bokrecensioner boktips

En gränslös kärlekshistoria

Författare: Aino Trosell
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, kärlek, fattigdom, trysil, norge, generationsroman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789172637405


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hon sitter och ser på sin flicka. Nyss kämpade den lilla för att lyfta huvudet från underlaget, spädbarnets gåtfulla blick fasthakad i hennes.
Nu är dottern redan vuxen, arg och stark och feministisk. Hur fort rinner tiden - är hon själv nästan gammal?
Hundra år och fem kvinnor - en stafett av mor och mormor, mormors mor och dotter. Fem kvinnor som framlever sina liv i gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Hundra år av en sorts kärlek - historien nåbar med blotta fingertopparna.
Elis kamp med oönskade graviditeter, med späda, döda barn och fattigdomen där vid Trysilfjället.
Hennes dotter Stina fick det bättre, gifte sig med svensken. Men säg blev hon lycklig med den stränge Per? Fast när yngsta dottern Edit föddes lovade han att aldrig slå just henne.
Hon blev pappas flicka. En problematisk relation, en problematisk kärlek. Ja allting blev förfärligt problematiskt, inte minst relationerna till männen. Och den nya tiden lockade, nya tankar, andra drömmar än att bara ha familj. Ett möjligt eget liv? Barn var ingenting hon stod efter, ändå födde hon en dotter.
Som tonåring insåg denna dotter att hon inte varit önskvärd. Sedan rycktes modern bort. Men folkhemmet tog över där familjen inte fanns. För ännu en ny tid sprang fram med hopp och nya drömmar.
Till sist: en dotter, vacker, stark med ögon outgrundliga som skogstjärnar. Och med hela kvinnobördan outtalad, den femte generationen.

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En gränslös kärlekshistoria :
2011-11-08 13:59
Recension av Aino Trosells roman En gränslös historia

Boken är utgiven på Norstedts (pocket) 2008 och innehåller 307 sidor.

Aino Trosell är född 22 maj 1949 i Malung i Dalarna och är svensk författare och dramatiker. Hon räknas till en av de moderna arbetarförfattarna. Hon har skrivit tjugo böcker. Källa: Wikipedia.

Handling: Detta är en roman om en släkthistoria. Författaren har skrivit om sina förfäder på sin mors sida 100 år tillbaka i tiden. Vi får följa hennes mormorsmors, mormors och mammas öde och framåt till författarens egna liv från barn till vuxen ålder. Familjen härstammar från Trysil i Norge och kommer senare att hamna i Sverige. Mormorsmor Elin är den första som vi får möta och hon får tidig ge sig ut för att söka jobb som piga. Hon är från en fattig familj. Även mormor Stina får ta arbete som piga och slita hårt. Alla har även svårt att hitta rätt män, de män de gifter sig med har antingen alkoholproblem och har varit elaka mot sina kvinnor, eller enbart elaka både mot kvinnorna och mot sina barn. Flera av förfäderna födde många barn, men flera dog också när de ännu var små.
Så långt som möjligt har författaren forskat kring sina kvinnliga förfäder och mycket som står skrivet är sant. Men dialoger, deras tankar och vissa personliga händelser är såklart svåra att veta vad som egentligen hänt, så romanen innehåller en hel del fiktiva händelser också. Jag vill inte gärna berätta för mycket om handlingen, för detta är en roman där man själv ska bilda sig en uppfattning om handlingen och jag vill inte påverka andra läsares tankar. När man läser en släkthistoria som sträcker sig över 100 år ska man uppleva den på sitt eget sätt.

Wow! Jag har hittat en ny favoritförfattare. Aino Trosell har skrivit mängder med böcker och jag tror jag läst några för många år sedan. Nu kommer jag troget att följa hennes fortsatta skrivande. För det här var bara så poetiskt och vackert skrivit. Jag blev väldigt berörd, kanske extra mycket för att även min släkt på mammas sida är från Norge och jag rest förbi Trysil många gånger. Jag däremot har alltid vistas hos min släkt varje sommar sedan jag var liten och känner dem väl. Aino skriver att i hennes släkt var männen dominerande, men i min släkt är det vi kvinnor som varit dominerande sedan långt bak i tiden. Författaren skriver så känslosamt att jag inte kunde läsa för mycket åt gången. Jag blev ofta gråtfärdig och behövde lägga ifrån mig boken och tänka på min älskade mormor. Även karaktärerna och miljöerna är fantastiskt gestaltade. Jag blev helt enkelt kär i denna roman och ska snart läsa Hjärtblad av samma författare.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-11-08 (115) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5
2019-03-11 20:11
Fin och ärligt skrivet av den alltid lika underbara Aino Trosell. När jag väl kom in i boken kunde jag inte sluta lyssna. Dessutom en jättefin uppläsning av Aino själv.
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En gränslös kärlekshistoria
Liknande böcker:
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Min perfekte man
 B. Ohlsson
Candy
 H. Rengfors
Fartygets ögon
 R. Jocobsen
Vitt hav
 R. Jacobsen,
Löftet
 R. Aneröd
Det löftet du gav
 E. Rydsjö
Vem dödade min far
 É. Louis