bokrecensioner boktips

Stad i världen

Författare: Per Anders Fogelström
Genre: Historisk roman
Ämnesord: depression, politik, hälsa, historia, kärlek, kultur, ungdom
ISBN: 9100560049


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under hundra år har Stockholm förvandlats från en mörk och fattig småstad till dagens storstad. Nästan rasande våldsamt och omvälvande sker det under åren efter andra världskriget. Henning och Lotten kämpade mot nöd och umbäranden i sina drömmars stad. Nu lever deras många ättlingar i en rik stad i ett rikt land, men de förstår att världens problem också är deras, att Stockholm är en stad i världen.
Medelbetyg: 4 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stad i världen :
2004-09-08 21:03
En härlig avslutning, trots att man märker att det blir svårare för Fogelström att skriva om nutiden, dvs 60-talet. Trots att han förmodligen inte är särskilt ung vid denna tid har han stor förståelse för den nya tiden och den yngre generationen. Han tycker sig känna igen andan i dagens ungdom som de gamla huvudpersonerna hade i sig när de var yngre, den enda skillanden är de uttrycker sig på olika sätt beroende på de skiljda möjligheterna. I "stad i världen" får man uppleva hur världen "krymper" och Stockholm helt plötsligt blir en stad i världen. Nyheter sprider sig snabbt runt klotet och plötsligt är man inte lika isolerade som tidigare. Ny teknik och vapen skapar givetvis oro och klimatet blir kabnske mer likt den situation vi lever i idag. Film för in våld i vardagen och blir något man romantiserar över och dessutom finner acceptabelt bara man riktar det åt rätt håll.

Nej sista boken är bra, välskriven som alla de andra, och samtidigt många kloka betraktelser. Självklart innehåller boken också en hel del nostalgi, vilket kan tyckas tjatigt, men efter fyra böcker så käns det bara skönt.

Betyg 4
2006-07-15 16:07
ÄLSKAR!!!!!!

Ger en superbra skildring i svensk historia och hur det politiska systemet byggdes upp, och självklart - hur människorna levde!!

ALLA borde läsa denna om de tycker att det inte funkar så bra i Sverige idag när det skylls på skatter, sjukvård, skola, etc etc etc. Man inser att vi lever i en helt annan värld än den som var på exakt samma plats för 100 år sedan. Och att vi ska vara glada för att vi inte behövde leva som våra släktingar gjorde för inte så många generationer sedan.

UNDERBAR!!!!
Betyg 5
2008-08-25 08:53
Inte lika bra som de första fyra delarna, men klart läsvärd. Jag tror Fogelström hade svårt att skldra något som låg så nära i tiden.
Betyg 3
2009-01-18 20:02
En bra avslutning, men betyget blir starkt mest beroende på persongalleriet. Tidsskildringen i denna bok är lite sisådär, men ändå klart läsvärt. Jag kommer säkert att läsa serien igen i framtiden!
Betyg 4
2012-05-30 10:12
En bra avslutning på hela sviten. Men min kritik består: jag skulle gärna läst mer om "storpolitiken", samtidigt med allt som händer i den "lilla världen", den närmaste familjekretsen.
Slutbetyget blir ändå högt, det har varit fantastiskt roligt och intressant att följa Stockholms utveckling under denna tidsepok, sett genom ett antal mer eller mindre sammanhörande människor.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stad i världen
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow