bokrecensioner boktips

Det går an

Författare: Carl Jonas Love Almqvist
Genre: Roman
Ämnesord: Feminism, jämlikhet, kvinnofrigörelse
Utgivningsår: 1839
ISBN: 9188680126


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Med pärlande gott humör berättar Almqvist i 'Det går an' hur sergeanten Albert får ressällskap med en glasmästardotter från Lidköping, och hur färden går först med ångbåt från Stockholm, sedan med skjutskärra till hennes hemstad.

Medan det sommargröna Mälarlandskapet glider förbi blir de två allt närmare bekanta, och bit för bit lägger Sara fram sitt äktenskapsprogram för den till en början tämligen konfunderade sergeanten.

Sara förfäktar ett fullkomligt fritt äktenskap: varken kyrklig eller borgelig vigsel får binda två människor som fattat tycke för varandra, de ska inte ha hushåll eller något annat gemensamt; när de tröttnat på varandra, skils de åt.

Den moderne läsaren, med argumenten från de senaste årens samlevnadsdebatt färska i minnet, vill inte gärna tro att närapå ett och ett halvt sekel har flyktat sedan Almqvist skrev 'Det går an'.
Utdrag ur boken:
Övrigt
Det går an väckte stor uppståndelse när den gavs ut första gången 1839. Den var ett inlägg i kvinno- och äktenskaps-debatten och kritiserade bl.a. det borgerliga äktenskapet. Boken brukar räknas som det förnämsta realistiska verket från denna tid.

Medelbetyg: 3,6 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det går an :
2007-01-27 11:45
Rolig och annorlunda bok. Värd att läsa!
Betyg 3
2007-01-27 16:27
Som båt-nörd är jag mest intresserad av båten där de tu möttes och den har faktiskt funnits och hette Yngve Frey. Jag har skrivit lite om den här:
http://www.axelnelson.com/skepp/ang3.html
Axel ;)
2008-07-02 16:39
Ett läs-måste.
Betyg 5
2008-07-22 15:37
Hej
En läsvärd bok med tanke på att det är över hundrafemtio år sedan den gavs ut. Den skildrar ett förhållande mellan två unga människor där kvinnan har ett något - för den tiden - liberalt synsätt på giftemål. Intressant från många synvinklar och mycket lättläst.
Betyg 5
2008-10-04 15:45
En bok under förväntan... olyckligtvis.

Jag läste många rescensioner på Det går an, innan vi fick till uppgift att läsa den i skolan. Men jag måste säga, den föll mig inte i tycke. Jag förstår att den väckte en större uppståndelse för cirka 200 år sedan när den kom ut; då kvinnor inte ens var dubbelt så jämlika männen som de är idag.

Den väckte dock ingen uppståndelse hos mig, vilket jag hade hoppats på, då jag gillar temat. Medea och Ett Dockhem är för mig mycket bättre än denna bok, men visst är den en milstolpe i svensk litteraturhistoria som bör läsas. Carl Almqvist blev ju ändock förvisad från landet.

Många anser att huvudtemat är kvinnofrigörelse, men för mig var det mer förnuftet. Sara hade sett vad hennes far hade gjort mot hennes mor och även varit varse om dess förödande konsekvenser. På så sätt hade hon lärt sig av sin mors misstag och inte gjort en återupprepningen på det. Carl Almqvist visar helt enkelt människans förnuft.

En simpel trea ger jag den som slutbetyg, då man kan se den ur många aspekter och att många opinioner kan skapas av att ha läst den.
Betyg 3
2010-06-29 23:38
Sara Videbeck är enda dottern till en avliden glasmästare.Föräldrarnas äktenskap var olyckligt,får vi veta.Sara har tagit över sin fars företag och är nöjd med sin självständighet.Det har förstås präglat Saras syn på mäns och kvinnors traditionella roller i sin tids samhälle.

Hon är kvinna och egen företagare i en tid då kvinnor gick från att vara sin fars egendom till att bli sin makes.Hela 24 år har hon också hunnit bli och det är därmed hög tid för henne att skaffa sig en make,enligt tidens sätt att se på kvinnors plats i samhället.
Under en resa mellan Stockholm och hemstaden via Göta Kanal träffar hon en jämnårig sergeant,Albert,som hon kommer väl överens med.Under några dagars resa lär de känna varandra och kommer underfund med att de kan tänka sig en framtid tillsammans.
Problemet är bara att Albert har en mer traditionell syn på äktenskap och samliv än Sara är beredd att gå med på.
Så vad ska man göra om man ändå vill ha en framtid tillsammans i ett samhälle som är helt olikt vårt?
Mycket läsvärd.
Betyg 5
2014-09-18 16:04
Det går an, Carl Jonas Love Almqvist. Utgiven första gången 1839, mitt ex. 1976 av Bokförlaget Bra Böcker AB, Höganäs

”Hiskeligt är och och blir det alltid, att en människa skall kunna få en rättighet, varigenom hon sätts i ställning att in i döden förgöra en annan. Aldrig vill jag hava den makten över en annan och åt ingen tänker jag giva den över mig.”

