bokrecensioner boktips

Tre fruar i Småland

Författare: Carl Jonas Love Almqvist
Genre: Roman
Ämnesord: humor, historia, kärlek, spänning, äventyr
ISBN: 9178442672


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Med Tre fruar i Småland (1842-43) gjorde Almqvist ett storslaget försök att erövra den breda romanpubliken. Det är en kostlig rövarskröna full av svensk provinsromantik, mörka sockenhemligheter, vackra småländskor och världsförbättrande ynglingar.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tre fruar i Småland :
2010-01-30 23:29
"Det går an" har väl de flesta läst i gymnasiet.En kortroman om kvinnors frigörelse och rättigheter under första hälften av 1800-talet i Sverige.
"Tre fruar i Småland" är annorlunda på vissa sätt,den är inte bara rejäl och härligt tjock(vilket ger timmar av tidseskapism)utan också en synnerligen lyckad hybrid mellan humor,spänning,politik och allvar.

Läraren och världsförbättraren Alexander Medenberg hamnar en dag under en resa mellan Stockholm och hemstaden Göteborg på ett gods mitt i mörkaste Småland.
Där bor en sjuklig och förmögen baron von Mekeroth med en porslinsdockelik hustru och två barn.Medenberg blir en väl sedd gäst i huset och erbjuds en informatorstjänst åt de två barnen.Godsförvaltaren Joak Nickolsson försvinner strax därefter spårlöst och det gör också 2500 riksdaler.
Tillsammans med prostsonen Göran Edeling i socknen ger sig Medenberg av för att skaffa de försvunna pengarna tillrätta för sitt värdpar och det blir en lång och händelsefylld resa där de såsmåningom inte bara vill ha tillbaka pengarna utan också rädda ett rövarband undan galgen genom att omvända dem till ett rättskaffens liv och samtidigt rädda smålandsskogarna undan några av de västa brottslingar som någonsin setts härja i trakten.
Tre förmögna kvinnor blir också,på sätt och vis,till följd av detta änkor och ingår en pakt där de ska ta hand om varandra,sina barn och föralldel också samhällets utsatta och usla.

Underbart färgrik skröna med den gamla språkdräkten bevarad samtidigt som man får sig många härliga gamla ord till livs.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tre fruar i Småland
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gång om året
 P. Öhman
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Ond skörd
 S. Bolton
Det var en gång i Holl..
 Q. Tarantino
Våldets historia
 É. Louis
Patron Ann-Mari
 E. Nordström
Elizabeth
 L. Pearse