bokrecensioner boktips

Svålhålet

Författare: Mikael Niemi
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9113013505


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,25 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svålhålet :
2004-10-14 17:28
Boken börjar med en beskrivning av Runkstrumpan, ett ganska sunkigt tradar (tassar)café där bokens huvudperson dricker några ganska udda livsformer till och orsakar stor munterhet när han förklarar vart han kommer ifrån - jorden. Riktigt varför de vaxdrickande gulingarna skrattar ihjäl sig får man inte riktigt veta. Hjälten blir anklagad för massmord men lyckas klara sig helskinnad genom rättegången då också rättvisans försvarare garvar ihjäl sig. Och det är bara början! Med burlesk humor skriver Niemi om universums skapelse, fistelmaskar (som lever i rumpan på intelligenta livsformer - och faktiskt har högre status än människorna), Nilsson som fastnar i en matematikpedagogs sinne och vägrar avlägsna sig (eftersom han upplever att pedagen själv fastnat i Hans sinne - och inte tvärtom). Prosaitiskt galet!

Det finns de som hävdar att Niemi inspirerades av Douglas Adams " Liftarens guide till Galaxen" när han skev denna helgalna bok. Och eftersom jag inte läst den förra kan jag inte hävda motsatsen. Jag har oerhört svårt för plagiat och är så fallet, kommer jag bli ytterst besviken (och sänka mitt betyg!). Men mitt allmäna intryck av denna bok var dock mycket gott! Jag garvade högt åt vissa delar av berättelsen. Det är inte direkt någon sammanhängande historia, men de små guldkornen i berättelsen (tex vilka fem jordiska ting som tassarna fyller sina vakum tuber med för att minnas sin hemplanet, är outstanding). Jag plöjde denna bok på en kväll och jag kan bara säga att jag hade störtroligt. En femma - !

"På världshuset Svålhålet är rymden inte bara berusad. Den är full. Den är aspackad. Den är kanon, den är så djävla dyngrak att den vrängts ut och in. Jag säger bara det - passa dig var du sätter fötterna. Det ligger alltid tentakler och klutor kors och tvärs, och om dina kängor inte är syrabeständiga börjar det snart osa fotsvål. Hos de som ännu är upprätta ser man alla möjliga förgiftningssymptom, från drägel och gälfladder till de mest våldsamma spasmer och huvudrunkningar. Visserligen finns det umgängesregler på Svålhålet, där den viktigaste är att man inte får äta upp någon kroggäst. Och så får man absolut inte slåss. Men säg det åt en drängfull rhinodont med hundrafemtio kilo muskler i var och en av sina sex pistondunkande armbalkar, försök hejda honom när han tar sats mot en lika förbannad kiseljättemed käkparti som en folkvagnsbuss och tångnävar som kan slå hål på en kärnkraftsreaktor och plocka ut bränslestavarna som smågodis."
Betyg 5
2004-11-02 22:04
Berättelser från rymden. Med avstamp i Tornedalen går tankarna och resorna sina egna vägar och hamnar i okända världar där det finns ponorister, tassafik och kurtar. Burleskt och uppsluppet komiskt filosoferas kring de stora universella frågorna; universums uppkomst och framtid, liv på andra galaxer och kulturkrockar med utomjordiska varelser. Här finns drömmare som råkar ut för fantastiska äventyr med absurda resultat.
Passar bäst på ett utedass i Pajala
Betyg 2
2005-05-19 12:13
Jag har precis fnissat mig igenom hela boken, njöd och glad!
Första gånen jag vågat ge mig på sci fi, och det var en bra nybörjarbok!
Alla svusltiga beskrivningar och magstarka skildringar av personer och skeenden, ah... Precis i min smak!
Däremot tyckte jag kanske att kapitlen inte följde någon röd tråd, utan mest var berättelser på samma tema, som en novellsamling.
Påminde om "populärmusik från Vittula" på det viset.
Riktigt bra skröna, rolig och underhållande, men det med kapitlen var jobbigt, men den får ändå en 4.
Betyg 4
2006-04-29 20:13
ifall man gillade liftarens guide till galaxen så kan man gilla dethär.
Det är ugnefär samma konstiga logik, fast på svenska. Skriven på et inte lika tingt sätt och dessutom avsevärt mycket kortare. Likväl väldigt bra, hade jag inte fått den i present så hade jag utan tvekan köpt den efter att ha läst den på biblan.
Betyg 4
2006-06-12 18:24
Blä och urk! Jag kan inte med sånt. Ingen sammanhållande känsla alls mellan kapitlen. Bara en massa dravel!

Nästan minuspoäng....
Betyg 1
2006-07-13 01:01
(Obs! ljudboken)
Svålhålet är en bok jag önskar jag skrivit själv – och det är ungefär det bästa omdöme jag kan ge en bok.
Med enorm fantasi, humor och stillsam visdom berättar Niemi en rad skrönor om rymden och framtiden. Vi får höra historien om de åtta filmvetarna som i äventyrdrömsatteliten Rutvik skapar himmelriket och bjuder in resten av världen. Vi får veta hur en comafrys fungerar och vilka märkliga sexdrömmar som är oundvikligen kopplade till användandet av en sådan. Vi får även lära oss kuriosa som att bajs är den doft som människan saknar mest när hon är på långvariga resor ute i rymden och att människan, när universum i en avlägsen framtid slutligen rasar samman, vägrar acceptera undergången och smiter undan för att invänta alltings återfödelse.

Boken bör väl i första hand betraktas som en novellsamling, även om ett ”jag” återkommer i flera av historierna som en sammanbindande karaktär.
Egentligen skulle jag vilja kalla hela boken för en humoristisk och filosofisk godisskål. För även inne i de novelliknande historierna finns en uppsjö av småhistorier och tankar inbakade.

Svålhålet är filosofisk, vacker, humoristisk, tramsig och tankeväckande. Jag ömsom rördes av mänskliga öden och stora tankar och ömsom skrattade så jag grät (vid ett tillfälle när jag stod upp och lyssnade på min bok blev jag tvungen att sätta mig ner för att inte falla omkull av skratt).

Mikael Niemi har själv läst in sin bok och lyfte fram blandningen av karg och barsk tafflighet med poetisk och mjuk tankvärdhet, på ett sätt som jag inte tror någon annan hade kunnat göra lika bra.
En kul detalj är att författaren, efter själva boken är färdigläst, frågar ljudteknikern om det finns mer plats på bandet. Teknikern svarar att det finns några minuter till. Och då läser han ett kapitel som togs bort från pappersupplagan.
En ny dröm från äventyrdrömsatteliten Rutvik.

Betyg 5
2007-03-24 17:31
Denna märkliga bok är helt otrolig. En mindopener. Läs den bara!
Betyg 4
2007-08-17 09:37
Fast jag älskar Liftarens Guide till galaxen så tyckte jag att den här boken var rörig och inte direkt rolig.
Betyg 2
2007-10-10 14:00
Helt otroligt bra bok, en av dom bästa jag läst! Jag skrattade tills jag dog...!;)
Betyg 5
2008-05-22 20:13
Gillar den här typen av "Intelligent" humor. Niemi driver med populärvetenskapen, sektbildning m.m på ett mkt underhållande vis. Några kapitel kändes halvdana, men i överlag var de flesta riktigt skrattdugliga :)
Betyg 4
2009-05-31 11:32
Jag håller med om vad en tidigare recensent skrev - Inte direkt rolig. Niemis författarskap lyser igenom och tilltalar inte mig. Han vill för mycket - och vad händer när man har för mycket mjöl i pannkakssmeten? Jo, den blir torr, trög. Och ingen vidare smakupplevelse.
Betyg 1
2010-07-14 17:43
Riktigt rolig. Och ganska äcklig. Emellanåt.
Betyg 3
2011-01-19 11:55
Typ liftarens guide till galaxen. Den var rolig.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svålhålet
Liknande böcker:
Elddopet
 A. Sapkowski
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Föraktets tid
 A. Sapkowski