bokrecensioner boktips

Parfymen

Författare: Patrick Süskind
Genre: Roman
Utgivningsår: 1985
ISBN: 9146215794


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nyfödde barnet Jean-Baptiste Grenouille saknar helt kroppslukt och det skrämmer folk, gör dem illa till mods i hans närhet. Det står helt klart att Grenouille inte är en helt vanlig människa. Han växer upp ensam, föräldralös och det visar sig att han har världens finaste luktsinne. Ej heller glömmer han nånsin en doft han känt och han kan utan problem skilja beståndsdelarna i en parfym från varandra. Dofter blir hans besatthet och snart skapar han den ena underbara parfymen efter den andra. En dag känner han så den mest fantastiska doft han någonsin upplevt. Doften av ung, oskuldsfull kvinna. Detta är början på denna fantastiska, otäcka historia...

Utdrag ur boken:
På jakt efter en doft!
Grenouille skulle just till att lämna den tråkiga tillställningen för att vandra hemåt längs Louvrens galleri när vinden bar till honom något, något försvinnande litet, knappt märkbart, en flaga, en doftatom, nej mindre än så: snarare aningen om en doft än en faktisk doft - och ändå den säkra aningen om någonting som han aldrig förut luktat. Han tog ett steg tillbaka mot muren igen, slöt ögonen och vidgade näsborrarna. Doften var så oerhört lätt och fin att han inte kunde hålla fast den, gång på gång slank den undan, lät sig inte uppfångas, täcktes över av krutröken från svärmarna, blockerades av utdunstningarna från folkmassan, styckades upp och maldes sönder av de tusen andra lukterna i staden. Men så, rätt vad det var, fanns den där igen, en liten tipp bara, för en kort sekund var doften förnimbar som en härlig antydan... och försvann så strax...

Medelbetyg: 3,83 (82 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Parfymen :
2003-09-26 13:47
En fantastisk bok som sätter sina spår och som inte glöms bort. Älska eller hata den!
Betyg 5
2003-09-30 15:20
Ofantlig kuslig berättelse om den egensinnade Grenouille,
som med käppar och klor klamrar sig fast vid livet trots den underkastade barndomen som har satt sin prägel från barnhem till
den iskalla kylan som så småningom komma att bli Grenouille
tillvaro i livet.En mycket bra bok med ett fantastiskt språk.
Betyg 5
2003-10-06 08:39
En fantastisk bok som jag är glad att jag läst. Läs den om du har missat den. Jag har bara läst den en gång men jag längtar tillbaka till den och rekommenderar den till ALLA jag träffar som inte läst den redan.
Den handlar om en man som vill göra en parfym av oskuldsfulla kvinnor. Låter hemskt men den är fantastisk.
Betyg 5
2003-11-07 12:36
En annorlunda historia om en liten pojke, avsaknad av kroppslukt men innehar ett fantastiskt luktsinne!
Ett luktsinne som skänker honom glädje, men vållar honom även stor sorg!

Mycket läsvärd!
Betyg 5
2003-11-24 09:04
Läskigt välskrivet, och bara det gör boken till en fröjd att läsa. Lägg därtill en makaber, spännande och helt sjuk historia så får du den här fantastiska boken. Läs!
Betyg 5
2003-11-28 13:55
För att klargöra min åsikt om denna bok börjar jag med ett citat: " Jean-Baptiste satte sig i ett mörkt hörn på den illaluktande krogen.. beställde in ett helrör.. Moet.. som han delade med ..sina.. sju.. vänner.." Jag tror att ni förstår vad jag menar. Jag blev alldeles förskräckt då jag läste vad Süskind anser vara den främsta champagnen på marknaden. Jag tar bara upp två exempel på överlägset välrennomerade champagner: Dom Perignon och Chrystal. Makalöst osmalkligt! Detta missbruk av språk i en "novell" borde förbjudas, jag hänvisar här istället till boken "Trustor" där karaktärer som Lord Moine visar stort prov på moral och stil då han sitter i sin "Wally-power" som han döpt till Mr.Gecko och dricker Chrystal och tänder sin cigarr med en 1000$-sedel. Detta är stil!
Istället för den här smaklösa boken(om man nu kan kalla den bok) tycker jag ni ska läsa böckerna Wallstreet och American Psycho. Huvudpersonerna är glassiga, men jag förstår inte sluten.
Betyget blir som det bör: Urlågt.
2004-02-18 14:41
Ännu en bok som jag var tvugen att läsa efter att ha sett alla recensioner här på sidan. Och jag blev inte besviken, en mycket fängslande och bra bok är det.
Betyg 4
2004-02-24 17:29
Klart läsvärd. En annorlunda bok!
Betyg 4
2004-04-07 23:12
Oerhört välskriven. Karaktärer, handling och miljö skildras omsorgsfullt och med en exakthet i språket som ändå inte för ett ögonblick bli tungt eller överdrivet. Vilken humor! Fnissar mitt i det hemskaste hemska!
Betyg 5
2004-06-28 14:56
Fantastisk!
Betyg 5
2004-06-29 19:50
Det är spännande att läsa om en person som är utstött, annorlunda, ond, men genial. Man sveps med i den värld och de miljöer Grenouille rör sig i.
Betyg 4
2004-07-01 19:02
önskar att jag just börjat läsa den. jag läser mycket mycket sällan om böcker, -men, den här kan jag tänka mig att läsa igen!
Betyg 5
2004-06-07 09:28
Goddag
En mästerlig bok! Top Tio för mig.
Jag skall berätta för er vad boken mellan raderna handlar om. Det är på tiden efter märkliga kända och okända personers inlägg genom åren.

Läs det allra sista ordet i boken och du får svaret och problematiken som sedan med mästarens hand tecknar historien vi får njuta.

Varför Grenoille söker kärlek är inte svårt att förstå, det är inte heller svårt att förstå den kamp och metod med vilken han söker andra medmänniskors känslor. Svårare blir det när han till slut lyckas med att framkalla en doft som gör honom till en magnet för sina medmänniskor men ändå väljer att dö.

Tyvärr tror jag att slutsatsen blir att om du inte kan älska dig själv såsom du är kan du inte känna att andra att älskar dig och definitivt inte genom genom falskt påtvingade metoder.

Vackert, sorgligt och kanske den bästa allegori som skrivits.
/Greger
Betyg 5
2004-07-14 07:52
En annorlunda bok som är mycket svår att släppa. Efter att jag hade läst den tänker jag mycket mer på hur folk luktar. Människor luktar faktiskt olika! Vissa lukter attraheras man mer av. Tänk att som Jean-Baptiste inte ha någon kroppslukt...
Betyg 5
2004-07-21 10:25
Visst är det en fantastisk historia. Tyvärr lite för fantastisk för min smak, historien hamnade lite utanför mitt intresse.
Men den är välskriven och förtjänar alla lovord.
Betyg 4
2004-05-08 22:29
Parfymen inleds av en vidrig beskrivning av hur huvudpersonen Grenouilles mor föder sin son under slaktarbänken bland stikande, ruttnade fiskrens i ett illaluktande 1700-tals Paris. Blodet sprutar på kjolen och det luktlösa lilla barnet skriker, upptäcks och slipper dö på samma sätt som sina fyra syskon. Mittepisoden är en lång utdragen beskrivning av hur den luktlösa mannen nu som vuxen ligger och vrider sig i en grotta, långt ifrån civilisationen i några år. Boken är fullproppad av utråkande beskrivningar av hur Grenouille blandar sina parfymer med sin medfödda professionalitet och ett par riktigt osmakliga mordbeskrivningar. De sista två sidorna var dock väldigt roande och höjde betyget avsevärt. Den var dessutom väldigt bra skriven, fint flyt i språket. Jag har absolut läst sämre bok.
Betyg 2
2004-09-28 17:00
jag trodde att jag skulle gilla den här boken, de flesta har ju gett den så bra betyg. men jag kan inte hjälpa det, gäspade mig igenom hela. är oerhört tacksam för att den nu är över.
början var dock lovande, och rätt så fängslande, men efter ett tag kändes boken väldigt trist.
Betyg 1
2004-10-26 08:14
Ja, det var några år sedan jag läste den här boken men den fastnade och det är ju ett gott tecken. Lite makaber men ändå fascinerande.
Betyg 4
2005-01-04 18:48
En läsvärd bok, annorlunda mot vad jag brukar läsa. Jag kunde inte hitta det där speciella i boken, som många andra här gjort, men jag är glad att jag läst den.
Betyg 3
2005-01-05 02:09
Vissa av redogörelserna känns mer som labbrapporter än litterära förstärkningselement.
Man blir lite kluven då man läser om Grenouilles rätt skruvade personlighet. En mer likgiltig och konstig person får man ju leta efter! Jean-Baptiste befinner sig i en hård och besynnerlig värld som han försöker bli uppmärksammad i, inte älskad. Han verkar rätt anspråkslös. Men poängen är väl, som någon nämnde, att man inte kan bli älskad av folk med konstlade metoder.
Betyg 3
2005-02-19 19:29
Språket i Parfymen är mycket vackert och genomarbetat, och är den stösta bidragande faktorn till den kusliga stämningen som går igenom hela boken. Förarbetet till boken måste varit omfattande, och man slukas av lukterna värld. Det är mycket trevligt att undervisas i ett specifikt ämne under tiden man läser för underhållnings skull.

Känner tyvärr väldigt lite sympati för huvudpersonen. Detta kanske är naturligt då det är en ytterst obehaglig person vi har att göra med, så omänsklig. Dock brukar jag känna mer sympati för sådana karaktärer.

Ibland tycker jag att boken tappar lite mening och blir tunn. Trots att språket är till största delen njutbart är det också delvis krystat och onödigt. Det blir en trea, blev inte så facinerad av denna bok även om den var klart läsvärd. Tycker Bret Easton Ellis böcker behandlar ett ganska likt tema på ett mer underhållande och raffinerat sätt.

Sammanfattningsvis vill jag påstå att även om boken innehåller kvaliter av skiftande slag så ar denna boken potential att bli kul och klassiker. Detta främst för historiens egendomliga karaktär och poetiska språk.
Betyg 3
2005-03-20 12:59
Vilken idé han fått, Süskind! Men ack, så illa han förvaltar den.
Jag var verkligen fascinerad av inledningen, då Paris gamla gator beskrevs på ett sätt jag aldrig varit med om förr; genom dess lukter. Och det lilla gossebarnet som mitt i allt detta förlöses. Ingen gillar honom och det visar sig att det beror på att han inte har någor egen lukt!
Men sen då? Tog författarens idéer slut sedan? En fantastiskt tråkig berättelse om hur han blir parfymist, ALLA älskar hans parfymer. Lite spänning (?) läggs in, då Grenouille börjar ta död på unga väldoftande kvinnor.
Om författaren menar att man ska känna någon sorts sympati för huvudpersonen misslyckas han kapitalt inför denna recensent. Jag är inte det minsta intresserad av hur han hibernerar (?) eller plågas på vägarna utanför Paris.
Och vad tjänar det högtravande, konservativa språket till? Ska det ge en känsla av att det är en "klassiker" man läser?
Betyg 2
2005-03-22 09:44
Tycker det är skönt att läsa en bok där man inte behöver gilla "hjälten".
Betyg 4
2005-06-22 13:03
Slick och spännande historia som bygger på en enda (men väldigt bra) idé. Funkar rakt igenom, men är väl kanske lite tunn, just därför att det är en enda idé...

Betyg 3
2005-08-30 08:29
Något av det sämsta jag läst, tror jag.
Betyg 1
2005-12-10 00:51
Annorlunda. Helt enkelt underbar!
Betyg 5
2005-12-10 09:39
En modern klassiker. Parfymen är en av de fåtal böcker som kommer att läsas även om några årtionden och faller inte lika lätt i glömska som andra böcker.
Betyg 4
2005-12-28 22:29
Denna bok fick en att tänka på att lukter kan ha stort inflytande på människor. Alla har nog fått den känslan av att man "känner" av någons närvaro. Man kan tro det är något själsligt. Men efter denna bok börjar man tänka att det är feromoner som spelar in.

Även varför vissa personer är mer populära än andra. Det beror troligtvis inte bara på vilken lukt personen ifråga avger, men det kan påverka.

En klart läsvärd bok.
Betyg 4
2006-01-06 16:06
Det finns få böcker som är så välskriven som denna. Gillar man böcker för språket så passar den utmärkt. Varje sida är späckad med poesi. Fantastiskt!
Betyg 5
2006-02-20 21:18
jag läste lite om boken men det låtar hemsk
2006-04-10 00:07
Tenk å kunne skrive ei bok, der alt relateres til en sans, og gjøre det som Patrick Suskind- genialt- som om han skulle ha vært til stede i 1500-tallets Paris selv! Det er mange år siden jeg kjøpte og leste boka, uten å vite særlig om den på forhånd. Men den tok meg- helt og holdent- bøyer meg i støvet, for en fantastisk menneske- og miljøskildring og en like fantastisk kriminalroman!
Betyg 5
2006-08-14 14:18
Det är en väldigt bra berättad berättelse. Jag vart inte uppslukad av boken eller karaktären som jag skulle önskat och inte heller några särskilda känslor vågor kom som jag gillar att få när jag läser böcker. Men boken är vackert utmålande och mycket läsvärd!
Betyg 4
2006-10-02 14:24
Den här boken har stora likheter med den underbara boken " den viderdundliga kärlekens historia" fast med mörkare slut.
Betyg 4
2006-10-13 11:19
knasig............bisarr
Betyg 2
2006-11-05 16:26
Mycket bra!
Betyg 5
2007-03-21 22:25
En av de mest märkliga böcker jag läst.
Den var väldigt ojämnt skriven, språket i vissa kapitel var tonen väldigt högtravande och poetisk exempelvis som följande utdrag ur ett kapitel:

Då bjöd Den Store Grenouille att regnet skulle upphöra. Och det skedde så. Och han sände sitt leendes blida sol över landet, varpå blommornas miljonfaldiga prakt i ett slag sprang ut, från den ena ändan av landet till den andra, till en enda brokig matta, knuten av myriader kostbara doftbehållare.

Andra delar av boken har ett helt annat, mer lättflytande språk.

Historien om personen Grenouille som saknar lukt, men har världens mest
känsliga luktsinne biter sig fast och det är svårt att sluta läsa.

Jag tycker inte att det var den bästa bok jag läst, men är glad att jag läst den. Det skulle vara intressant att även se filmen som jag tror kan vara riktigt bra.
Betyg 4
2007-04-09 18:05
spännande annorlunda bok, intressant och skrämmande.
Betyg 4
2007-04-18 10:21
Kunde aldrig tro att det skulle kunna vara så fängslande att läsa om dofter! Fattar ingen som helst sympati för Grenouille eller någon annan i boken, jag känner mig precis lika likgiltig inför morden som mördaren själv, människorna är bara objekt som fyller ett högre syfte.
Betyg 4
2007-05-20 15:31
Jag har läst så många recensioner om att den här boken ska vara så bra, och har funderat många gånger på att börja läsa den faktiskt. Så fick jag låna den av min pojkväns mamma häromdan, och tänkte att nu har jag ju faktiskt en chans att läsa den så får vi se om den är bra. Och det kan jag tänka mig, en lite annorlunda bok sådär.
Ska bli spännande att läsa den! :) Nu finns den ju även som film, så den lär man väl se sen när man läst boken.


Har nu läst boken, för ca 1 mån sen och tyckte den var både bra och läskig, helt sorglig rakt igenom. Att man kan leva så på det sättet :/ Men rekommenderar andra till att läsa den, ska själv se filmen :)
Betyg 4
2007-08-10 08:14
Vilken oerhört sjuk människa!!! Jag blev inte imponerad över denna bok som haussats, i synnerhet av mina gamla lärare i Frankrike. Har alltid trott att den skulle vara fantastik, men visste inte alls vilken vidrig historia det skulle röra sig om.
Betyg 1
2007-08-11 10:15
Jean-Baptiste gör mig nyfiken. En människa så avskild från allt vad närhet och empati heter, men så känslosam när det kommer till lukter. Hans beskrivningar kan ibland kännas överdådiga, men de känns äkta. Huvudpersonen har hittat något annat att leva för än de flesta andra. Skrämmande men vackert. Jag gillar detaljerna.
Betyg 5
2007-08-12 11:02
Fantastisk och fascinerande med underbart språk. Jag läste den efter att ha sett filmen och insåg att båda ger en egen upplevelse: filmen det underbart visuella och boken sitt otroligt välskrivna innehåll. Som så ofta nu, är jag väldigt fascinerad av författare som har en sådan inlevelseförmåga och fantasi som gör att de kan skriva fängslande böcker som den här. Den ovanligaste porträtteringen av 1700-talet jag läst.
Betyg 5
2007-08-14 15:02
Den här boken var en av de bästa jag har läst, fast ändå lite kuslig.
Jag rekomenderar den starkt
Betyg 5
2007-08-31 11:49
Läste den här boken förra året, igen... första gången jag läste den är nog för 10-15 år sen och minns att den var rätt annorlunda jämfört med annat jag läste då.
Nu när jag återigen läste den så var den fortfarande fascinerande på ett litet äckligt sätt kan man nog säga... insåg att jag kände igen det mesta i boken men jag hade helt glömt slutet... hur man nu kan göra det!
En bra bok i alla fall!
Betyg 4
2007-09-09 14:29
Underbart härlig bok som vred om mitt huvud och gjorde att jag gick och snusade på saker och ting i flera dagar, och i viss mån gör jag det än.
Betyg 5
2007-10-07 22:07
Verkligen fantastisk bok.
Synd att filmatiseringen av den blev så pinsamt dålig
Betyg 5
2008-03-14 15:51
Parfymen är en ytterst sällsynt bok. Varje sida i boken som beskriver Grenoulies resa, får det att kännas som sin egens. Boken är skriven på ett sådant speciellt sätt och den är så svår att släppa ifrån sig.

Den får en trea, mest p.g.a. den skrala översättningen som man då och då kommer kontakt med, men en stark trea.
Betyg 3
2008-04-19 12:34
Jag trodde detta skulle vara en underhållande bok, men det var det ju inte, det har kännts som jag läst denna bok under flera år. En riktigt tråkig och osmaklig bok, jag kommer aldrig ens titta åt den igen. uch och fy. Denna bok ger jag betyg 0
2008-04-19 16:09
En väldigt välskriven roman om hur Jean-Baptise Grenouille lyckas hänföra människor med dofter.
Betyg 4
2008-05-23 12:36
Mycket udda, mycket finurlig, mycket av det mesta.

Boken är fantastiskt målande. Man får tydligt se hur Grenouille, i sin ondska och girighet, traskar runt i gyttjehögen Paris och försöker förnimma sig alla tänkbara dofter som kan råka korsa hans väg.

Ut ur Paris till den sköna friheten där ännu fler dofter lurar, och Grenouille stormtrivs men saknar någonting - vad!?

Dofter är lösningen på allt. Dofter lurar, tricksar & förhöjer livet. Alla kommer älska honom så fort han skapat doften som får de till att göra så. Ingen kan älska honom på riktigt, men det spelar ingen roll, för han kan inte älska dem heller. Vad blir livet värt att leva?

En fin bok som man inte släpper ifrån sig.

Eller en sann befriande bok.
Betyg 4
2008-06-12 00:06
Wow! När jag läst ut "Parfymen" visste jag inte om jag skulle älska eller hata boken. Historien är unik och fantastisk, väcker många känslor och är diskutabel. Den var inte direkt rolig eller underhållande att ta sig igenom, men är glad att jag läst den. Jag tror den kommer bli en riktig klassiker, en bok som barnen på högstadiet har att välja mellan bredvid andra klassiker som jane eyre och mor gifter sig ;).
Se filmen om du inte orkar läsa boken, den är i stort sett likadan. Faktum är att jag förstod lite mer av boken när jag sett filmen.
"Parfymen" är mycket tänkvärd och jag tror att man skulle kunna plocka i sär och analysera den i evigheter.
(PS.Inledningen av boken är helt fantastisk.)
Betyg 4
2008-07-30 22:06
Ah, vilken språkpralin! Dessutom har boken en fängslande miljö, ljuvligt bisarra karaktärer och en oförutsägbar händelsekedja. En bok långt ifrån dussinexemplaren som rekommenderas varmt.
Betyg 5
2008-09-25 16:49
Det är nog 15 år sedan jag läste boken. Jag minns att jag blev helt fascinerad. En annorlunda, kuslig men bra historia. Funderar på att läsa om den.
Betyg 4
2009-01-06 22:45
Suskinds språk är härligt. Första meningen i boken gillar jag särskillt.
Tycker om historien om Grenouille, hade doc gjort misstaget att, för några år sen när den kom, sett filmen, och det gjorde att jag visste ungefär vad som skulle hända.

Tycker inte det når upp till en 5a. En klar 4a blir det dock.

Betyg 4
2009-01-30 13:22
Jag har inte läst färdigt boken ännu.Början är riktigt otäck. Var det verkligen så som författaren beskriver mitten av 1700-talet?
Jag betvivlar inte att han har historiska kunskaper, men hur är det med de biologiska. Han beskriver barnet som en fästing- Den sitter uppe i ett träd och släpper ner sig över en varmblodig individ. Fästingar sitter inte i träd. De sitter på grässtrån och därifrån passar de på att släppa ner sig på sitt offer. Jag blir mycket störd av sådana sakfel, men jag fortsätter med boken.
Betyg 3
2009-04-14 19:01
Lyssnade på denna som ljudbok och kan bara säga att det var ett väldigt bra sömnmedel. Har nog aldrig somnat så snabbt om kvällarna som när jag lyssnade på denna. Verkade helt okej i början men blev sen aldrig bra, bara långdragen. Gav ingen vidare upplevelse...
Betyg 1
2009-04-25 13:52
Allt utspelar sig i Frankrike på 1700-talet. Det handlar om en pojke, Grenouille som har en väldigt känsligt luktsinne. han kan lukta sig till en doft på flera mils avstånd. Men själv luktar han ingenting och det skrämmer folk i hans närhet. Han blir besatt av lukten av oskuldsfria unga flickor och måste till varje pris komma åt deras doft och för det krävs att han dödar dom...Jag tyckte att det var en bra början på boken men sen dalade man ner i något trögt mittparti som sedan visade sig att det blev en lätt och bra slutspurt. Jag har läst den på engelska...Jag kan rekommendera att läsa den för det är en riktigt bra bok...
Betyg 4
2009-05-21 09:09
Hämsk äklig och alldeles otrolig
Betyg 4
2009-06-19 13:57
Kändes lite dryg. Språket gav mig huvudvärk ibland. Jag började läsa den vid två tillfällen men lade ifrån mig den båda gångerna. Jag har andra böcker som ligger och väntar och som jag hellre prioriterar. Hakar upp mig på att författaren jobbar så hårt med att skriva pretentiöst. Kanske jag försöker igen någon gång.
2009-10-15 09:25
Jag har sett och hört så många bra recensioner på den här boken så jag tänkte att jag kanske borde läsa den; men den uppfyllde inte mina förhoppningar.
Visst har den ett väldigt fint och flytande språk, men handlingen kändes bara så utdragen emellanåt.
Den var väl bra stundvis men inget för mig.
Betyg 2
2009-12-15 20:28
En underhållande gotisk skräckroman som också bjuder på en ordentlig djupdykning i Jean-Baptiste Gernouilles psyke, vilket lyfter den här boken nått enormt och gör den till mycket mer än en enkel rysare! Väldigt cool handling också!
Betyg 4
2010-01-16 10:53
Vi befinner oss i Paris. Det är en het, kvalmig sommardag någon gång i början av 1700-talet. Staden stinker. En gravid kvinna rensar fisk på torget när vattnet plötsligt går. Barnet är lika oönskat som dess fyra syskon som tidigare kom till Världen på samma plats. Och modern har som uppsåt att återigen döda spädbarnet så fort det tagit sitt första andetag. Men just denna gång, förråder barnets gälla stämma moderns försök att kväva det och så blir hon tagen på bar gärning. Jean-Baptiste Grenouilles moder döms till döden och själv lämnas han till en statlig amma. Det är något märkligt med barnet, trots att han ser rosigt frisk och välmående ut. Kort tid har passerat när amman lämnar ifrån sig honom. Hon fylls av obehag av barnets glupande girighet. Hon ger uttryck för att barnet suger livet ur henne och är besatt av djävulen. Detta antagande grundar hon på att barnet helt saknar kroppsodör. Barnet Jean-Baptiste hamnar hos en präst som ser sig själv som ovanligt jovalisk och trevlig. Självklart kommer denne trivas bra ihop med ett spädbarn som inte luktar (han kan inte se att det skulle vara något negativt). Snart kommer dock även denne på andra tankar och äcklad betalar han det arvode som krävs för att sätta pojken på ett barnhem, så långt bort från honom själv som möjligt. Och detta är bara början, varthän barnet än vänder sig, möts han av ryggar, det är som om folk i gemen, instiktivt känner att barnet är mer parasit än människa. Oberoende andras uppfattningar är Jean-Baptiste precis så uppfylld av sig själv, som folk föreställer sig. Han bryr sig bara om sig själv och sin sinnrika näsa. För trots att han inte luktar själv, är hans luktsinne överutvecklat. Allting i Jean-Baptistes liv handlar om dofter, organiserandet av dem, blandningarna och den självklara förtjusning han upplever när han jagar en doft och finner den.

Pojken växer således upp, hatad och avskydd av alla och hans luktsinne blir hans passion och det enda emotionella band han överhuvudtaget har med mänskligheten. För att lära sig allt om framställning av parfym tar han tjänst som gesäll hos olika hantverkare. I somligas fall leder Jean-Baptistes inblandning till kortvarig framgång, men i de allra flesta fall leds de som kommer i kontakt med honom, på orätta vägar. Jean- Baptiste Grenouille söker efter den perfekta doften. Fatalt nog visar sig den doften häröra från oskuldsfulla unga flickor, på gränsen till vuxenlivet. Dessa jagar han, fångar och destillerar deras dofter efter alla konstens medel. Att detta innebär att han måste mörda, inte en gång utan flera, tycks inte plåga honom nämnvärt. Med ingen annan än sig själv att bry sig om, utan några sociala konvenanser att följa, är han en personifikation av djävulen, så svår att känna igen men inte svår att slå följe med.

Författaren slog igenom med denna bok som blivit en kultklassiker i samma anda som "Tärningsspelaren" eller "American psycho". Berättelsen om en människa som står sig själv närmast och som dyrkar sitt ego så till den milda grad att han förlorar kontakten med mänskligheten, är egentligen inget nytt. Shakespeare skrev Otello där Jago hade exakt samma roll, och vår egen nobelpristagare Pär Lagerkvist skrev "Dvärgen". Det är många som rekommenderat mig att läsa den här boken. Jag hade troligen för höga förväntningar och därför blev jag lite besviken. Rent intrigmässigt håller inte "Parfymen" för några litterära jämförelser. Killen är doftgeni, vill spara den härligaste doften av alla, oskulder dödas i stor omfattning, en parfym bryggs som förändrar allt. Det är inte särskilt komplicerat och flera av kapitlen mitt i boken var sjukt trista. Om det inte hade varit för det genialiskt enkla och spännande språket, hade jag troligen lagt ner. Men som sagt, språket var något av det skönaste jag läst. Flödet strömmade obehindrat från första till sista sidan och gjorde det värt att läsa ut boken. Jag är naturligtvis nyfiken på författarens andra böcker, men denna som anses vara hans främsta kom aldrig att beröra mig speciellt. Betyget blir en stark trea.
Betyg 3
2010-12-30 11:33
Nej gud, man var hela tiden tvungen att tänka när man läste och jag fick ofta läsa samma sida tre gånger för att förstå vad jag hade läst. Dock när jag hade läst ut den gillade jag den.
Betyg 3
2012-10-28 17:23
En bisarr skröna av en författare som tycks ha gått en skrivarkurs på ABF, och som lämnar efter sig en doft, nej: stank, av gubbsjuka och äckel.


Betyg 2
2013-08-30 09:21
Jag var lite tveksam till att läsa den först då jag redan sett filmen, och därför visste vad som skulle hända. Såhär i efterhand kan jag säga att det inte gjorde någonting! Boken är full av nyanser och delar som inte är med i filmen. De som säger att den är svårläst förstår jag mig inte riktigt på då jag tyckte att språket var fint, beskrivande och samtidigt flöt på bra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Parfymen
Liknande böcker:
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom
Peter, kom hem!
 H. Busch