bokrecensioner boktips

Judas

Författare: Amos Oz
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, religion, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789146226727


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Judas :
2018-10-30 21:36
Schmuel Ash tvingas lämna sina universitetsstudier i Jerusalem och blir i samma veva lämnad av sin flickvän. Men han hittar ett tillfälligt jobb som "sällskapsdam" till den rörelsehindrade lärdomsgiganten Gershom Wald. De omaka männen kommer varann nära i sina diskussioner om Jesus, Judas, judarnas historia och bildandet av staten Israel. I huset bor också Walds svärdotter Atalia, sval och nedlåtande men ändå lockande. Men bägge lever i skuggan av det som hände 1948 när Israel bildades och deras berättelse gör att Schmuel tvingas ifrågasätta det han dittills tagit för givet...

Ramhandlingen är en ganska trivial historia där den vilsne Schmuel blir olyckligt förälskad i den betydligt äldre Atalia, men berättelsens kärna (och antagligen orsaken till att den skrevs) är ett resonemang om hur och varför kristendomen egentligen uppstod och den centrala roll som Judas hade i detta. Det handlar också om Israels våldsamma historia och om det funnits en väg att undvika den spiral av våld som genomsyrat Mellanöstern ända sedan staten bildades. En inte helt lättläst men ändå intressant roman och det skadar inte om läsaren har ett hum om staten israels bildande.
Betyg 3
2021-12-28 23:31
Judas av den israeliske författaren Amos Oz är en fascinerande bok på många sätt. Tempot i boken är långsamt; långt från de smattrande texterna i spänningsromanerna. Ändå är det en bok som trollbinder mig som läsare.

Boken, som utspelar sig 1959-60, handlar om den unge Schmuel Ash, som får anställning som vad väl kan betraktas som en manlig "sällskapsdam". Han ska konversera den gamle handikappade mannen Gershon Wald och servera honom te och kvällsgröt. Samtidigt grubblar han över det ämne som legat till grund för hans oavslutade mastersuppsats - Judiska aspekter på Jesus.

Men det är nog inte den fiktive Schmuel Ash som är det intressanta i romanen. Författaren uppehåller sig mycket kring vad som kunde ha gjorts annorlunda när staten Israel grundades och hur motsättningarna mellan judar och araber hade kunnat biläggas. Var den som förespråkade en gemensam stat en förrädare? Var Judas en förrädare? Svaret på sådana frågor är väl som alltid avhängigt av vem som tillfrågas. Tilläggas bör att Amos Oz, som var fredsaktivist, var en av de första att efter sexdagarskriget 1967 offentligt uttala sig för en tvåstatslösning. "Även en oundviklig ockupation är en korrumperande ockupation", enligt Oz.

Sammanfattningsvis är det en eftertänksam mångfacetterad roman som är mycket läsvärd.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Judas
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead