bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Beloved
De blåaste ögonen
En välsignelse
Hem
Jazz
Kärlek
Paradis
Salomons sång
Sula
Tjärdocka
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSolomons sång

 
Författare: Toni Morrison
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1977
ISBN: 140003342X
 
Spänning:  5
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Precis som sin far och farfar är hans namn Macon Dead, men i sin hemstad är han känd som Milkman. Han är runt de trettio, arbetar åt sin far med att samla in hyror och har det gott ställt jämfört med de flesta andra svarta i början av sextiotalet. Men hans familj har ett våldsamt förflutet: hans farfar sköts ihjäl av vita som sedan tog över familjegården medan hans far och faster som då bara var barn lyckades fly undan. Under flykten inträffade något som kom de tidigare oskiljaktiga syskonen att separera och fick Macons far att inleda ett livslångt hat mot sin syster. När så Macon invigs i syskonens mörka hemlighet får berättelsen honom att lämna sin trygga tillvaro i hemstaden på jakt efter krukan vid regnbågens slut och sin egen familjs historia.

Medelbetyg: 4,14 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Solomons sång :


poby 2004-07-23 11:11
En fantastisk bok. Toni Morrison fick nobelpriset 1993, och har, enligt min mening, gjort sig väl förtjänt av det. Boken handlar om Milkman, som är en färgad rik amerikan. Vi får följa hans liv under 1900-talet, hans letande efter sitt ursprung o hans möte med olika människor. Boken är full av märkliga o spännande figurer. Språket är mycket elegant o det är omöjligt att slita sig från boken o man vill läsa vartenda ord.
Betyg 5

petrol 2004-09-21 09:55
Det här är en fantastiskt vävd historia med övernaturliga inslag. Här finns en underlig blandning av människor som alla kämpar och överlever; vissa tror på spöken och andra tror på pengars makt. Bokens huvudperson, Milkman, får liv genom de färg- och detaljrika beskrivningarna av de människor som står honom närmast. Den utspelas någon gång mellan 1920- och 1960-talet, vilket kan vara relevant att veta för att förstå varför karaktärerna tänker och handlar som de gör, då det är den mest omvälvande tiden för svarta amerikaner. Det är en historia om kärlek och hat, som är skriven med väldig medkänsla och medvetenhet om människors komplexitet
Betyg 5

marza55 2008-03-19 09:19
En författare som har fått Pulitzerpris, Nobelpris och är professor på Princeton måste bara vara bra! Men det känns nästan som den här boken är skriven för att analyseras på kurser i litteraturvetenskap. Med det inte sagt att den inte är bra. Tvärtom, det är världsklass. Berättelsen huvudfigur är Macon Dead aka Milkman, hans uppväxt och hans sökande efter sina rötter utgör bokens ramberättelse. Boken följer Milkmans liv från hans födelse på 1930-talet till han är i trettioårsåldern. Vi får inblick i rasrelationer och hur svarta i Ohio relaterade till varandra.
Salomons sång är en bok som är full av symbolik. Jag förstod antagligen bara en bråkdel av den. Ett centralt tema i boken är att flyga, vilket återspeglar en afrikansk legend. Jag får intrycket av att individernas namn är valda med mer omsorg än vanligt. Många har bibliska namn. Salomoms Sång är också det enda verket av Toni Morrison där huvudpersonen är en man. Det är också värt att notera att nästan inga vita förekommer i boken.

Några mustiga citat ur den engelska orginalversionen av boken:
“A nigger in business is a terrible thing to see”(22); ”He was always right about the facts and always wrong about the motives that produces the facts” (25);
Betyg 5

terrier 2010-02-28 15:08
Motsvarade tyvärr inte mina förväntningar.
Betyg 3

iggyana 2011-11-22 12:50
Likt Paradis och Älskade håller denna tidiga Morrisonroman (1978, hennes 3:e) hög klass. Det är en fantastik berätelse om kärlek, kamratskap, missmod och strävan att finna sina rötter och meningen med livet. Egentligen en mycket svart bok med få lyckliga människor, dock så vackert skriven att man finner den nöjsam att läsa kryddad med många kloksakper. Möjligen var den något långsam i början, tempot och dramatiken skruvas upp på slutet då huvudpersonen kommer allt närmare i "jakten på gåtans lösning". Gränsar därmed till ett toppbetyg.
Betyg 4

Bokhållaren 2012-10-24 12:27
Intrigen är i sina grunddrag glasklar: överklassbarnet kommer till insikt. Om vad är dock inte lika tydligt. Och ej heller varför detta nödvändigtvis skulle behöva bli hans egen och ytterligare ett par personers död. Sången - Solomons sång - gav ingen direkt vägledning. Den var snarare lika snårig som det familjeträd som Morrison försöker beskriva. Men - redan i sin tredje bok visar Morrison sig ha ett bra grepp om sitt språk. Alltid något.

» Ta bort» Ändra
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Solomons sång


  Köp boken som film på cdon: