bokrecensioner boktips

Florence Stephens förlorade värld

Författare: Lena Ebervall & Per Samuelson
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, historia, biografi
ISBN: 9789164204936


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Huseby bruk var i början av 1900-talet Smålands mäktigaste egendom, masugnens eld dånade, skogen och jorden bar rikedom till familjen Stephens. Det var i denna ljusa tillvaro Florence växte upp.
Men livet igenom hade hon en stor svaghet - sin starka kärlek till kungahuset - och hon blev ett lätt offer när ögonstenen prins Carl och hans skrupelfria vän gjorde entré. Det tog inte många år förrän Florence var barskrapad och Huseby bruk stod på ruinens brant.
Husebysaken blev en av de skandaler som skakade Sverige på femtiotalet. Florence Stephens förtrollade värld sjönk sakta ner i mörkret. Hon förlorade sitt slott och sitt kungarike.
Detta är sannsagan om Florence Stephens märkliga liv.
Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Florence Stephens förlorade värld :
2017-09-24 22:06
Den sanna men dramatiserade historien om hur Smålands mäktigaste egendom, Huseby bruk, gick från att vara ett välskött gods till att hamna på ruinens brant. Och i synnerhet historien om dess sista privata ägare, fröken Florence Stephens, och hur hon lät sig bländas av kunglig glans och blev lurad av den hon litade mest på. Vi får följa unga fröken från att hon som flicka umgicks vid kung Oscar II:s hov, vidare över de ödesdigra kontakter hon hade med prins Carl och hans skrupelfria vänner, hur hon också lurades att omyndigförklara sig och hennes kamp fär rättvisa och upprättelse. Författarna är advokater och väl insatta i de juridiska turerna i en av Sveriges stora rättsskandaler.

En mycket intressant bok, spännande som en deckare och där verkligheten överträffar dikten. Fakta kommer dels från de juridiska dokumenten men främst från privata brev i Husebys eget arkiv. Enda svagheten är de dramatiserade dialogerna, vad är sant och vad är påhitt av författarna? Samtidigt behövs de lite mer lättsamma delarna för att levandegöra berättelsen och bryta av strömmen av historiska fakta. Man förvånas av vördnaden för det kungliga, inte så mycket hos Fröken men desto mer hos media och ämbetsmannasverige så sent på på 1960-talet. En kunglighet som agerat som prins Carl gjorde hade blivit hudflängd idag och troligen straffats hårdare än medbrottslingarna. Författarna är skoningslösa mot Bernadottarnas svarta får och om det visar sig att de är medlemmar av republikanska klubben blir jag inte förvånad...

Florence Stephens är en ovanlig och spännande person, hon har karaktäriserats som "en märklig blandning av bördsstolthet och ödmjukhet, av självständighet och hjälpsamhet, av skarpsinne och godtrogenhet". Titeln på boken är perfekt, hon levde i en svunnen värld och förstod aldrig att utvecklingen sprungit ifrån henne. Det ryktades att hon var dotter till Oscar II och det hade hon inte haft något emot om det varit så. Det som talar emot den kungliga glans hon så hett eftersträvade är att hon var väldigt lik officiella fadern Joseph till utseendet. Dock är det sannolikt att modern Elisabeth haft ett förhållande med kungen innan hon gifte sig och kanske efteråt också. Men Elisabeth var en av sin tids mest inflytelserika kvinnor och min tro är att hon listigt nog inbillat kungen att han var far till Florence för att hon och dottern skulle få förmånen att ofta vistas vid hovet och i kungens närhet. Florence hade i sin ägo ett antal brev mellan modern och kungen och det faktum att de är hemligstämplade till år 2035 tyder på att det finns något värt att dölja...
Betyg 5
2017-09-25 12:00
Vem kunde tro att den här historiska romanen om Fröken på Huseby skulle vara så spännande och underhållande. Vi möter både skurkar och hjältar och Fröken själv framstår som en närmast mytisk gestalt. Stor heder till författarna för detta välresearchade litterära mästerverk.
Betyg 5
Liknande böcker:
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Jag hade så mycket
 T. Marstein