bokrecensioner boktips

Skjut apelsinen

Författare: Mikael Niemi
Genre: Ungdom
Ämnesord: psykologi, spänning, ungdom
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789129673005


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Han har bestämt sig, han tänker inte leva sitt liv som en hudlös nolla längre - hellre får de hata honom. Upproriskt, otyglat, rått, rakt, roligt, sorgligt och alldeles lysande! Mikael Niemis första bok på Rabén & Sjögren liknar inget annat i ungdomslitteraturen i dag.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skjut apelsinen :
2011-03-14 16:03
Recension av Mikael Niemis bok Skjut apelsinen

Boken är utgiven på Rabén & Sjögren (2010) och innehåller 236 sidor.

Mikael Niemi känner nog de flesta till. Han har fått Augustpriset och är författare till Populärmusik från Vittula, som även har filmatiserats.

Handling: Killen som är berättarröst i boken är namnlös och är i sexton års ålder. Han går första året på gymnasiet och delar upp eleverna som hälften ”skitar” och hälften ”idioter” . Skitarna vill bli advokater eller läkare, bara för att tjäna mycket pengar och ha hög status. Idioterna är smartare än skitarna, men de hamnar ändå på andra plats, för de har inga rika och mäktiga föräldrar som skitarna har.

Killen som berättar provocerar gärna tyst, och är aldrig farlig. Han klär sig i märkliga och uppseendeväckande kläder. Han uppvaktar skolans snyggaste tjej med en vacker blombukett, men får nobben. De andra eleverna ropar ofta bög eller psyko efter honom. Hans vän Pål däremot är som en tickande bomb med stort hat mot både sin familj och vänner.
En dag upptäcks att någon skrivit på ett forum på nätet att han ska åka till skolan och skjuta vilt omkring sig. Någon varnar personalen på skolan och eleverna blir evakuerade. Polisen skickar även dit insatsstyrkor.

Detta är en svart och grabbig ungdomsroman, som inspirerats av skolskjutningarna i USA och Finland. En obehaglig historia om vad som kan röra sig i huvudet på en sextonårig kille som är missnöjd med sin familj och skolan. Språket är våldsamt, rått och upproriskt. Men varvas ändå med svart humor som gör att jag även kunde småskratta ibland. Handlingen är i stort sätt pessimistiskt, det finns inga glädjeämnen att läsa. Mikael Niemi har verkligen lyckats med att skriva en mycket speciell och tänkvärd ungdomsbok.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2011-02-24 (23) www.kristinasimarlektor.se

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skjut apelsinen
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen