bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
A.P. Rosell, bankdirektör
Berättelser ur min levnad
Den riktiga jultomten
Det gamla riket
Din stund på jorden
Därför är jag republikan
Giv oss jorden!
Invandrarna
Mans kvinna
Nybyggarna
Raskens
Rid i natt!
Sista brevet hem
Sista brevet till Sverige
Soldat med brutet gevär
Sänkt sedebetyg
Utvandrarna
Liknande böcker:
Boel och Oscar
 J. Sundström
Kärlekshandling
 J. Eugenides
Pojken vid forsen
 S. Berglund
Avlivningskliniken Tus..
 M. Montelius
Lene
 H. Møllehave
Skogen
 M. Lindholm
Den stora passionen
 M. Mackey
I mors klor
 S. Forslund
Oskuldens död
 K. Thorvall
Våga leva
 I. Holmström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSömnlös

 
Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Roman
Ämnesord: depression
ISBN: 9789100147488
 
Lärorik:  3
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Redaktör Knut Toring hade en längre tid lidit av svår sömnlöshet."

Romanen Sömnlös gavs ut första gången 1937. Vilhelm Moberg (1898-1973) var en svensk författare, dramatiker och journalist. Ett av hans mest kända verk är Utvandrarserien.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sömnlös :


urok2 2004-11-05 10:49
Moberg är i likhet med de flesta svenska klassiker dömda till glömska utom för ett verk. I Mobergs fall gör trilogin om Utvandrarna att allting annat hamnar i skymundan. Lite synd är detta då det många gånger handlar om breda författarskap under stadig utveckling.

Vilhelm Mobergs Sömnlös skrevs på 30-talet men är en påfallande modern bok i såväl ämnesval som utförande. Den yttre handlingen kretsar kring tidskriftsredaktören Knut Toring som sedan nio år är boende i Stockholm. Där bevakar han viktiga sociala tillställningar och har en respekterad ställning i samhället. Hans inre liv är däremot i total oordning och han känner sig alltmer obekväm med sitt liv. Detta kulminerar med att börjar få allt svårare att sova på nätterna (ordet utbrändhet var inte uppfunnet på 30-talet). Plötsligt inser han att han måste tillbaka till sin barndoms Småland för att inte förlora sig själv. Uppbrottet blir svårt och smärtsamt, men nödvändigt.

Moberg berör alltid, och hans skildring av splittringen inom familjen känns obehagligt modern. Likaså skildringen av de Stockholmska inne-kretsarna (ordet används dock inte). Vackert språk och en intressant skildring av ett tragiskt (i viss mån) människoöde. Och slutet av boken är hjärtslitande.

Läs den, på antikvariatet kostar ett ex kanske tjugo spänn (det gjorde mitt). Man får mycket litteratur för pengarna. Dessutom finns det en fortsättning på boken.
Betyg 4

Magister_Törner 2008-06-04 13:53
Mycket bra. Tyvärr något sämre än den första delen (Sänkt sedebetyg) i Mobergs självbiografiska trilogi.
Betyg 4

gun 2015-06-25 20:05
Redaktör Knut Toring vägrar att ta in lättläst material, sådant som läsarna vill ha, i Fristundens tidning. Detta gör att upplagan minskar och till sist känns kraven för stora och han slutar sitt arbete. Knut och hans fru lägger in om hemskillnadsår och Knut åker tillbaka till barndomsbyn. Men livet på landet har inte stannat av under alla år han varit i staden. Knut söker efter något som kan påminna om hans barndom och finner till sist ett litet ställe men saknaden efter de två barnen är stor.
Berättelsen om att söka sig tillbaka och om svårmod och längtan skulle kunnat utspelats i dag. Likaväl fördömelse i andras ögon som kan vara uttalad i små byar på landsbygden.
Vilhelm Moberg levnadsgör människor och åkerbruk och bilderna växer fram efterhand som romanen fortskrider. Det finns fler böcker om Knut Toring men varje kan läsas som fristående.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sömnlös


  Köp boken som film på cdon: