bokrecensioner boktips

Gränsmark

Författare: Aino Trosell
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, humor, religion, historia, kultur, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789176972380


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Folket på Finnmarken får reda sig själva precis som förr i världen. Fast numera finns det ju bilar och snöskotrar, fläckvis mobiltäckning, gevär med kikarsikten, det finns boxvin och knark och sällan förgås någon längre i ödemarken.

Brevbäraren Siv Dahlin kör längs de ödsliga vägarna. Hon har precis tagit över postrundan på Finnskogen och börjat lära känna människorna som lever härute i periferin. Hon lyssnar på musik, noterar naturen och årstidernas växlingar medan hon delar ut post. Ibland låter hon sig bjudas på kaffe.

På vinterns kallaste dag påträffar Siv en rimfrosttäckt kropp på rundan. Hon förstår att mannen är en av de nyanlända som nyss kommit till orten. Efterhand avtäcks spänningar av oväntat slag. Allt är inte heller så enkelt. Ofrivilligt blir hon indragen som vittne, som fyllechaufför, som mottagare av bikt vare sig hon vill det eller inte.

Trosells nya samtidsroman är en storslagen berättelse från glesbygden.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gränsmark :
2020-10-08 00:22
Det här är min 134:e lästa/lyssnade bok under det gångna året och utan tvekan den absolut bästa hitintills. Jag har länge beundrat Aino Trosells författarskap och jag blev verkligen inte besviken över hennes senaste roman. Tvärtom.
Det här är en storslagen samtidsroman med glesbygdsdramatik och värme, en spännande thriller och en humoristisk komedi sammansatt i en och samma bok. Persongalleriet är rikt och mångbottnat. Siv Dahlin som jag tidigare följt i fyra andra böcker, är en underbar, något klantig och impulsiv hjältinna som jag inte annat kan än att älska. Hon är en alldeles vanlig medelålders kvinna som i den här boken delar ut post på Finnmarken där hon dras in i den ena historien efter den andra.
Språket är vackert och engagerande. Det här är en lång bok men för mig hade den gärna fått vara ännu längre. Det känns riktigt tomt nu när den är slut. Jag hoppas att jag som läsare inte ska behöva vänta alltför länge på en ny roman av Aino Trosell och med den underbara Siv Dahlin!
Jag lyssnade på ljudboken och njöt. Anna Bromee läser och jag kan ärligt säga att det här var den bästa uppläsningen jag någonsin har hört. Hon läser engagerat och med värme i rösten. Hon läser repliker med dialekt, hon sjunger och hon till och med visslar vid något tillfälle. Fantastiskt bra uppläsare som jag innerligt hoppas få höra mer av snart.
Jag kan riktigt varmt rekommendera den här underbara pärlan som har precis allt vad jag eftersöker i en bra bok!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gränsmark
Liknande böcker:
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron