bokrecensioner boktips

A.P. Rosell, bankdirektör

Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Roman
Ämnesord: politik, historia, kultur
Utgivningsår: 1932


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av A.P. Rosell, bankdirektör :
2004-11-12 11:03
Vilhelm Moberg hade uppenbarligen en stark känsla för feeling. A P Rosell, bankdirektör skrevs under 1931-32 och utgavs på hösten 1932. Tidigare samma år hade Ivar Kreuger skjutit sig på ett hotellrum i Paris och Kreuger-kraschen var ett faktum. Att säga att boken låg rätt i tiden får väl anses vara ett kraftigt understatement.

Boken utspelar sig i Allmänninge, ett svenskt mönstersamhälle. En av samhällets stöttepelare är bankdirektören Rosell, som har ett finger med i allt som sker, från kommunala satsningar till välgörenhet och ordensmiddagar. Plötsligt upptäcker en bedagad redaktör för lokaltidningen att bakom fasaden står allt inte rätt till. Och helt plötsligt ställs redaktör Sterner inför ett akut dilemma; ska han avslöja affären och på så sätt äventyra hela samhällets trygghet, eller ska han bli medlöpare i svindleriet? Svaret är inte lätt.

Min direkta reaktion när jag läste boken var att den skulle kunna ha varit skriven nästan när som helst. Temat är allmängiltigt och frågorna eviga. Men man undrar också varför svenska industriledare och journalister inte oftare läser den här sortens böcker. Utöver bokens ständiga aktualitet finns givetsvis också det vackra språket och en bra och spännande berättelse som har sitt eget berättigande.

Kort sagt: en bra bok. Som lämpar sig utmärkt för en bokcirkel eller dylikt eftersom den ger upphov till så många funderingar.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till A.P. Rosell, bankdirektör
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris