bokrecensioner boktips

Grabben i graven bredvid

Författare: Katarina Mazetti
Genre: Roman
Ämnesord: Kärlek, humor
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9789177129516


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Desirée sitter vid sin mans grav, förlägen över sin brist på sorg. På bänken bredvid sitter en vulgär karl helt utan stil. Graven han sitter vid är översållad med utsmyckningar, och han planterar och arrangerar som om det vore en utställningsträdgård. Detta är upptakten till ett mycket speciellt relationsdrama. Två till synes oförenliga personligheter lyckas mötas. Och då slår det gnistor.

Utdrag ur boken:
''-Det sa inte direkt klick, det var mer som när jag lutade mig mot elstängslet''

Medelbetyg: 3,09 (43 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Grabben i graven bredvid :
2003-10-06 09:03
Detta är den absolut roligaste bok jag läst. Jag kan inte komma på någon som ens är i närheten. Den blir lite allvarligare på slutet men den är verkligen värd att läsa.
Har sett filmen också och den var också kul även om den var annorlunda. Men jag tycker att du ska läsa boken!
Betyg 5
2003-10-18 22:02
Helt klart en läsvärd bok, den är rolig och man sitter med ett stort leende på läpparna hela tiden. Jag har tyvärr inte sett filmen är, men jag ska försöka göra det. Även om jag oftast blir besviken på filmen.
Betyg 4
2004-01-01 17:05
Halva boken va jätte rolig, men sen blev den mest lite tråkig...... första delen sku ha fått ett mycket bättre betyg, men man måste ju ta hela boken i beaktande...... ;)
Betyg 3
2004-01-30 19:16
Nja... Jag hade nog väldigt högt ställda förväntningar eftersom jag hört så väldigt mycket positivt om boken, så jag blev lite besviken. Visst bjöd den på en del småskratt, men jag uppfattade den inte som en "komedi" precis... Men det var en fint berättad historia med humoristiska poänger och, trots allt, läsvärd.
Betyg 3
2004-02-24 17:27
Njä... SÅ himla kul är den väl inte. Lite småputtrig. Inget märkvärdigt egentligen. Kul berättarteknik att båda får ge sin bild, det är väl det "nya". Utan det greppet hade det bara blivit en tvåa.
Betyg 3
2004-02-28 18:34
Detta är nog en av de sämsta böckerna jag läst på länge.....hallå!!!!!
Betyg 1
2004-04-16 17:23
Alla sa att den här boken var så himla bra och rolig, så jag läste den, men jag blev bara besviken. Tyckte inte att den var speciellt bra.

Måste även lägga till att det värsta med boken var den där hemska tjejen, Desirée. Sån fruktansvärd hemsk människa. Finns det verkligen såna där "fjompiga" människor. Man blir ju rädd.
Betyg 2
2004-04-29 20:01
Okej. Det här är verkligen min favvobok, alla kategorier! Jag har läst den tre gånger och jag är säker på att jag kommer att läsa den igen. Och igen! Jag älskar att varannat kapitel är Desireés och varannat är Bennys beskrivning av samma situation! SÅ HIMLA BRA! Den här boken är verkligen så himla rolig! Och sorglig. Och jag får nästan en klump i halsen av rörelse över att Desirée och Benny är så himla olika varandra! Det blir så sorgligt och hjärtgripande för trots att de är så olika så tycker jag att de passar så otroligt bra tillsammans! Och då blir det igen så himla roligt. Och sorgligt. Och det är verkligen så att den här boken ligger så himla högt på min topplista-över-de-bästa-böcker-som-jag-någonsin-har-läst-lista! Verkligen Så, läs den! Och läs den sen igen. (Och igen?)
Betyg 5
2004-06-17 20:31
Nä....den här boken gillade jag inte så värst mycket! Jag hade ganska höga förväntningar på den, så därför blev jag besviken.
Betyg 2
2004-07-24 12:55
Helt okej bok, hyfsat smårolig. Inget mästerverk, men något man kan läsa en regnig dag när annat inte finns att göra.
Betyg 3
2004-11-02 11:00
En kärlek dömd att gå åt helvete. Eller? Underbar bok är det i alla fall. Både rolig och allvarlig. Fint språk. Men jag avskyr Desirée. Ego som få. Benny var kanske ganska ego han med. Bra bok hur som helst. Mycket bättre än filmen.
Betyg 4
2004-11-02 11:13
Detta var en helt OK lite puttinuttig bok. Bättre än filmen ... Lättläst och relativt verklighetsnära.
Betyg 4
2004-12-16 21:05
Ett mästerverk, en given klassiker, det blir inte bättre än såhär helt enkelt!
Filmen var skit förstås, men det var inget annat att vänta.
Betyg 5
2004-12-18 19:36
Oh en sån söt bok! Man blir lycklig av den.
Betyg 4
2005-03-28 09:57
Jo jag gillade den här boken. Det var en bra text som förde handlingen framåt nästan hela tiden. Jag håller med de andra som säger att första halvan av boken är rolig, men inte andra halvan. Jag gapskrattade mig igenom första halvan, vilken ironi och härlig klang i texten! Resten av boken blev inte automatiskt dålig utan bara lite mer "intrig-fylld". Jag sträckläste den, det kändes som det enda rätta att göra för det är en härlig kärlekshistoria.
Betyg 4
2005-04-07 21:15
Jag älskade den men var missnöjd med slutet.För att jag ville mer,jag ville inte att boken skulle ta slut redan.Jag älskar språket det är lättsamt och suger likdom fast en.Jag tycker om när man serveras två versioner av samma historia,varvat ivartannat kapitel.Speciellt när det är en man och en kvinna,liksom i denna bok,i prioritarie och i tillsammans tex dels är det intressant att få en inblick i skillnader och likheter mellan könen och dels är det för att jag blir rastlös när jag läser.Det blir varierande med två olika stilar.GGB har det mesta.Stor humor,mycket värme,fyndig titel och ett snyg omslag.Jag sträckläste den och njöt av det
Betyg 3
2005-07-05 10:54
Grabben i graven brevid. Visst var det en trevlig bok, fastän jag inte var så intresserad när jag först hörde om den. Titeln gav liksom mest ett konstligt intryck. Jag vet inte egentligen vad jag tänlkte då, för vid närmare eftertanke är titlen ju ganska intressant, och den lockar definitivt till läsning. Sen låter den ju så bra också.

Fast själv tycke jag att det var lite respektlöst av författaren att låta dem träffas på kyrkogården, och bara fem månader efter att kvinnans man hade dött. Bibliotekarien Desireé och bonden Benny nämligen. Och inte tänkte Desireé på sin döde man så särskilt mycket heller. DEt var ju också ganska konstigt, fastän äktenskapet uppenbarrligen inte hade varit så lyckligt som det hade verkat.

Men bra underhållning var boken trots allt. Fortsättningen ska jag nog läsa, för man måste ju få veta vad som hände sen. Få se om det blir nåt mera Mazetti efter det. Lättläst är den i alla fall.
Betyg 4
2005-07-31 19:43
Desirée är en blek och ganska menlös person. Vi möter henne på kyrkogården där hon sitter och försöker känna äkta sorg över sin man som blivit påkörd några månader tillbaka. Desirée har aldrig upplevt himlastormande kärlek och kanske just därför blir hennes romans med lantjunkarn Benny galet rasande lyckligt olycklig. Benny och Desireé är varandras totala motsatser. Deras liv tycks omöjliga att jämka ihop på ett sunt sätt. Paret finner sig frontalkrocka med verkligheten och försöker hitta ett sätt att leva tillsammans utan att den ena måste kompromissa för mycket. Kan kärleken övervinna allt? Även bibliotikarier som lider av nervösa besvär och skitiga Benny som mest har kor och gårdens överlevnad i huvudet...

Nåväl, Mazetti kan verkligen skriva historier. Det slår gnistor om det här paret! Beskrivningen av parets vedermödor och kamp för att acceptera den andra (och sig själv) är roande, men bitvis alldeles för tragikomiskt för min smak. Kanske har jag vant mig vid att Mazetti trots att hon flörtar med katastrofer i nästan alla sina böcker, lyckas hålla sig på rätt sida av tragikomiken. Men detta var för mycket. Desirées och Bennys relation blir bara mer och mer infekterad och till slut känner jag att jag hellre äter mask än läser klart boken (vilket jag dock gjorde ändå - läste klart boken alltså). Men okej, "Grabben i graven bredvid" kom att beröra mig, även om det var negativt. Därför får den en trea.

Betyg 3
2005-11-19 16:31
Jag visste att den här boken skulle vara lättläst, men den var dessutom så himla förutsägbar att jag aldrig läste ut den.
Betyg 1
2005-12-10 10:52
Nja den är inte klockren men visst man kan läsa den ändå.
Betyg 2
2006-01-06 15:16
Läste nyligen om den här boken efter att ha läst Familjegraven och jag tycker fortfarande den är lika rolig! Jag bara älskar hennes humor och den här är helt underbar speciellt som jag känner igen mig själv i Desirée - det där lite snobbiga och vikten av akademisk utbildning etc som i slutändan faktiskt inte betyder så mycket... Filmen är också väldigt bra tycker jag och gör boken rättvisa vilket inte alltid är så självklart!
Betyg 4
2006-04-08 23:35
Skit!
Svensktoppslitteratur!!
Betyg 1
2006-05-04 10:19
En lättsam och helt ok bok ändå.
Betyg 3
2006-05-14 03:45
Jag tycker att det här är en fantastisk bok om dagens individer som har svårt att ge avkall på det liv de lever för sig själva, t o m för den stora kärleken. Jag blir ofta uttråkad av böcker, men den här sträckläste jag. Var ledsen när den slutade.
Betyg 5
2006-05-15 11:58
I LOVE IT...
Betyg 5
2006-11-06 00:45
Grabben i graven bredvid är en småkul bok om en änka/bibliotekarie som träffar en vad hon tror osannolik partner när hon sitter vid sin mans grav.
Det är princip det allt handlar om,förvecklingarna som deras förhållande orsakar i deras liv.Hon är en ganska irriterande och "störig" karaktär,hysterisk och ganska så osannolik.
Benny är en intellektuellt ointresserad bonde som hon till syns inte har något gemensamt med.Och så blir allt förstås en soppa-med ett någorlunda lyckligt slut.

Överreklamerad bok,jag tror den tilltalar icke-läsvana och medelålders light-intellektuella för den är inte svårläst på något sätt.Men den sätter sig inte i minnet på mig iallafall.
Betyg 3
2007-03-17 12:21
Läsvärd.
Betyg 4
2007-04-05 16:11
De träffas på kyrkogården – Desirée och Benny. Kärlek uppstår.
Hon, en beige, strikt bibliotekarie med välbildat huvud och gråtrist, stelt liv. Han är bonnläppen med 24 mjölkkor.
Hon drömmer om en man att gå på opera och museum tillsammans med.
Han, om en hustru som kan sköta hemmet, köra traktor, mjölka kor och steka köttbullar.
En omöjlig kärlek… Eller?

En fint berättad historia där man växelvis får följa deras upplevelser och tankegångar. En trevlig bok med ett lättsamt språk och korta kapitel. Ett okej tidsfördriv.
Betyg 3
2007-08-10 15:25
Njae. Blev inte förtjust.
Betyg 2
2007-11-11 13:25
Kom inte igenom hela boken. Tjatig, långtråkig och allmänt konstig(enligt mig). Se filmen istället som iallafall är lite bättre.
Betyg 1
2008-02-01 19:27
Rolig bok om två personer som blir ett par trots att de är väldigt olika.
Betyg 3
2008-04-13 20:23
Hmm. Den var väl gullig och så, men jag gillade den inte.
Betyg 2
2008-09-10 11:49
det var en bra bok
två mäniska älskar varandra ,dock olikheter
Betyg 4
2018-11-18 21:50
Härlig bok om en bonde och en bibliotekarie som träffas på en kyrkogård
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Grabben i graven bredvid
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup