bokrecensioner boktips

Bortom stjärnan

Författare: Elisabeth Nemert
Genre: Historisk roman
Ämnesord: ålder
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9170010676


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Herdedottern Sofia växer upp i den lilla staden Betlehem under den period då romarna ockuperar Palestina. Det är en grym tid, särskilt om man är kvinna och vill gå sin egen väg.
Men Sofia har fått sällsamma gåvor med sig i livet, och ödet leder hennes steg från Betlehem via Alexandria till Rom, världens centrum. Hon når oanade höjder men får också betala för sitt mod och sin aldrig sviktande människokärlek med utanförskap och sviken kärlek.
Trots omgivningens hån viker Sofia inte från sin förutbestämda väg. Hon är stark och stjärnan ger henne vägledning. Och slutligen möter hon den man hon som ung flicka såg i en dröm …

Bortom stjärnan är Elisabet Nemerts debut som romanförfattare. Hon är adjunkt i svenska, historia och konsthistoria och arbetar som konsult i etik- och livsåskådningsfrågor. Hon har tidigare givit ut ett stort antal fackböcker. Tack vare sin sakkunskap lyckas hon ge liv och färg åt såväl karaktärer som miljöer. Bortom stjärnan är ett läsäventyr utöver det vanliga.
Medelbetyg: 3,6 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bortom stjärnan :
2003-12-08 12:12
En läsvärd historisk kärleksroman. Lättläst.
Betyg 3
2004-01-02 18:59
Hemsk soppa! Om nu författarinnan är utbildad historiker är antikens historia något hon inte är särskilt bevandrad i: märkligt bruk av namn, romare som sitter till bords, åker häst och vagn, gräver i sina handväskor osv. Det finns mer flagranta synder men dem förtiger jag...
Betyg 1
2004-08-12 17:02
jag tycker att det är en fantastisk bok. en av dom bästa jag läst hittils.

gillar man kvinnohistoria så är den här boken passande.man känner spänningen redan efter första kapitlets slut. man kan inte släppa boken ifrån sig och dessutom har den ett lyckligt slut. :)

p.s. för dom som gillade boken
läs också "den vita liljan"

jag skulle vilja ge den betyg 6 men det finns inte så det får duga med 5...
jag blir förbannad när jag läser att folk skriver att Elisabet inte vet vad hon snackar om! Läs detta om henne, ni vet säkert inget om detta:

Elisabet Nemert är adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Hon har i många år undervisat på högstadiet och gymnasiet i dessa ämnen. Under de senaste femton åren har Elisabet Nemert på heltid ägnat sig åt att skriva läroböcker och fackböcker samt åt att handleda och fortbilda skolledare, lärare och politiker i etik, konflikthantering, livsåskådningsfrågor och samtalsmetodik. Elisabet Nemert har skrivit ett tjugofemtal böcker i svenska, filmhistoria/dramaturgi, religion, metodik och konflikthantering. Hon har också gjort ett antal undervisningsfilmer i svenska och filmhistoria.

så ett sista ord!
13/14 åringar som läser en bok hur som helst kan inte avgöra om den historiska skildringen är bra el dålig.
Betyg 5
2005-01-03 22:37
Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste boken. De historiska missar som Nemert gör är så pinsamma att man ständigt vrider obekvämt på sig.
Att hon sedan dessutom är adjunkt i historia gör inte saken bättre.
Nej. Folk som försöker skriva historiska romaner utan den rätta sakkunskapen är det värsta jag vet. När författarinnan läst lite om antikens historia samt en rejäl dos religionshistoria kan hon återkomma.

Handlingen då. En pekoral utan dess like. Dessutom är språkbruket under all kritik. Hon skriver som en 14-årig flicka som förläst sig på tantsnusk. Superlativen står som spön i backen och sänker en redan skadskjuten trovärdighet.

Slutsats: Bland det sämsta jag någonsin läst. Skampåle och spöstraff följt av återgång till skolbänken rekomenderas för "författarinnan" Elisabeth Nemert
Betyg 1
2005-10-21 13:51
Hej!
Precis vad jag behövde....en lätt historia att smälta. Jag gillade den, men historiskt sätt så är där en del som saknas.

Betyg 3
2006-10-29 14:57
En lättläst berättelsen om ett kvinnoöde i historisk tid. De historiska detaljerna må vara bristfälliga, men jag tyckte ändå det var underhållande läsning. Vill man ha ett korrekt tidsdokument bör man välja annan läsning, men en stunds underhållning levererar denna bok absolut. Personerna känns lite väl schablonaktiga, och händelseförloppet verkar lite väl fantastiskt, så man bör ha rätt humör från början när man ska läsa det här. En kritisk dag är det ett dåligt val.
Betyg 2
2006-11-15 12:20
Den BÄSTA bok jag någonsin läst! Innehåller allt som en god kärleksroman bör innehålla, spänning, kärlek, sorg, smärta, glädje,
m m. Det händer saker från första sidan och det är en sådan bok som man bara inte kan lägga ifrån sig innan man läst ut den! Rekommenderas å det varmaste!
Betyg 5
2007-03-24 15:07
En fantastisk bok.. Både skrattade och grät när jag läste den. En bok precis i min stil. Den berörde mig djupt och jag kunde inte lägga ifrån mig den. Tillsammans med "Den vita liljan" är det en av de bästa böcker jag läst.
Betyg 5
2007-05-31 23:32
Den här boken förändrade en del av mig, vem bryr sig om romanarna åt kebab eller valukorv. Huvud saken är att Elisabeth Nemert kommer åt dig innerst och det gör hon.
bra bok
Betyg 5
2007-11-14 15:03
Den natten afton stjärnan föddes förändras allt för Sarah och Jakob och nio månader senare föder Sarah en dotter Sofia blir hennes namn. När Sofia är sju år träffar hon Shimon som hjälper henna med hennes utbildning. Sofia är 16 år när hennes föräldrar dör i en mystisk feber och hon flyttar til Alexandria. Sofia ger alldrig upp om sin uppfattning att det är fel att ha slavar och att alla är lika mycket värda.
Betyg 5
2009-06-04 23:57
Uppenbarligen verkar det som om man antingen gillar den här boken eller så gör man det inte.
Jag tillhör den senare kategorin och jag tillåter mig att vara kritisk utan att vara 13/14 år - jag är över 40. Kanske är det just därför jag är kritisk?

I mitt tycke är romanen ytlig och tunn. Handlingen är förutsägbar, människobeskrivningen platt och stereotyp. Sofia och hennes vänner är goda, vackra, starka, rättvisa medan hennes motståndare är billiga, lömska, ohederliga och drivs av sina djuriska lustar. Några gråtoner finns inte i boken.
Med tanke på att Nemert skall vara adjunkt i historia är sakfelen i boken pinsamma. Och de spelar roll, åtminstone för mig. Om jag skall få ut något av en bok som utspelar sig i en anna tid måste den vara trovärdig. Då är det viktigt huruvida romarna åt "falukorv eller kebab"; sådant skall stämma, annars kan jag lika gärna läsa vilken kioskroman som helst.
På samma sätt förundras jag över att Nemert låter huvudpersonerna "skriva under pappren" vid överlåtelse av hus eller att Sofia går och lägger sig för att läsa en bok i väntan på sin man. Vare sig papper eller böcker i vår mening fanns inte på den tid boken utspelas i. Det är möjligt att Nemert åsyftar aktiviteterna i överförd betydelse, men även i det fallet haltar det ordentligt; det känns inte trovärdigt.
Ett uns av källforskning hade hedrat Nemert. Det förefaller hon emellertid inte ha kostat på sig.
Det bästa man kan säga om Bortom stjärnan är att den är en saga. Är man ute efter romantik och lättsmält underhållning bjuder den på det. Men vill man ha mer än så får man nog leta vidare i bokhyllan...
Betyg 1
2009-07-25 13:26
Jag kan inte förstå varför den här boken har fått så många negativa recensioner på den här sidan. Den är ju riktigt bra. Okej, kanske gjorde Elisabeth Nemert ett fåtal historiska missar. Namnbruket känns lite fel ibland (en judisk flicka i Judéen hade knappast det grekiska namnet "Sofia", tyskar hette inte "Hans" förrän de blev kristna, romarna hade inte efternamn som vi har i dag), och nej, romarna satt inte till bords, utan de låg ju till bords. Men det är väl ändå helhetsintrycket, som man ska gå efter, och inte sådana där detaljer. Och jag gillar faktiskt den här boken, liksom jag gillar de flesta historiska romaner. Och jag må i alla fall säga, att hon lyckades fånga den utsatta situation, som slavarna och de fattiga befann sig i, att bara några stenkast från de rikas lyxvillor, så kunde åttaåringar tvingas till prostitution, och nyfödda barn kunde slängas i avfallshögar. Och där är hon nog tyvärr historiskt korrekt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bortom stjärnan
Liknande böcker:
Ensamheten
 I. Andersson
Miraklernas tid
 E. Seeberg
En aning övermogen
 C. Gustavson
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Min son har ett sexliv..
 R. Dorrestein
Den japanske älskaren
 I. Allende
Kråka grå
 K. Boh-Berglund