitlet. Blev jag litet förvirrad, då jag ej kände igen Waters språk (detta pga. att hennes språk växt så otroligt). Men sedan efter det förta kapitlet förstod jag. Och JA JA JA, jag trollbands jag helt och hållet!! Waters har ett sätt att skriva som verkligen TAR DIG IN I BOKEN. med på en resa som får mig att glömma allt annat. Helt enkelt: Allt annat försvinner då jag läste denna bok. Och utan tvekan är hon min favorit-författarinna.

Den första bok jag läste av Waters var hennes välkända "Kyssa Sammet" (Tipping the Velvet). Denna blev även film/serie i England. Hennes språk är högklassigt. Som poesi för själen, precis vart e-n-d-a ord. Waters sätt att beskriva 1800-tals miljön & språket, väcker förundran, & kittlande välbehag ända ned i ryggnerven.
Betyg 5
2007-05-08 15:14
fast jag inte brukar tycka om kärleksromaner så grep boken tag i mig pga sitt språk och bra personbeskrivning´. Lite förvirrande med att man gick bakåt i tiden.
Betyg 4
2007-07-08 14:20
En fantastisk tidsskildring. London under Blitzen och sedan några år senare. En vemodig skildring av kärlekens omöjlighet. Underbara personporträtt. Utdraget ovan är inte representativt för boken.
Betyg 4
2008-04-03 14:23
Boken är en vacker skildring av kvinnlig kärlek i en försvunnen tid. Sara Waters har ett fantastiskt språk, kompositionen är genomtänkt ut i minsta detaljen, personskildringar högklassiga, rent konstnärligt är boken nästan perfekt. Men jag saknar glöden från Kyssa sammet.
Betyg 4
2008-05-12 11:11
Första boken jag läst av Waters (efter att ha läst OM henne på kultursidorna). Kände direkt att det handlade om en författare med hög kvalitet (hur mycket påverkade min förförståelse där??). Språket håller hög klass (läste den på engelska) och hon balanserar de olika historierna på ett bra sätt. Jag ville hela tiden veta hur det skulle gå för karaktärerna (eller kanske hur det redan hade gått, med tanke på kronologin).

Samtidigt var mitt intresse av någon anledning inte på topp. Kanske jag inte är tillräckligt intresserad av kärleksromaner just nu? Eller så har jag redan läst för många historier som utspelar sig under andra världskriget (här görs det dock på ett bra sätt!). Kändes inte helt orginellt och var något för långdraget för min smak.

Jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler av Waters böcker i framtiden, men just nu är lusten inte jättestor.
Betyg 3
2008-07-21 08:58
Sarah Waters skriver mycket bra, men jag är inte så förtjust i bokens upplägg. Jag tycker inte om att läsa "baklänges" och alla dessa hemligheter och outtalade minnen som präglar den första delen, som handlar om åren efter kriget. Sedan var de avsnitten i fängelset så pass välbeskrivna att de blev jobbiga att läsa.
Men det fanns också en hel del fina delar och det är en välförtjänt trea.
Betyg 3
2009-05-29 17:24
En jätte fin berättelse om kärlek mellan kvinnor under blitzen och före krigslutet. Sarah Waters har ett personligt sätt att skriva, språket är lite poetisk med många miljö och personskildringar, medan man läser så förflyttar man sig in i historien och allt blir levande. Det finns många hemlighetet och eftersom man läser boken baklänges så klarnar mycket först i slutet.
Betyg 4
2012-01-11 19:23
Originaltitel The Nightwatch översatt av Ulla Danielsson.
En djup och eftertänksam berättelse som börjar med slutet och slutar med början. Det börjar i London år 1947, därefter 1944 och sist 1941. Allt möts på slutet och lägger sig så perfekt på plats. Kay en av huvudkaraktärerna i boken säger, ”folks förflutna är mycket intressantare än deras framtid”.
Det är en intressant tanke! Varje människa man möter har ett förflutet som man oftast inte vet ett dugg om, det är ett levande dokument. Det är det förflutna som skapat just denna människa. Så i romanen blir det väldigt intressant att få utforska vad och hur de har hamnat där de är just nu steg för steg. Ett mycket intressant berättargrepp.
En rad människoöden träder sakta fram. Alla har levt i skuggan av kriget och samtidigt älskat, hoppats, svikits och hoppats igen. Deras liv flätas samman till en helhet.
Kay arbetar som ambulansförare under de nattliga bomningarna av London tillsammans med Mickey och de får på nära håll uppleva krigets konsekvenser. Viv och Helen tjänstgjorde under kriget på varsin offentlig institution och efter kriget jobbar de tillsammans på en kontaktbyrå, båda håller de på sina hemligheter. Duncan, Vivs bror har suttit i fängelse och sakta träder en bild fram om hans öde. De har alla på ett eller annat vis drabbats av kriget.
Det här är en intressant tid tycker jag och Waters har lyckats att förmedla tidsandan så otroligt bra. Det är nog det jag fastnade för allra mest, hennes beskrivning av ett grått, dammigt sönderbombat London. Som om man såg och kände stämningen, men även karaktärerna som trädde fram i hennes porträttering. Det kändes lite sorgset att lämna dem till slut.
Waters kan konsten att beskriva känslor. T.ex. svartsjukan som river i Helen och även den lesbiska kärleken som i alla fall jag inte är så van att läsa om, beskrivs här väldigt äkta. Att man var tvungen att smyga med den för det var förbjudet. Men det starkaste i boken var beskrivningen av aborten och dess konsekvenser. Det fanns både svikare och änglar i denna underbara berättelse.

Betyg 4
Liknande böcker:
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Tarzans son
 E. Burroughs
Aftonen och morgonen
 K. Follet
John Carter och Marsju..
 E. Burroughs
Versioner av oss
 L. Barnett