bokrecensioner boktips

Ers Majestäts olycklige Kurt

Författare: Lena Ebervall
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9186067028


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1938. Genom ett grönskande landskap susar en amerikansk lyxbil fram i hög fart. Bakom ratten sitter restaurangdirektör Kurt Haijby, på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Han gläder sig åt att äntligen kunna förverkliga sina drömmar; allt har blivit möjligt tack vare de generösa utbetalningarna från hovet.

Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustaf V, och att det är denna relation som tillåter honom att leva i lyx. Och inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod hela historien väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten skall läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktige överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får honom på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.

Vem var då denne Kurt Haijby, som fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet? Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv. Han lyckades charma sig in i de allra förnämaste kretsarna och fick för en tid leva ett förtrollat liv. Allt skulle bli honom givet. Och allt skulle tagas från honom igen.

Utdrag ur boken:
Åklagaren väckte åtal.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ers Majestäts olycklige Kurt :
2010-11-02 18:47
Plump!
Betyg 2
2013-10-24 21:01
Kungen Gustav V som är homosexuell inleder ett förhållande med Kurt. Detta leder till att Kurt kan börja ett liv i sus och dus då hovet utbetalar stora belopp för att tysta ner honom. Denna tid är homosexualitet ett brott men fast kungen inte kan straffas är rädslan stor att något ska läcka ut om hans läggning.
Det är mängder med intriger och Kurt hamnar i Tyskland där han anklagas och fängslas och hans fiender i Sverige gör allt för att se till att Kurt hålls kvar där.

Detta är en mycket intressant historia som är byggd på en hel del fakta. Det dröjde till år 1944 som kärlek mellan vuxna med samma kön blev legalt. Men ända till 1979 ansågs det som en psykisk störning.

Att det inträffat mycket som mörkats av makthavarna i riket är ju inte precis en hemlighet.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm