bokrecensioner boktips

Amalia Hillner

Författare: Carl Jonas Love Almqvist
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek, spänning
ISBN: 9178442257


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den spännande romanen Amalia Hillner från 1840 är Almqvists första realistiska projekt i det större formatet. Den utvecklar idéer från Det går an och hävdar den sanna kärlekens rätt, även när kärleken är polygam.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Amalia Hillner :
2010-02-01 00:53
Amalia Hillner är namnet på en artonårig flicka som i slutet av 1830-talet skickas som guvernant till ett gods i Skåne.Hennes mor är en sjuklig änka,Amalia hennes enda barn och det är första gången hon lämnar sin barndoms Uppsala.

Hon kommer med instruktioner av sin ängsliga mor att inte nämna sin döde far på godset och samtidigt vill modern gärna ha små "rapporter" om godsägarparet genom Amalias brev hem.
Amalia vet inte riktigt varför,men lyder,och blir även god vän med den fransyska friherrinnan och hennes dotter som hon är satt att undervisa.
Hon rörs av den finstämda kärleken mellan friherrinnan och hennes man samtidigt som hon drivs mot att försöka ta reda på vad som pågår.
Snart blir det klart att det pågår en konflikt om ett arv mellan friherrinnans döde make Ekensparres söner och den nye friherren.
Men vem är egentligen den mystiske friherren?Och varför är Amalias mor så intresserad av vad som försiggår på godset?

"Amalia Hillner" fortsätter att utmana tidens syn på könsroller och moral på liknande sätt som "Det går an" gjorde.Den är både en spännande förvecklingsroman och ett tidsdokument som på sin tid måste ha varit ganska provocerande.
Betyg 4
Liknande böcker:
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Tarzans son
 E. Burroughs