bokrecensioner boktips

Sömnlös

Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Roman
Ämnesord: depression
ISBN: 9789100147488


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Redaktör Knut Toring hade en längre tid lidit av svår sömnlöshet."

Romanen Sömnlös gavs ut första gången 1937. Vilhelm Moberg (1898-1973) var en svensk författare, dramatiker och journalist. Ett av hans mest kända verk är Utvandrarserien.
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sömnlös :
2004-11-05 10:49
Moberg är i likhet med de flesta svenska klassiker dömda till glömska utom för ett verk. I Mobergs fall gör trilogin om Utvandrarna att allting annat hamnar i skymundan. Lite synd är detta då det många gånger handlar om breda författarskap under stadig utveckling.

Vilhelm Mobergs Sömnlös skrevs på 30-talet men är en påfallande modern bok i såväl ämnesval som utförande. Den yttre handlingen kretsar kring tidskriftsredaktören Knut Toring som sedan nio år är boende i Stockholm. Där bevakar han viktiga sociala tillställningar och har en respekterad ställning i samhället. Hans inre liv är däremot i total oordning och han känner sig alltmer obekväm med sitt liv. Detta kulminerar med att börjar få allt svårare att sova på nätterna (ordet utbrändhet var inte uppfunnet på 30-talet). Plötsligt inser han att han måste tillbaka till sin barndoms Småland för att inte förlora sig själv. Uppbrottet blir svårt och smärtsamt, men nödvändigt.

Moberg berör alltid, och hans skildring av splittringen inom familjen känns obehagligt modern. Likaså skildringen av de Stockholmska inne-kretsarna (ordet används dock inte). Vackert språk och en intressant skildring av ett tragiskt (i viss mån) människoöde. Och slutet av boken är hjärtslitande.

Läs den, på antikvariatet kostar ett ex kanske tjugo spänn (det gjorde mitt). Man får mycket litteratur för pengarna. Dessutom finns det en fortsättning på boken.
Betyg 4
2008-06-04 13:53
Mycket bra. Tyvärr något sämre än den första delen (Sänkt sedebetyg) i Mobergs självbiografiska trilogi.
Betyg 4
2015-06-25 20:05
Redaktör Knut Toring vägrar att ta in lättläst material, sådant som läsarna vill ha, i Fristundens tidning. Detta gör att upplagan minskar och till sist känns kraven för stora och han slutar sitt arbete. Knut och hans fru lägger in om hemskillnadsår och Knut åker tillbaka till barndomsbyn. Men livet på landet har inte stannat av under alla år han varit i staden. Knut söker efter något som kan påminna om hans barndom och finner till sist ett litet ställe men saknaden efter de två barnen är stor.
Berättelsen om att söka sig tillbaka och om svårmod och längtan skulle kunnat utspelats i dag. Likaväl fördömelse i andras ögon som kan vara uttalad i små byar på landsbygden.
Vilhelm Moberg levnadsgör människor och åkerbruk och bilderna växer fram efterhand som romanen fortskrider. Det finns fler böcker om Knut Toring men varje kan läsas som fristående.
Betyg 3
2019-10-27 14:29
Sömnlös Wilhelm Moberg Albert Bonniers förlag 1937


Den medelålders mannen Knut Toring lever i Stockholm sedan 9 år, inflyttad från landsbygden, han är en törstande man efter mening och litteratur. Hans arbete som redaktör på tidningen Fristunden ger honom inte den stimulans han behöver, han vill inte skriva om som han anser är meningslösheter, det urholkar hans bröst mer och mer. När han påtalar det för verkställande direktören Lorentsson får han ingen respons, tvärtom tror han att bluffar, att en spärrhake hade släppt för honom.

Sedan en tid tillbaka kan Knut inte sova, han går till sängs men somnar inte förrän gryningen och stiger upp när han är som tröttast. Han går till ett arbete som mer och mer urholkar honom, vad är det fria ordet när han inte får skriva det han vill, han blir en sköka.
Knut lämnar till slut in sin avskedsansökan, lägger in om skilsmässa och far hem till sin hembygd som han en gång lämnade för att han trodde att staden hade mer att ge.

Skulle man föra över detta i nutid så skulle Knut säkert diagnostiserats med utbrändhet. Hans samvete tillät honom inte längre att slava för något han inte trodde på och det tärde mer och mer och när sömnen inte ville infinna sig så kom han till en punkt när han inte orkade mer. Nu blev det också så att hans fru och de två barnen fick betala ett högt pris och det visste Knut, men kunde inte handla annorlunda.

När han återvänder till sin hembygd använder han sin kropp för att slippa tänka, han möts av oförstående av sina föräldrar, hur kan man lämna ett bra arbete och det allra värsta sin familj. Hans bror och hans fru blir misstänksamma, vad vill han? ska han inte åka tillbaka till sin familj snart. Till slut hyr Toring ett gammalt fallfärdigt torp och där börjar hans väg tillbaka, eller till något nytt.

”Sömnlös” känns som en bortglömd roman, mycket synd för den känns väldigt aktuell, människor har i alla tider sökt ett bättre liv. Moberg skriver ”landsbygdens folkmängd minskade med 35 000, städernas ökade med 50 000. orsaken till den överväldigande folkvandringen från jorden, landets största befolkningsproblem i denna tid, uppgavs vara de för närvarande goda konjunkturerna. De goda konjunkturerna.... Men anden har lågkonjunktur”.

Till slut detta underbara och många gånger humoristiska språk, dialogerna och Knuts tankar är den största behållningen och Mobergs beskrivning av landsbygden, det blir aldrig innehållslöst.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sömnlös
Liknande böcker:
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vid skiljevägen
 . Runa
Löftet
 R. Aneröd
Andras vänner
 L. Moriarty
Skilsmässan
 M. Herngren
Här är jag nu
 K. Cambell
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Karin
 B. Myrberg