Sara och Albert blir bekanta under en ångbåtsresa från Stockholm till Strängnäs, eftersom de trivs i varandras sällskap slår de följe resten av resan, de färdas med hästskjuts med slutdestination Lidköping. Under resans gång uppstår tycke, Albert blir snart varse att Sara inte hör till gängse norm.

Glasmästardottern Sara Videbäck har vuxit upp i ett olyckligt äktenskap med alkoholiserade föräldrar. Det är anledningen till att hon bestämt sig för att aldrig gifta sig utan satsa på sitt yrke istället, då kan hon känna sig fri och självständig. För den skull behöver man inte välja bort kärleken, var och en sköter sitt, men möts i kärlek, anser Sara. För detta blir underofficeren Albert till en början mycket förskräckt , han har aldrig träffat en kvinna som pratar och agerar som Sara. Albert är den veke som blir mycket påverkad av Saras åsikter, medan Sara är en förnuftsmänniska som har klart för sig hur hon ska leva sitt liv.

Det här är som en ”roadmovie” fast i bokform, de reser i princip hela tiden, så Sara har mycket tid till att utveckla sina åsikter. Allt är skrivet i en munter form som är en fröjd att läsa och det är helt underbara natur och -miljöbeskrivningar. Naturupplevelserna står i allmänhet Albert för, Sara har intresset inriktat på hur och om det i framtiden kommer att behövas nya glas i fönstren. En härligare berättelse har jag inte läst på länge och att den på den tiden den kom ut ställde till det så för författaren har vi väl svårt att förstå idag, han var helt enkelt för tidigt ute, alldeles för tidig för dessa åsikter.

Det är helt underbart att få vara i parets sällskap och följa deras konversation, jag bara älskar det här greppet att fösa ihop två för varandra okända personer, kanske då som här med olika bakgrund, att få betrakta och lyssna hur de mer och mer lär känna varandra. Almquist roar sig här med att kasta om könsrollerna i en spefull ton, jag kan inte låta bli att fundera på om han driver med hela etablissemanget. Men det verkar som Almquist engagerat sig i kvinnlig rösträtt, att han till och med propagerade för att kvinnans myndighetsålder skulle inträda vid 18 års ålder, eftersom ”kvinnan mognar tidigare”, (ur Europeiska missnöjets grunder”). Så det verkar som han menade allvar och valde att använda en lättsam ton till det hela. Det borde dagens debattörer lära sig något av. Men för Almquist hjälpte det föga, för reaktionen på kortromanen blev våldsam, han tvingades att begära avsked från sin lärartjänst, vännerna svek och han kände sig bortkastad. Men det hindrade inte honom från att fortsätta sina angrepp på samhället. Man kan fundera vad det var som drev honom, lycklig verkade han inte varit och ändå tonen i ”Det går an” har en helt annan klang, där finns hopp.
Betyg 5
2014-11-11 23:05
Den väcke ju debatt och CJL fick ta sanslöst med skit för den. Men jag ser det som en underbart finstämd kärlekshistoria, och ett strålande tidsdokument. Fantastiskt språk och underbara miljöbeskrivningar. En svensk klassiker av bästa märke. Det som skulle kunna ha dragit ned betyget men inte gör det är ett underligt tidshopp mot slutet. Förstörde stämningen och spänningen lite. Men det är så litet minus att den fortfarande fär full pott hos mej. Prova gärna Gudrun Schymans inläsning - riktigt bra!
Betyg 5
2014-12-03 10:18
Denna roman får ett extra plus som ljudbok med Gudrun Schyman som uppläsare.
1800-talets Sara som var yrkesverksam och van att betala för sig själv möter serganten Alfred på en resa. Han förstår inte när Sara betalar sin del av maten och skjutsen utan ser det som ytterst pinsamt.
På den långa och skakiga resan växer det fram intresse och kärlek men de båda har helt olika åsikter om äktenskap.

Det var intressant att ta del av denna berättelse.
Betyg 4
2016-02-27 23:23
Stundvis trist.
Betyg 2
2019-09-27 11:20
En bok som onekligen skapade rubriker och var mycket omvälvande när det utkom 1839, men som känns ganska utdaterad idag. Dessutom kan jag inte komma ifrån att den rent allmänt känns väldigt tråkig. Välskriven, absolut, men med platt handling och platta karaktärer. Jag rycktes inte med alls.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det går an
Liknande böcker:
Adamsons
 G. Antti
Lene
 H. Møllehave
I fönstret mittemot
 D. Zitkova
Alltings början
 K. Ramqvist
Ambition
 J. Burchill
Städpatrullen
 I. Alfvén
The Full Cupboard of Life
 A. McCall Smith
Norrtullsligan
 E. Wägner
Ett eget rum
 V. Woolf