bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Du är alltså svensk?
Duck City
Egenmäktigt förfarande
Kottens hemlighet
Utan personligt ansvar
Var det bra så?
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Belle
 L. Pearse
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSveas son

 
Författare: Lena Andersson
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, historia, kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789177950158
 
Spänning:  3
Romantik:  2
Humor:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
Ragnar Johansson fick två barn med tre års mellanrum. Det var inte tänkt så men inget annat var tänkt heller.

Medelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sveas son :


Arne 2019-07-21 12:52
Ragnar Johansson är en man som inte bara har principer, han har PRINCIPER. Han föddes 1932, det år som var inledningen på den 44-åriga era av socialdemokratiskt maktinnehav då folkhemmet byggdes och det gamla fick ge vika för det nya. Utveckling och tillväxt till varje pris. Ragnar ger gråsossen ett ansikte, en lojal medarbetare i folkhemsbygget, den som lydigt anammar allt modernt och föraktar det gamla samhälle han är sprungen ur. Staten vet bäst, individen måsta anpassa sig. Dess likriktning lyfter lyfter människan ur fattigdom och mörker. Ragnar köper halvfabrikat av princip fast hans fru föredrar att laga mat från grunden och irriterar sig på sin mor Svea som osolidariskt nog envisas med att baka och laga, sylta och safta fast hon har råd att köpa allt färdigt.
Men åren går och Ragnar känner sig alltmer vilsen i det nya samhälle som växer fram på 70-och 80-talet. Hans självklara sanningar ifrågasätts hela tiden, även av hans fru och barn. När muren faller sörjer han, han som alltid varit på gränsvaktens sida mot revoltören. Men till slut kapitulerar även han, plikt och ansvar får ge vika för känslor och behovstillfredsställelse. Frågan är om man blir lyckligare av det...?

Lena Andersson har skrivit en bok som är mer intressant än bra, inte i klass med mästerverket Egenmäktigt förfarande men väl läsvärd. En skarp och analytisk skildring av utvecklingen från bondesamhälle till modern industristat, kanske den bästa som skrivits om den epoken. Igenkänningsfaktorn är hög för oss som minns åtminstone en del av den tiden och alla har vi väl träffat Ragnar någon gång. Inte minst gäller det hur Ragnar engagerar hela familjen i barnens idrott. Hur många gånger har man inte sett dessa superengagerade föräldrar som lever genom barnen och deras intressen och låter det styra hela famlijens tillvaro? Men så brukar det inte sluta bra heller...

Lena är den skarpaste kultur- och samhällsdebattör vi har i landet och enda orsaken till att hon inte sitter i Svenska Akademien är att hon inte vill. Men ibland blir det lite för mycket i boken, som när Ragnar och barnen pratar förbi varann. Generationsklyftan blir nästan övertydlig. Sen har jag lite svårt för skildringen av Elisabet, Ragnars fru, Hon är en trevlig, pragmatisk och anpassningsbar person, vad ser hon i den dogmatiske Ragnar? Hon är kulturintresserad men samtidigt ointellektuell, för mig känns hon lite motsägelsefull. Desto bättre lyckas författaren med bokens andra huvudperson, Svea. Hon är på pricken, en fattig kvinna från bondesamhället som anpassar sig till det nya men för den skull inte glömmer det gamla.

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sveas son


  Köp boken som film på cdon: