bokrecensioner boktips

Hem

Författare: Toni Morrison
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, historia
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789137138329

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter fasansfulla upplevelser under Koreakriget återvänder Frank Money till 1950-talets USA, präglat av rasism och förtryck. Han är en spillra av sitt forna jag - fylld av ilska och självförakt och med endast fragmentariska minnen av det han har varit med om. Men när hans älskade syster Cee råkar illa ut tvingas han ur sitt apatiska tillstånd och beger sig till Södern för att rädda henne.

När han hittar Cee är hon svårt sjuk, utnyttjad och skadad av läkaren och kvacksalvaren som är hennes arbetsgivare. Van att vara vita myndighetspersoner till lags, har hon inte förmått vägra den experimentella behandlingen.

Frank för henne till den lilla stad i Georgia där de bägge vuxit upp, en plats som han har hatat i hela sitt liv. Och där, omgivna av minnena och människorna från barndomen, kan både han och systern slutligen försonas med det förflutna.

En djupt engagerande roman om en man som trott sig vara besegrad av livet men som återfinner sig själv - och hittar hem.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hem :
2014-04-24 16:07
En tunn bok av Toni Morrison.
Huvudpersonen i boken har överlevt Koreakriget och kommer hem med fruktansvärda minne och trauma. Väl hemma i USA "räddas" han av att hans syster behöver hans hjälp. Han beger sig till henne och boken slutar rätt ljust.
Som vanligt, så har Morrison ett intensivt och starkt språk. Det fattas emellertid något i boken. Den verkar lite snabbt hopkommen. Jag känner mig mest lite snopen när den är slut.
Betyg 3
2015-03-26 13:03
1950-talets USA där svarta togs emot med öppna armar för att strida i Korea men vid återkomsten upptäckte att hudfärgen fortfarande gjorde att inte så mycket förändrats.

En roman som berör mycket på grund av de krigsminnen som Frank påverkas av men också den kärlek han visar för sin syster Cee som blivit skadad av en exprimenterande och nyfiken läkare.

Jag tycker att boken är väl värd att ta del av. Den ger en del inblick i den amerikanska historien även om den bara spänner over en kortare tidsperiod.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Insekt
 C. Castillon
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Gorazde
 J. Hildebrandt
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö