bokrecensioner boktips

Oktober i fattig-Sverige

Författare: Susanna Alakoski
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789100130107

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jag går i mina egna fotspår för första gången igen. Biografin träder in i mitt liv nu, trots att det utspelar sig långt efter biografin. Biografin kliver in i stegen, osalig knuffar den undan det förträngda. Den bortförklarar inte. Den förklarar inte heller. Det är sant att jag vissa dagar ser de döda. Vi befinner oss då alltid i samma kök, i samma vardagsrum, hall, badrum. Det är alltid blod där. Eller nybakat bröd. Mamma är blåslagen. Eller så är hon det inte. Pappa befinner sig i ett av sina stadium. Vi har ett litet köksbord, fyra stolar och en pall. Det är jag som sitter på pallen. Vi levde i stora kast. Det var himmel eller helvete, det var himmeln i helvetet. Går det att skriva utan att såra, går det att minnas utan att såra någon annan. Ärren är mina liksom pennan och den som skriver är den som minns, och den som skriver är också den som lyfter ut ord ur berättelsen, riktar ljuset, suddar och sparar. De andra, de som skrev ärren, de som är föremålet för texten, hur kan de svara eller värja sig? Det går knappast, de är främlingar eller döda eller så är de borta av andra skäl.

I sin oktoberdagbok beskriver Susanna Alakoski hur hon försöker närma sig sin tonårstid. Hon vistas i staden där hon växte upp, hon reser genom Sverige, och samtidigt med det mödosamma arbetet att minnas och att skriva ser hon omkring sig ett samhälle där samma mönster fortfarande finns kvar: människor lever i fattigdom, hemlöshet och osynlighet.

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Oktober i fattig-Sverige :
2013-07-11 19:30
Bokrecension
Författare: Susanna Alakoski
Titel: Oktober i fattig-Sverige
Antal sidor: 325
År: (2012)
Förlag: Albert Bonniers
ISBN: 9789100130107
Denna självbiografiska bok är skriven under 31 dagar i oktober och Susanna Alakoski beskriver sina tankar och reflektioner om det svenska samhället. Hon går igenom journalanteckningar från olika myndigheter som är skrivna under hennes uppväxt och varierar dessa med sina synpunkter på dagens samhälle. Många av journalanteckningarna är med i hennes bok och även filmen med samma namn – Svinalängorna. Hon skriver allmänt om fattigdom och även hur hon själv upplevde fattigdom under sin uppväxt. Alakoski beskriver med mycket känslor hur hon om hur hennes liv förändrades från fattigdom till ett liv i medelklass och det är med blandade känslor hon beskriver det. Susanna Alakoski förmedlar sin kunskap om den fattigdom hon mött på ett sätt som sätter sig djupt i mitt hjärta. Jag ser framför mig dessa fattiga barn som inte vill gå på kalas för de inte har pengar att köpa en present för. De vill inte heller delta i någon verksamhet för de vet att föräldrarna inte har råd. Alakoskis sätt att beskriva och gestalta ger mig tid att tänka efter hur lyckligt lottad jag själv och mina barn haft det som undgått fattigdom. Samtidigt får jag upp ögonen för hur många andra har det. Denna bok borde alla läsa och verkligen ta in att det finns fattigdom även i dagens samhälle i Sverige. Boken var välskriven, väl gestaltad och mycket intressant.

Betyg 5/5
Betyg 5
Liknande böcker:
Historien om Europa
 K. Alnæs
Svensk seriehistoria -..
 U. Granberg
Tyst vår
 R. Carson
Där solen aldrig går n..
 H. Brandão Jönsson
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Finska fjärrpatruller
 L. Saressalo
Nyfiken på naturvin
 M. Nilsson